Kendi kendinize yapabileceğiniz en küçük otomobil

Kendi kendinize yapabileceğiniz en küçük otomobil

Hem dünyanın en küçük otomobili hem de içinden çıkan kit sayesinde tıpkı mobilya birleştirir gibi kendiniz yapabiliyorsunuz. İşte karşınızda 1960’lı yıllardaki atasından ilhamla yeni “P50 cars”.

Hippilerle yaşdaş denebilecek, şaşırtıcı derecede küçük otomobil 1962 model Peel P50’nin, yeni nesil versiyonu, özellikle kendin yap kitiyle geldiğinden, mikro otomobil sevenlerde büyük heyecan yarattı. İlk Peel 50, şimdiye kadar üretilmiş dünyanın en küçük otomobili olması vesilesiyle bir efsane. Orijinalleri İngiltere’nin Man Adası’nda 1962 yılındaki üreticisi Peel Engineering Company tarafından üretilen bu küçük araçlar, Ada’da üretilen ilk otomobildi. Aslına bakılırsa araç, üç tekerlekli ve motor hacmi 1000 cc’nin altında olduğundan teknik anlamda “motosiklet” olarak kabul ediliyordu. Buna rağmen 2010 Guinness Rekorlar Kitabı’na “Şimdiye kadar yapılmış en küçük seri üretim otomobil” olarak geçmeyi başardı.

Günümüzdeki P50 Cars’a geçmeden önce atalarının yolculuğuna bakalım. 1950’ler ve 60’lar “mikro otomobil” üretimlerinin peş peşe geldiği bir dönemdi. Çoğunluğu Almanya'da üretilmiş Messerschmitt KR175, Messerschmitt KR200 ve FMR Tg500 gibi mikro otolara balona benzer kubbeleri sebebiyle “kabarcık araba” lakabı takılmıştı. 

Bu ilginç reklamda görüldüğü üzere Peel 50, bir koltuk kadar yer kaplıyor. 1963’te Peel 50’nin fiyatı 199 sterlindi. Şimdilerde ise orijinal bir P50, 120 bin sterlin’den alıcı buluyor.
Bu ilginç reklamda görüldüğü üzere Peel 50, bir koltuk kadar yer kaplıyor. 1963’te Peel 50’nin fiyatı 199 sterlindi. Şimdilerde ise orijinal bir P50, 120 bin sterlin’den alıcı buluyor.

Bu sırada Birleşik Krallık'ta da yerli İngiliz üç-tekerlekli mikro otoların rüzgârı esiyordu. Peel P50 de İngiltere’de fiyatı ve düşük vergisi nedeniyle bu tip araçlara yoğun ilgi olduğu bir dönemde ortaya çıktı. Tek kişilik otomobil P50’nin tasarımını da yapan Cyril Cannell tarafından kurulan Peel Engineering Company adındaki şirket, önceleri tekne ve otomotiv üreticilerine fiber parça üretimi yapıyordu. Ancak mikro araçlara karşı doğan ilgi onu minik otomobillere yönlendirdi. Sonuçta, Cannell, Henry Kissack ile birlikte Peel 50’yi geliştirdi. Küçük aracını, 1962’de “Earl’s Court Motosiklet Fuarı”nda tanıttı.

İlk planlarında önde tek, arkada iki teker olacak şekilde tasarlanan araç, piyasaya tekerlekleri yer değiştirmiş haliyle sürüldü. Önde iki, arkada tek teker olarak. Peel 50 için tasarlanan ilk plan, daha sonra üretilen “Trident” modelinde kullanıldı. Peel 50’nin tek kapısı soldaydı ve donanım olarak tek bir ön cam sileceği ve bir farı bulunuyordu. Başlangıçta geri vitesi olmayan Peel P50'lerin arkasında boruya benzer bir aparat bulunuyordu. Bu, hafif otomobilin gerektiğinde fiziksel olarak manevra yapmasını sağlıyordu. Üretildiği dönemde 100 km’de 2,8 litre tüketime imza atan Peel P50 üç renkte sunulmuştu: “Daytona Beyazı”, “Dragon Kırmızısı” ve “Lacivert”. 1963’te aracın fiyatı 199 sterlin idi. 1962-65 yılları arasında 47 adet üretilen P50’den 27’si günümüzde çalışır durumda. Biri Mart 2016'da Sotheby's müzayedesinde 176 bin ABD doları gibi rekor bir fiyata satıldı.

2010 yılında İngiltere'deki Peel Engineering Ltd., İngiltere'deki Sutton-in-Ashfield'deki tesislerinde P50 ve Trident modellerini yeniden üretmeye başladı. Dış görünüşü neredeyse eskisinin aynı olan otomobilin farkı süspansiyon, direksiyon ve aktarma aparatlarındaki mekanik geliştirmeler. En önemlisi bu araçlarda tam işlevli geri vites de bulunuyor. En yüksek, 28 mph (45 km/sa) hıza ulaşabilen aracın; benzinli 49 cc'lik dört zamanlı motorlu, elektrikli moped motorlu ve jel elektrolitli akülü elektrikli modelleri üretiliyor. 

Markanın en önemli özelliği internet üzerinden sunduğu parçalar ile her kullanıcının kendi arabasını yapmasına fırsat tanıması.
Markanın en önemli özelliği internet üzerinden sunduğu parçalar ile her kullanıcının kendi arabasını yapmasına fırsat tanıması.

Yeni P50 Cars’ın hikâyesi

P50 Cars’ın 1962 yılındaki üreticisi Peel Engineering Company ya da 2010 yılında üretime geçen Peel Engineering Ltd. ile bir bağı bulunmuyor. Yeni aracın yaratıcısı, “P50 Cars” isimli bir ekip. P50 Cars’ın hikâyesi hayli ilginç. P50 Cars’ın kurucusu Alex Orchin, orijinal Peel P50’yi gördükten sonra satın almak istedi ancak orijinallerin 100 bin Sterlin’in üzerinde olduğunu duyunca vazgeçti. Tıpkı bir kıyafeti pahalı bulup “bunu ben de dikerim” diyen bir terzi gibi kendi P50’sini kendisi yapmak istedi. Kendi aracını tasarlayıp parçaları bir araya getirdikten sonra İngiltere’de günlük işleri için düzenli olarak kullandı. Ardından bu alandaki açığı gördü ve aracı satışa sundu. Üstelik parça parça kendin yap kitiyle birlikte!

Alex Orchin, küçük arabasıyla çıktığı yolculukta İhtiyaç Sahibi Çocuklar isimli yardım kuruluşu için para topluyor.
Alex Orchin, küçük arabasıyla çıktığı yolculukta İhtiyaç Sahibi Çocuklar isimli yardım kuruluşu için para topluyor.

Alex Orchin, bununla da yetinmeyip iddialı bir mücadeleye girmeye karar verdi. “İngiltere'nin En Büyük Yolculuğunda Dünyanın En Küçük Otomobilini” kullanacaktı. İskoçya'nın tepesindeki John'O Groats'tan İngiltere'nin Cornwall kentindeki Lands End'e kadar bin 500 kilometrelik bir yolculuk yapacaktı. Alex Orchin, bu yolculuğu BBC'nin “İhtiyaç Sahibi Çocuklar” isimli yardım kuruluşuna bağış toplamak için gerçekleştiriyor. Orchin, yolculuğunun aşamalarını YouTube kanalından paylaşıyor.

Gelelim yeni P50 Cars’ın özelliklerine… 137 santimetre uzunluğunda ve 99 santimetre genişliğinde olan yenilenmiş P50 modelinin kitlerini satışa çıkaran ekip felsefesinin altını şu sözlerle çiziyor: “Yüzlerce orijinal P50 parçasını ve bileşenini özenle yeniden tasarladık. P50 Cars’ı; ikonik P50'ye olan saygımızla, vintage Rolls Royces & Bentleys için parçalar üreten zanaatkar ekibimizle el işçiliğiyle ürettik.”

P50 Cars'ın açıklamasına göre kendin yap kiti, otomobili yola çıkarmak için ihtiyaç duyulabilecek hangi malzeme varsa -motor da dahil- her şey içinde olarak geliyor. Ağırlıkları makul olan parçaların derleme süresinin yaklaşık 50 saat olduğu da not düşülüyor. Ayrıca üretici, normalde moped veya hafif motosiklet olarak kategorize edileceğinden dolayı otomobili kaydettirmenin kolay olacağına inanıyor.

P50 Cars’ın modelleri arasındaki TRIDENT, hem Peel 50’nin orijinal modeline göz kırpıyor hem de 60’lı yılların kabarcıklakaplı  mikro otomobillerini andırıyor.
P50 Cars’ın modelleri arasındaki TRIDENT, hem Peel 50’nin orijinal modeline göz kırpıyor hem de 60’lı yılların kabarcıklakaplı mikro otomobillerini andırıyor.

P50 Cars’ın web sitesinde tanınan imkânlar dahilinde isteğe göre birtakım özelleştirmeler de yapılabiliyor. Örneğin otomobil için, dört zamanlı benzinli bir motor veya yüksek torklu bir elektrik motoru seçilebiliyor. Dünyanın en küçük otomobili, farklı renk ve tasarım seçenekleriyle P50 Cars web sitesi üzerinden satın alınabiliyor. Aracın, elektrikli, benzinli motorlu çeşitleri, tek kişilik ya da iki kişilik farklı modelleri bulunuyor. P.50 Mk1, P.50 Cabrio, TRIDENT modelleriyle farklı biçim ve özelliklerde satışa sunulan araçlar modellerine göre 30 mph’den 55 mph’ye kadar hızlanabiliyor. Minik araçlar, orijinal renklerde satın alınabileceği gibi istenirse geniş bir renk yelpazesinde de sipariş edilebiliyor. Parçalar, sipariş alındıktan sonra üretiliyor. Otomobilin fiyatı, istenen özelleştirmelere bağlı olarak 11 bin 495 ile 24 bin 995 sterlin arasında değişiyor.

Minimal hayatların yeniden tercih edilir olduğu şu günlerde, her şeyini kendi inşa etmek isteyenler için P50 Cars harika bir deneyim olabilir!