Hyalüronik asit hakkında her şey

Hyalüronik asit hakkında her şey

Nerede bulunuyor, nasıl üretiliyor?

Hyalüronik asit, her geçen gün adını daha sık duyduğumuz, vücudumuz tarafından üretilen şeffaf ve kaygan bir madde. Bebek kordonu, cilt, göz ve eklem sıvılarının yanı sıra horoz ibiği gibi birçok hayvansal dokuda doğal olarak bulunan hyalüronik asit; aynı zamanda kozmetikler, gıda takviyeleri ve enjeksiyonlarda kullanılmak üzere üretilebiliyor.

1934 yılında, Karl Meyer ve John Palmer adındaki iki biyokimyager tarafından keşfedilen hyalüronik asit, sığır gözünde buldukları yüksek molekül ağırlıklı bir polisakkarit.

Bakteriler kullanılarak laboratuvar ortamında biyofermentasyon adı verilen bir işlemle üretilen madde; birçok farklı alanda destek amaçlı kullanılıyor.

Hangi gıdalarda var?

Soya sütü ve peyniri gibi soya içerikli gıdalarda, limon ve portakal gibi turunçgillerde, patateste, yeşil yapraklı sebzelerde ve kemik suyunda bolca hyalüronik asit bulunuyor. Turunçgillerin önemli olmasının bir diğer nedeni, hyalüronik asit üretimini uyarmak için gerekli olan C vitaminini içermesi.

Turunçgiller de bolca hyalüronik asit içeriyor.
Turunçgiller de bolca hyalüronik asit içeriyor.

Cilde faydası neler?

Yaş aldıkça ciltteki üretimi azalan hyalüronik asit; hacim, nem ve dolgunluk kaybına yola açıyor. Hyalüronik asit, düzenli ve uzun süreli kullanımda; cildin nemini ve kalitesini korumaya, cildin daha sağlıklı ve esnek olmasına, kırışıklıkların ve çizgilerin azalmasına yardım ediyor. Ağırlığından bin kat fazla su tutma kapasitesine sahip olan bu madde, sıklıkla nemlendiricilerde, göz bakım ürünlerinde ve serumlarda kullanılıyor.

Bakteriyel enfeksiyonları önleyip yaraların iyileşmesine destek olan hyalüronik asit; eklem ağrılarını gidermesi ve cilt sağlığı için gıda takviyelerinde, cildi desteklemek için kozmetik ürünlerle, göz kuruluğu tedavisi için damlalarda, uzmanlar tarafından cilt altına yapılan mezoterapi ve dolgu işlemlerinde kullanılıyor.

Cilt altına nasıl uygulanıyor?

Botoks uygulaması veya estetik ameliyatlardan daha doğal bir yöntem olduğu ileri sürülen dolgu işlemi, genel olarak deri altına hyalüronik asit enjekte edilerek yapılıyor. Ciltteki çökme ve kırışıklıkların giderilmesinde önemli rol oynayan bu işlem, dudakları dolgunlaştırmak için de uygulanıyor. Mezoterapi işleminde de kullanılan bu maddenin nimetlerinden faydalanabilmek için alanında uzman birine başvurmak şart!

Hyalüronik asit, dudak dolgusu enjeksiyonlarında da sıkça kullanılıyor.
Hyalüronik asit, dudak dolgusu enjeksiyonlarında da sıkça kullanılıyor.

Eklemler için nasıl kullanılıyor?

Eklem ve kemiklerde sürtünmeyi azaltıp gereken kayganlığın sağlanması için tedavi amaçlı kullanılan hyalüronik asit; gıda takviyeleriyle veya eklem içine enjeksiyon işlemiyle alınabiliyor. Gıda takviyesi şeklinde emilimi düşük olan maddenin, bazı durumlarda ve doktorların uygun gördüğü koşullarda enjeksiyon işlemiyle alınması öneriliyor. Eklemlerdeki ağrıyı azaltabilen bu işlem, 10 gün içinde etkisini gösteriyor. Doktorlar tarafından diz, kalça, omuz, ayak bileği kireçlenmelerinde de uygulanan enjeksiyon; altı ay ila bir yıl arasında etkisini sürdürüyor.

Ek gıda takviyesi şart mı?

Birçok marka tarafından ek gıda takviyesi ürünü olarak satılan, tablet veya kapsül şeklinde alınabilen hyalüronik asit, cilt sağlığını da eklem sağlığını da desteklemek için öneriliyor. Hyalüronik asidi, hangi amaçla ve hangi yolla almanız gerektiğini belirlemek ise ihtiyaçlarınıza göre değişiyor.

Genel olarak kullanımı güvenli olan, alerjik belirtileri ve yan etkileri nadir görünen hyalüronik asit, uygulanan diğer ürünler veya alınan ilaçlarla etkileşime girebilir; bu nedenle kullanmadan önce bir uzmana danışmanızı öneriyoruz.

Kaynak:

www.webmd.com

https://my.clevelandclinic.org

www.health.harvard.edu

www.medicalnewstoday.com

https://evrimagaci.org

www.healthifyme.com