LinkedIn’den Türkiye’de 2022’nin En İyi Startup’ları

LinkedIn’den Türkiye’de 2022’nin En İyi Startup’ları

2022 LinkedIn En İyi Startup’lar listesi, dikkatleri yükselişleriyle öne çıkan Türkiye’nin 10 şirketine çekti. İlk üçte Papara, Aposto ve Funverse Games bulunuyor.

İş dünyasındaki kişilerin diğer kişilerle iletişim kurmasını ve bu platformda bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan profesyonel sosyal iş ağı ve sosyal paylaşım platformu LinkedIn, Sunnyvale, Kaliforniya’da Aralık 2002'de kuruldu. LinkedIn, 1 Temmuz 2021 - 30 Haziran 2022 dönemini esas alarak Türkiye ile birlikte Avustralya, Avusturya, Arjantin, Belçika, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Danimarka, Mısır, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Meksika, Nijerya, Hollanda, Yeni Zelanda, Filipinler, Portekiz, Singapur, Suudi Arabistan, İspanya, Güney Afrika, İsveç, İsviçre, BAE, Birleşik Krallık ve ABD için 2022’nin en iyi startup’larını belirledi.

Dört ana kriter dikkate alınıyor

Türkiye için ilk kez belirlenen bu liste için hangi kriterlere bakılıyor? Türkiye’nin ilk LinkedIn En İyi Startup’lar listesi, 2022 yılı içerisinde dönemin zorluklarına rağmen yükselmeyi, yenilik yapmayı, dikkatleri çekmeyi ve en iyi yetenekleri işe almayı başaran Türkiye’nin 10 şirketini içeriyor. Bu anlamda takip edilmesi gereken en güncel startup’ları bulmak için de önemli bir kaynak niteliği taşıyor. Farklı büyüme ve talep unsurlarını ölçen ve özgün LinkedIn verileri ile desteklenen listenin ilk 10’unda sırasıyla Papara, Aposto, Funverse Games, Dream Games, Evreka, Icrypex Crypto Exchange, Codeway Studios, Denebunu, Tarfin ve Ace Games yer alıyor.

Listeye alınan şirketlerin çalışan sayısı artışı yüzdesel anlamda en az yüzde 10 olmalı.
Listeye alınan şirketlerin çalışan sayısı artışı yüzdesel anlamda en az yüzde 10 olmalı.

LinkedIn bu listeye alacağı şirketleri dört konuda ölçüyor. Bu konular “Çalışan Sayısı Artışı, Etkileşim, İş İlgisi ve En İyi Yeteneklerin İlgisini Çekme.”

Çalışan Sayısı Artışı: Metodolojinin uygulandığı zaman aralığındaki yüzdesel değişim ile ölçülüyor. Listeye alınan şirketlerin çalışan sayısı artışı yüzdesel anlamda en az yüzde 10 olmalı.

Etkileşim: Şirketin LinkedIn sayfasının, şirkette çalışmayan kişiler tarafından görüntülenmesi ve takip edilmesi; ayrıca şirket çalışanlarının şirkette çalışmayan kişiler tarafından görüntülenmesine göre belirleniyor.

İş İlgisi: Sosyal platform üzerindeki ücretli ve ücretsiz ilanlar dâhil olmak üzere, kişilerin şirketteki iş ilanlarını görüntüleme ve bu ilanlara başvurma oranları hesaplanıyor.

En İyi Yeteneklerin İlgisini Çekme: Şirketin toplam işgücünün yüzde kaçının global LinkedIn En İyi Şirketler listesindeki şirketlerden alındığı verisi dikkate alınarak hesaplanıyor. 

Tüm güçlüklere karşın, yenilikçi fikirlerin bu tür zorlu ve belirsiz zamanlarda ortaya çıktığını savunan şirketler, krizleri avantaja çevirebiliyor.
Tüm güçlüklere karşın, yenilikçi fikirlerin bu tür zorlu ve belirsiz zamanlarda ortaya çıktığını savunan şirketler, krizleri avantaja çevirebiliyor.

İşte 2022’nin Türkiye’deki en iyi 10 startup’ınun özellikleri

Bir şirket kurmak ve onu büyütmek her zaman zor bir süreç ancak özellikle içinde bulunulan ekonomik şartlarda çok daha da güçleşti. Çalışma dünyasının enflasyon ve ekonomik belirsizlik ile karşı karşıya olduğu bu süreçte, genç şirketlerin yatırım alması ve hızlı bir şekilde büyümesinin önünde zorluklar bulunuyor. Yine de tüm bu güçlüklere karşın, yenilikçi fikirlerin bu tür zorlu ve belirsiz zamanlarda ortaya çıktığını savunanlar da var. Kısıtlı kaynaklar ve sınırlı sermaye ile çalışmak, genç şirketleri varlıklarını ve değerlerini önceliklendirmeye ve çabuk adapte olmaya da teşvik edebiliyor. Tüm bu etkenlerle birlikte yola çıkan ve yoluna başarıyla devam eden Türkiye’deki en iyi on startup’ın taşıdığı özelliklere bakalım.

1- Papara: Bol ödüllü dijital girişim Papara, KPMG tarafından Global Fintech100'e dahil edilen ve VISA’nın en iyi fintech girişimi oldu. Papara, kullanıcılarına döviz bozdurma işleminden alışverişe, para transferinden ödemeye kadar birçok işlem yapma imkanı sağlayan dijital bir cüzdan. MasterCard iş birliği ile sunulan Papara Card, ATM'lerden fiziksel olarak işlem yapma olanağı da sunuyor.

Tam zamanlı çalışan sayısı: 398

Merkez ofis- Kuruluş yılı: İstanbul-2016

Öne çıkan yetenekler: Geliştirme Araçları, Veri Bilimi, Dijital Okuryazarlık, Veri Depolama Teknolojileri, Web Geliştirme

En yaygın iş unvanları: Yazılım Mühendisi, Müşteri Desteği, Mobil Uygulama Geliştirici, Lojistik Süpervizörü, Ürün Yöneticisi

En büyük iş alanları: Mühendislik, Müşteri Desteği, Operasyon, İş Geliştirme, Finans

2- Aposto: Dijital bir başka uygulama da Aposto. "Gürültüden Uzaklaş" mottosuyla kullanıcılarına teknolojik gazete ve dergi hizmeti sunan Aposto, günlük haberlerden siyasete, iş dünyasından spora, gastronomiden, teknolojiye ve kültür-sanata kadar birçok farklı konuda hazırlanan yayınları okuyucularıyla buluşturuyor.

Tam zamanlı çalışan sayısı: 64

Merkez ofis- Kuruluş yılı: İstanbul-2019

Öne çıkan yetenekler: Dijital Okuryazarlık, Geliştirme Araçları, Web Geliştirme, Yazarlık, Yabancı Diller

En yaygın iş unvanları: Editör, Sunucu Geliştirici

En büyük iş alanları: Medya ve İletişim, Mühendislik, İş Geliştirme, Sanat ve Tasarım.

Listede oyun geliştirme şirketleri de bulunuyor.
Listede oyun geliştirme şirketleri de bulunuyor.

3- Funverse Games: Kurulduğu yıl listeye giren Funverse Games, blockchain alanında çalışan bir oyun geliştirme şirketi. Başlangıçta adı Funmoth Games idi. Web3 için hazırlanan “Hit and Boom” ve “Meta FC” gibi popüler oyunları piyasaya süren şirketin yeni hedefi, ekiplerinin oyun geliştirmedeki uzmanlığını kullanarak metaverse’ler inşa etmek.

Tam zamanlı çalışan sayısı: 42

Merkez ofis- Kuruluş yılı: İstanbul-2022

Öne çıkan yetenekler: Oyun Geliştirme, Geliştirme Araçları, Animasyon, Grafik Tasarımı, Veri Bilimi

En yaygın iş unvanları: Oyun Geliştirici, 3D Sanatçısı

En büyük iş alanları: Mühendislik, Sanat ve Tasarım, İş Geliştirme

4- Dream Games: Fon toplama konusunda çok başarılı olan Dream Games, üç yıldan kısa bir sürede 467,5 milyon dolarlık fon aldı. Dream Games, yaklaşık 3 milyar dolarlık değerleme ile Türkiye'nin ilk unicorn'larından biri. Mobil oyun stüdyosu olan şirketin piyasaya sürdüğü ilk oyunu 'Royal Match', 2021'de dünyanın en yüksek hasılat elde eden mobil oyunlarından biri oldu.

Tam zamanlı çalışan sayısı: 132

Merkez ofis- Kuruluş yılı: İstanbul-2019

Öne çıkan yetenekler: Geliştirme Araçları, Veri Bilimi, Grafik Tasarımı, Animasyon, Dijital Okuryazarlık

En yaygın iş unvanları: Yazılım Mühendisi, İllüstratör, Pazarlama Uzmanı, Çizgi Film Tasarımcısı, Animatör

En büyük iş alanları: Sanat ve Tasarım, Mühendislik, Satış, Pazarlama, Bilgi Teknolojisi |

5. Evreka: 40'tan fazla ülkede şirketler için akıllı çözümler üreten bir SaaS şirketi olan Evreka’nın temel hedefi, yazılım ve donanım alanlarındaki yeniliklerden faydalanmak. Bu alt yapıyla da atık yönetim şirketleri, akıllı şehirler ve belediyeler için dijital ve sürdürülebilir sistemler tasarlamak.

Tam zamanlı çalışan sayısı: 63

Merkez ofis- Kuruluş yılı: Ankara-2016

Öne çıkan yetenekler: Geliştirme Araçları, Dijital Okuryazarlık, Web Geliştirme, Proje Yönetimi, İletişim

En yaygın iş unvanları: Pazarlama Sorumlusu, Müşteri Yöneticisi, Ön Uç Geliştirici, İş Geliştirme Uzmanı, Sunucu Geliştirici

En büyük iş alanları: Mühendislik, Pazarlama, Satış, İş Geliştirme, Sanat ve Tasarım 

Icrypex’te Bitcoin, Ethereum, Litecoin gibi para birimleriyle ticaret yapılabiliyor.
Icrypex’te Bitcoin, Ethereum, Litecoin gibi para birimleriyle ticaret yapılabiliyor.

6- Icrypex Crypto Exchange: Icrypex bir kripto para borsası. Günlük ve haftalık bültenler ve analizler ile kullanıcılarının bilinçli yatırım yapmalarına olanak sağlıyor. Icrypex kullanıcıları Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve bunlar gibi 20'den fazla para birimiyle ticaret yapabiliyor.

Tam zamanlı çalışan sayısı: 135

Merkez ofis-Kuruluş yılı: İstanbul-2018

Öne çıkan yetenekler: Dijital Okuryazarlık, Veri Bilimi, Geliştirme Araçları, Web Geliştirme, Grafik Tasarımı

En yaygın iş unvanları: Ofis Yardımcısı, Nakit Yöneticisi, Müşteri Hizmetleri Takım Lideri, Yatırım Yöneticisi, Dijital Pazarlama Uzmanı

En büyük iş alanları: Finans, Operasyon, Mühendislik, Müşteri Desteği, Satış

7. Codeway Studios: Codeway Studios, 160 ülkede 65 milyondan fazla kullanıcı için farklı kategorilerde mobil uygulamalar ve oyunlar geliştiren bir şirket. Geliştirdikleri uygulamalar ve oyunlar arasında Scanner+, Cleanup, Facemix, Wonder, Facedance, PixelUp ve Rumble Rivals yer alıyor.

Tam zamanlı çalışan sayısı: 73

Merkez ofis-Kuruluş yılı: İstanbul-2020

Öne çıkan yetenekler: Geliştirme Araçları, Web Geliştirme, Mobil Uygulama Geliştirme, Grafik Tasarımı, Takım Çalışması

En yaygın iş unvanları: Mobil Uygulama Geliştirici, Sanatçı, Ürün Yöneticisi, Makine Mühendisi, Oyun Sanatçısı

En büyük iş alanları: Mühendislik, Sanat ve Tasarım, Ürün Yönetimi, Pazarlama 

 Denebunu üyeleri kapılarına kadar gelen ürünleri deneyip değerlendiriyor ve belirlenen etiketle ürünle ilgili fikirlerini sosyal medya üzerinden paylaşıyor.
Denebunu üyeleri kapılarına kadar gelen ürünleri deneyip değerlendiriyor ve belirlenen etiketle ürünle ilgili fikirlerini sosyal medya üzerinden paylaşıyor.

8. Denebunu: Son derece ilginç bir fikrin hayata geçmiş hali Denebunu. Şirket, 3 milyonu aşkın üyeye sahip. Kullanıcıların 500'den fazla markanın sunduğu hızlı tüketim ürünlerini satın almadan önce denemelerine ve deneyimlerini başkalarıyla paylaşmalarına olanak tanıyor. Yapay zekâ destekli hedefleme teknolojisi ile tüketiciler, ürünler hakkında bilgi edinebiliyor. Satın alma kararlarını da gerçek geri bildirimlere göre şekillendiriyor.

Tam zamanlı çalışan sayısı: 40

Merkez ofis-kuruluş yılı: İstanbul-2016

Öne çıkan yetenekler: Dijital Okuryazarlık, Web Geliştirme, Geliştirme Araçları, Veri Bilimi, Proje Yönetimi

En yaygın iş unvanları: Yazılım Mühendisi, İş Geliştirme Uzmanı, Pazarlama Uzmanı

En büyük iş alanları: Mühendislik, Pazarlama, İş Geliştirme, Müşteri Desteği

9. Tarfin: Çiftçilere yönelik mobil uygulama Tarfin, 77 ilde bin 100'den fazla satış noktası ile makine öğrenmesi tabanlı tarımsal risk puanlama modelini kullanıyor. Tarfin çiftçilerin gübre, tohum, yem gibi tüm tarımsal ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlarken ödemelerini hasatta yapma imkânı sunuyor. Çiftçiler, mobil uygulama sayesinde bölgelerindeki en güncel gübre, yem ve diğer tarımsal ihtiyaçların fiyatlarını karşılaştırmalı olarak görebiliyor ve kendilerine en uygun alternatifi seçebiliyor.

Tam zamanlı çalışan sayısı: 105

Merkez ofis- Kuruluş yılı: İstanbul- 2017

Öne çıkan yetenekler: Geliştirme Araçları, Veri Bilimi, Web Geliştirme, İş Yönetimi, Dijital Okuryazarlık

En yaygın iş unvanları: Veri Bilimi Uzmanı, Ön Uç Geliştirici, Yazılım Mühendisi, İş Geliştirme Müdürü, Satış Yöneticisi

En büyük iş alanları: Mühendislik, Operasyon, Müşteri Desteği, Finans, Satış

10. Ace Games: Ace Games’in amacı tüm dünyayı eğlendirmek. Bu amaçla yola çıkan şirket, herkesin oynayabileceği oyunlar yaratmayı hedefliyor. Şirket en çok Serial Burglar, Prison Life, Fiona's Farm ve Mix and Drink gibi oyunlarıyla tanınıyor.

Tam zamanlı çalışan sayısı: 72

Merkez ofis- Kuruluş yılı: İstanbul-2020

Öne çıkan yetenekler: Oyun Geliştirme, Grafik Tasarımı, Animasyon, Geliştirme Araçları, Veri Bilimi

En yaygın iş unvanları: Oyun Geliştirici, Oyun Tasarımcısı, 3D Sanatçısı, Oyun Sanatçısı

En büyük iş alanları: Sanat ve Tasarım, Mühendislik, Bilgi Teknolojisi, Pazarlama, Ürün Yönetimi

KAYNAK

LinkedIn “2022’nin Türkiye’deki En İyi 10 Startup’u” makalesi.