7 yaşında bin 115 kitap okuyup ilham oldu

7 yaşında bin 115 kitap okuyup ilham oldu

Türkiye’de kitap okuma oranı, Fransa ve Almanya gibi Batı ülkelerine göre gerilerde. Kitap okumak, ülkemizde özellikle küçük yaştaki çocukların pek de cazip bulmadığı hatta ödevmiş gibi davrandığı aktiviteler arasında. İlkokul ikinci sınıfa giden Timur Ağkuş (7) ise okumayı öğrendiğinden beri bini aşkın sayıda kitap okuyarak diğer çocuklara ilham kaynağı oldu. Okuduğu kitapları Instagram hesabından da paylaşan Ağkuş ile kitap sevgisini konuştuk. 

Okumaya kaç yaşında başladın?

Okumayı altı yaşında okulda öğrendim ve öğrenirken hiç de zorlanmadım.

Kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandın?

Timur: Öğretmenim derste kitap okumanın yararlarından bahsetmişti. “Başarılı biri olmak için bol bol kitap okuyun” demişti. Ben de böyle başladım. Kitap okuyunca birçok şey öğreniyorum. Bir sene önce “Kim Milyoner Olmak İster” yarışmasını annem ve babamla izlerken annemin ve babamın bilemediği sorunun cevabını ben bildim. Soru “En büyük yumurtayı bırakan hayvan hangisidir?” idi. Cevap kiviydi. Yarışmacı “devekuşu” cevabını vermişti. Annem ve babam kivi cevabını baştan elemişlerdi. Ama ben kitap okuduğum için doğru cevabı bildim. İleride ben de bu yarışmaya katılmak istiyorum, şimdilik sadece 2000 TL’ye kadar olan soruları doğru cevaplıyorum.

Timur’un annesi: Timur’un bebekliğinden itibaren bizim bir kütüphanemiz vardı, biz ona kitap okurduk. Okumayı öğrenince kendisi okumaya başladı. Şimdi sınıfındaki arkadaşları da Timur sayesinde düzenli olarak kitap okuyorlar artık. Eşimin ve kayınpederimin mesleği gereği bizde çok kitap var. Kayınpederim sahaf. Dersi 20-25 dakika önce başlatıp o süreyi kitap okumaya ayırıyor. Kitaplar pahalı olduğu için diğer insanlar da bizim kitaplarımızdan yararlanabiliyor. Sınıftaki çocuklar artık kendi aralarında kitaplarını paylaşıyor. Öğretmen ilk zamanda sınıfta dolaşan poşetlerin içinde ne olduğunu anlamamış sonradan içinde kitap olduğunu fark etmiş. Sağ olsun, öğretmenleri de bu çalışmaya destek oluyor.

Deden sahaf olarak çalışıyor. Sen de ileride sahaf olmak ister misin?

Hayır çünkü benim bir sevdam var. Büyüyünce futbolcu olmak istiyorum.

Bu zamana kadar kaç kitap bitirdin?

En son bin 115’inci kitabımı okudum.

En sevdiğin kitap hangisi?

Kral Şakir. 

Bu zamana kadar bin 115 tane kitap okuyan Timur Ağkuş, aynı zamanda İstanbul’daki Aslıhan Pasajı’nda bulunan sahaf İsmail İlbey’in torunu.
Bu zamana kadar bin 115 tane kitap okuyan Timur Ağkuş, aynı zamanda İstanbul’daki Aslıhan Pasajı’nda bulunan sahaf İsmail İlbey’in torunu.

Daha çok hangi türdeki kitapları okuyorsun? Özel bir tercihin var mı?

İçinde çok yazı olan kitapları okumayı sevmiyorum. İçinde garip isimlerin geçtiği kitapları okuyamıyorum. Bazen kitabın içinde bilmediğim isimler oluyor, onları okumak istemiyorum. Macera, dedektiflik kitaplarını ve çizgi romanları çok seviyorum.

Haftada kaç kitap okuyorsun?

Timur’un annesi: İlk zamanlar Timur haftada üç ya da dört kitap okurdu ama şimdi resimsiz ve daha kalın kitaplara geçtiği için ve öğretmeninin verdiklerini de okumak zorunda olduğu için kendi seçtiklerinden bir iki tane okuyabiliyor.

Hedefin kaç kitap okumak?

17 yaşına kadar 10 bin kitap okumak istiyorum.

ÜNLÜ YOUTUBER BARIŞ ÖZCAN’IN OĞLU, TİMUR’A İLHAM OLDU

Okuduğun kitapları Instagram’da da paylaşıyorsun peki buna nasıl karar verdin?

Timur: Annem Amerika’da yaşayan bir çocuk görmüş, çocuk 2 bin kitap okumuş. Ben de dünyaya kendimi duyurayım diye annem bana bir Instagram sayfası açtı.

Timur’un annesi: Bahsettiği çocuk YouTuber Barış Özcan’ın oğlu Sufi Özcan. Daha önce eşi Devlet Hanım’ı tanıyordum zaten sonra Barış Özcan’ın Sufi’ye açtığı kitap okuma challenge şeklindeki Instagram hesabını görünce ben de Timur’a böyle bir sayfa açmak istedim. Instagram’da takipçileri oldukça kitap okumaya daha da heveslenir diye düşündüm. Çünkü ne kadar insana ulaşırsa kitap okuma isteği o kadar artar ve bunu bir düzene oturtur. Onun Instagram’dan okuduğu kitapları paylaşmasını kimse takip etmese bile ben zaten devam ettirecektim, yeter ki onun bir kitap okuma düzeni olsun.

Okuduğu kitapları Instagram hesabından paylaşan 7 yaşındaki Timur Ağkuş, kendi seçtiği kitapları okuyor.
Okuduğu kitapları Instagram hesabından paylaşan 7 yaşındaki Timur Ağkuş, kendi seçtiği kitapları okuyor.

Instagram’da takipçilerini artırmak istiyor musun?

Bir ara video çekip yayınlıyordum, videolarda okuduğum kitapları anlatıyordum ama çekerken annem sürekli baştan anlatmamı istiyordu çünkü bazen kamera sallanıyordu ya da ben konuşurken takılıyordum. Tekrar aynı şeyleri baştan söylemek zorunda kalınca sıkılmaya başladım ama Instagram’da annemin takipçi sayısını geçmek istiyorum. Annemin bin 500 takipçisi var, benim 236. Bu istediğimi yapabilmek için video çekmem lazım ama annem benden tekrar çekmemi isteyince video çekemiyorum.

Instagram sayfanda bazen okuduğun İngilizce kitapları da paylaşıyorsun, onları okumak senin için zor oluyor mu?

Onları okurken zorlanmıyorum çünkü İngilizce dersi görüyorum okulda.

“BANA ÇOK BAŞARILI OLACAKSIN DİYORLAR”

Daha okumayı öğreneli bir yıl olduğu halde binin üzerinde kitap okumuşsun. İnsanlar bunu öğrenince ne tepki veriyor?

“Güzel bir çocuksun, üniversitede çok başarılı olacaksın” diyorlar. Bazı insanlar Instagram’dan mesaj atıyor bana, “Nasıl bu kadar kitabı okumayı başardın?” diye soruyorlar. Ben de teşekkür ediyorum, sorularını cevaplıyorum.

Öğretmenin bu kadar fazla kitap okuduğunu biliyor mu?

Evet biliyor. Öğretmenimiz bize bir dosya hazırlattı. O dosyaya okuduğumuz kitapları yazıyoruz. Öğretmenim en çok kitap okuyanın ben olduğumu gördü. En çok kitap okuyan ben olduğum için bana “kitap kurdu” belgesi verecek.

Kitap okumak derslerine devam etmeni engelliyor mu?

Engel olmuyor. Mesela kitap okuyunca daha bilgili birisi oluyorum bu yüzden ödevlerimi daha çabuk bitirebiliyorum.

Son olarak kitap okumayı sevmeyen kişilere neler söylemek istersin?

Bazı insanlar kitapları düzenli kullanmıyor, yırtıyorlar. Gördüğümde o insanları uyarıyorum. Onlara çok kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Mesela uyumadan önce okuyabilirler. Boş zamanlarında kitap okumalarını öneriyorum. 

Sekiz yaşındaki Sufi Özcan’ın Instagram’da 47 bin takipçisi var.
Sekiz yaşındaki Sufi Özcan’ın Instagram’da 47 bin takipçisi var.

DİĞER KİTAP KURDU INFLUENCER ÇOCUKLAR

1000 Books Before Kindergarten (Anaokulundan Önce 1000 Kitap) Projesi kapsamında dünyanın diğer ülkelerinde Ağkuş gibi kitap okuyan ya da yaşı itibariyle ebeveynlerinin okudukları kitapları dinleyen pek çok çocuk var. Özellikle ABD’de yaygın olan bu akıma ayak uyduran çocuklar arasında Isaac Hoffer, Vivi Vandy ve Sufi Özcan da yer alıyor. Okul öncesi veya ilkokul düzeyindeki çocukların kitap challenge’ı sosyal medyada yetişkinler tarafından da ilgiyle takip ediliyor.

Isaac Hoffer

Instagram’da 3.982 takipçisi olan ABD’li blogger Rebekah Hoffer, oğlu Isaac’i 1000 kitap okuma challenge’ına katılması için destekledi. 1000 Books Before Kindergarten (Anaokulundan Önce 1000 Kitap) Projesi kapsamında 2,5 yaşındaki Isaac 31 Ağustos 2019’da challenge’ı başarıyla tamamladı. Isaac’in macerasını merak edenler ise annesi Rebekah Hoffer’ın Instagram hesabından takip ediyorlar. Instagram hesabı için tıklayın.

Vivi Vandy

1000 Books Before Kindergarten Projesi’ne ABD’li Vandy ailesinin minik kızı Vivi Vandy de katıldı. Şu an Instagram’da 102 takipçisi olan vivithebookworm isimli hesap üzerinden kızlarına okudukları kitapları paylaşan aile, düzenli aralıklarla paylaşım yapmaya devam ediyor. Gönderilerinde ise aile büyüklerinin ya da anne ve babanın Vivi’ye kitap okudukları an, kaçıncı kitabı okudukları notuyla paylaşılıyor. Vandy ailesi, projeye kızları altı aylıkken başladı ve hâlâ istikrarlı şekilde sürdürmeye devam ediyor. Instagram hesabı için tıklayın.

Sufi Özcan

Türkiye’nin ünlü YouTuber’larından Barış Özcan’ın oğlu Sufi Özcan da projeye katılan isimlerden. Sekiz yaşında olan Sufi Özcan, proje kapsamında 2400’ün üzerinde kitap okudu. Okuduğu kitaplarla çekildiği fotoğrafları kitabın ruhuna uygun olacak şekilde paylaşan Özcan’ın şu an Instagram’da 47 bin takipçisi var. Instagram hesabı için tıklayın.