Bir diğer mucizevi bitki: Biberiye

Bir diğer mucizevi bitki: Biberiye

Hoş kokulu biberiyenin, doğadaki hemen hemen her bitki gibi sayısız faydası bulunuyor. Stresi azaltan, hafızayı ve bağışıklık sistemini güçlendiren, sindirim sistemini düzenleyen, saç ve cilt sağlığını iyileştiren biberiye; esansiyel yağ ve çay olarak kullanılabiliyor. 

Zengin içerik

Akdeniz bölgesinde yetişen, ılıman iklim seven ve soğuk geçen kışlardan hoşlanmayan biberiye bitkisi; et yemeklerine verdiği lezzet ve sağlığa faydalarıyla biliniyor. Yüzyıllar boyunca tıbbi amaçla kullanılan bu bitki; bolca demir, kalsiyum ve A, C ve B-6 vitamini içeriyor. Sağlık faydaları sağlamak için de genellikle çay veya esansiyel yağ olarak kullanılıyor ve tabii ki her bitki gibi aşırı tüketimden kaçınmak gerekiyor.

Bağışıklığı güçlendiriyor ve hastalık riskini düşürüyor

Biberiye içeriğinin antibakteriyel, antiviral ve antifungal özellikleri bulunuyor. Hücre hasarını minimize eden güçlü antioksidanlar ve anti-inflamatuar bileşikler de içeren biberiye, bağışıklığı güçlendiriyor ve kan dolaşımını iyileştiriyor. Dolayısıyla biberiye eklem ağrılarını azaltabiliyor, kalp ve damar hastalıklarının riskini düşürebiliyor.

Sindirim sistemini düzenliyor

Sindirim sistemini destekleyen biberiye; şişkinliği, gaz, mide krampını, mide ekşimesini ve mide bulantısını azaltmaya yardımcı olabiliyor. Ayrıca karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları, iştahsızlık gibi sorunların belirtileriyle savaşabiliyor.

Beyin sağlığını destekliyor

Uzmanlar tarafından “bilişsel uyarıcı” olarak tanımlanan biberiye, odaklanmayı artırabiliyor ve hafızayı güçlendirebiliyor. Biberiye içeriğindeki rosmarinik asit ve karnosik asit, beyin fonksiyonlarını destekliyor Araştırmalara göre biberiye kokusu zihinsel performansı iyileştirebiliyor, hatta Alzheimer ve Parkinson gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu etkileri olduğu belirtiliyor. 

Biberiye çayı için taze biberiye kullandığınızda, 10-15 dakika demlemesini bekleyin. Antibakteriyel, antiviral, antifungal, anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri olan biberiyenin çayını, günde 1-2 bardaktan fazla tüketmeyin.
Biberiye çayı için taze biberiye kullandığınızda, 10-15 dakika demlemesini bekleyin. Antibakteriyel, antiviral, antifungal, anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri olan biberiyenin çayını, günde 1-2 bardaktan fazla tüketmeyin.

Ruh sağlığına iyi geliyor

Stres ve kronik anksiyete yaşayan kişilerin ruh halini iyileştirmeye yardımcı olan biberiye, zihni arındırarak stresi ve anksiyete belirtilerini azaltabiliyor. Biberiye kokusu, beyindeki duygular ve hafıza ile ilgili bölge olan limbik sistemi etkileyerek duygusal dengesizliğin yaşanmamasına yardımcı olabiliyor. Bu faydalar, dolayısıyla direkt beyin sağlığı üzerinde de olumlu etkiler yaratabiliyor.

Saç ve cilt sağlığını destekliyor

Sağlıklı saçlara kavuşmak için oldukça etkili olan biberiye, saç dökülmesini azaltabiliyor ve saçların beyazlamasını yavaşlatabiliyor. Saç derisi sağlığını da destekleyen bu bitki, kepek sorununu yok edebiliyor. Biberiye içerikli cilt bakım ürünleri; serbest radikallerin ve güneşin sebep olduğu hasarlardan cildi koruyor, cilt temizliğinde kullanılıyor.

Ruh halinizi iyileştirmek, stresi ve anksiyete belirtilerinizi azaltmak isterseniz biberiyeyi çay olarak tüketmek dışında aromaterapi yöntemiyle de kullanabilirsiniz.
Ruh halinizi iyileştirmek, stresi ve anksiyete belirtilerinizi azaltmak isterseniz biberiyeyi çay olarak tüketmek dışında aromaterapi yöntemiyle de kullanabilirsiniz.

Biberiye çay tarifi: Kaynattığınız bir bardak suyu french press’e koyun. Bir tatlı kaşığı kuru biberiye veya iki dal taze biberiyeyi ekleyin. Kuru biberiyenin demlenmesi beş dakika, taze biberiyenin demlenmesi için ise 10-15 dakika bekleyin ve süzün. Bal veya limon ile tatlandırın. Bu lezzetli çayın tadını çıkarın, aşırı tüketiminden kaçının.

Biberiye yağı ile aromaterapi: Buhurdanlık veya difüzöre su ekleyin. Birkaç damla biberiye yağı ekleyin ve bu güzel kokunun sakinleştirici etkisine kendinizi bırakın.

Biberiye ile saç bakımı: Biberiye çayı demleyin, soğutup biraz daha su ekleyin ve saç durulama suyu olarak kullanın. Saç maskesi için ise iki yemek kaşığı saf zeytinyağına veya Hindistan cevizi yağına, 5-6 damla biberiye yağı ekleyin. Saç diplerinize yedirin ve en az 30 dakika, en fazla bir saat bekleyin. Ardından yıkayın. Bu maskeyi düzenli yaparak sağlıkla uzayan saçlara kavuşabilirsiniz. Ayrıca biberiye yağını, şampuanınızın içine de 5-6 damla kadar ekleyebilirsiniz.