Zipline ve daha fazlası…

Zipline ve daha fazlası…

Her geçen gün eğlence dünyamıza yeni şeyler ekliyoruz. Uzun zamandır dünyada rağbet gören ancak ülkemizde nispeten yeni bir aktivite olan zipline gün geçtikçe seviliyor. Zipline nasıl bir aktivite merak ediyorsanız sizi böyle alalım…

Yüksek bir noktadan alçak bir noktaya bağlanmış çelik halatla emniyet kemeri giyerek (daha çok koşum takımı) kendi ağırlığınızla ve yerçekimi yardımıyla kayma aktivitesine zipline deniyor. Zipline’da, tekerlekli bir makara çelik halata bağlanarak hızlanma sağlanıyor. 300 - 400 metrelik bir zipline hattında saatte yaklaşık 50 ila 60 kilometreye hıza ulaşılabiliyor. Hattın sonunda da yaylı bir fren sistemi ya da otomatik fren sistemiyle durulabiliyor. Dünyadaki en büyük zipline parkuru Güney Afrika’dayken ülkemizdeki en büyük parkur ise Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde bulunan Kadınçayırı Tabiat Parkı’nda. Türkiye’deki zipline parkurlarından bazılarını şu şekilde sıralamak mümkün:


Zipline- Nakkaştepe, İstanbul

“Adrenalin’i ayağınıza getirdik” sloganı ile yola çıkan Zipline, çocuk, genç, yaşlı her yaş grubuna hitap ediyor. Uluslararası tüm güvenlik ve emniyet sertifikalarına sahip olan Zipline, sürekli olarak denetleniyor ve tüm çalışanları uzun bir eğitimden geçiyor. Nakkaştepe Millet Parkı’nın içinde yer alan Zipline, Ataşehir Watergarden ve Eyüp’te bulunan Vialand’te de hizmet veriyor.


Forestanbul- Çekmeköy, İstanbul

Türkiye’nin en büyük açık alan macera ve etkinlik parkı olan Forestanbul, 2014 yılında ilk olarak Kemerburgaz’da hizmet vermeye başladı. 2019’da Çekmeköy’deki Taşdelen Mesire Alanı’na taşınan Forestanbul, yaklaşık 2600 dönümlük bir alana yayılıyor. Forestanbul’un bu alan içerisinde 25 bin metrekarelik bir aktivite alanı bulunuyor. Zipline yapmak isteyen İstanbullular, Forestanbul’u mesken tutuyor.

Zipline son dönemlerde daha da bilinir hale geldi.
Zipline son dönemlerde daha da bilinir hale geldi.

AKM Zip Coaster- Altındağ, Ankara

AKM Millet Parkı içinde yer alan zipline, burada zip coaster ismi ile anılıyor. Düz bir hat yerine dairesel bir hatta yapılıyor. Burada 1110 metre uzunluğunda bir yol kat eden zip coaster Ankaralılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor.


Kaytel / Zipline- Ilgaz, Çankırı

530 metre uzunluğuyla ülkemizin en uzunu olan bu zipline Çankırı’nın Ilgaz ilçesindeki Kadınçayırı Tabiat Parkı’nda yer alıyor. Adrenalin içeren bu aktiviteye yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. Zipline’ı kullananlar 45 saniyelik bir yolculukla çelik halat yardımı ile çam ağaçlarının üzerinden varış noktasına ulaşıyor. Zipline’ın yerden yüksekliği ise 25 metre.


Göynük Kanyonu - Kemer, Antalya

Kemer ilçesinde bulunan Göynük Kanyonu, Beydağları Milli Parkı sınırlarında yer alıyor. Ayrıca Likya Yolu parkurlarından birini de kapsadığı için zipline yaparken nefes kesici bir manzaraya şahit olabilirsiniz.

Zipline yapmak için 100 kilonun altına olmanız gerekiyor.
Zipline yapmak için 100 kilonun altına olmanız gerekiyor.

ExtremPark ve Gürsu Adrenalin Park- Bursa

Bursa’da iki adet zipline parkuru bulunuyor. ExtremPark ve Gürsu Adrenalin Parkı’nda yer alan bu zipline parkurları Bursa’daki en önemli eğlence merkezlerinden ikisi. ExtremPark, Atatürk Kent Ormanı içinde bulunurken Gürsu Adrenalin Parkı’da Gürsu ilçesindeki dağ yamacına yer alıyor.


Zipline sandığımızdan da eski

Zipline, ilkel teleferikler gibi milattan önce 250’letfr erken ulaşım aracı olarak kullanılıyordu. Bazı dağlık ülkelerde 2 bin yıldan fazladır kullanılan zipline, Çin’deki bazı dağlık bölgelerde günümüzde hala ulaşım aracı olarak güncelliğini koruyor. Örneğin Çin’in Yunnan eyaletindeki Nujiang Vadisi’nde 2015’e kadar zipline kullanılıyordu.