Turgut Esen: “Quick Sigorta’yla yolumuz kesiştiği için çok memnunuz”

Turgut Esen: “Quick Sigorta’yla yolumuz kesiştiği için çok memnunuz”

Datça Marathon Masters yüzme yarışı, Quick Sigorta sponsorluğunda 13 Kasım 2021’de gerçekleşti. Biz de Marathon Masters Kulüp Başkanı Turgut Esen ile hem yarışlar hem de açık su yüzme sporu hakkında sohbet ettik.

Sizi tanıyabilir miyiz? Yüzme sporuna nasıl başladınız, başarılarınızı bizimle paylaşır mısınız?

1964 yılında İzmir’de doğdum. Yüzmeye dokuz yaşındayken başladım. 2023’te 50. yılımı kutlayacağım. 11 yılımı yani çocukluk ve gençlik yıllarımı yoğun yüzme antrenmanlarıyla geçirdim. 90’lı yıllarda ise Türkiye’de açık su yarışları başladı. İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve Alanya Maratonları sürekli olarak düzenlenmeye başladı. Birçok kez bu yarışlarda yarıştım, yaş grubu birincilikleri aldım. 2005’te Çanakkale’de genel klasman birincisi oldum. 2017’de yani 53 yaşımdayken, hala geçilemeyen parkur rekorunu kırdım (39 dakika). Ertesi yıl yine şampiyon oldum. 2015’te ise Dünya Master Şampiyonası’nda Türkiye’ye ilk açık su yüzme madalyasını kazandırdım. 2016 yılında eski kulübüm Karşıyaka’dan ayrılarak başkanı olduğum Marathon Masters Kulübü’nü kurdum. Master kategorisi olan 25 yaş üzeri sporcuları bünyemizde topladık. Şu an 80 lisanslı sporcumuz var. Ayrıca İzmir’in ilk ve tek Senkronize Yüzme Takımı’nı kurduk.

Marathon Masters Kulüp Başkanı Turgut Esen
Marathon Masters Kulüp Başkanı Turgut Esen

Bugüne kadar ne gibi etkinlikler, kamplar ve yarışlar yaptınız?

2016’dan beri, 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu yüzme etkinliklerini düzenliyoruz. Her yüzücüye katılım madalyası veriyoruz. Yarış sonunda açık büfe yiyecek içecek sunumu oluyor. Bu etkinlik bir yarış olmadığı için kutlama havasında ve sevilen şarkılar eşliğinde eğleniyoruz.

İlk yarışımızı, 27 Aralık 2018’de Özdere’de, Kış Kupası Açık Su Yüzme Şampiyonası adıyla yaptık. Büyük ilgi gördü ve TRT Spor, NTV Spor canlı yayınla verdiler. Ertesi yıl da bu organizasyonu başarıyla tekrar ettik. Fokai Masters’ı 3 Temmuz 2021’de bir Kabotaj Bayramı etkinliği olarak, 300’e yakın sporcunun katılımıyla Foça’da gerçekleştirdik.

2021’in son yarışı olan Datça Masters’ı, 13 Kasım’da Palamutbükü’nde organize ettik. Bu cennet bölgeyi açık su yüzmesine kazandırdık ve her yıl tekrar edeceğiz.

Ayrıca, 2021’de yeni bir yüzme formatı olan rally’yi tanıttık. Yeni Foça-Foça arası 25 km’lik mesafeyi beş farklı parkurda, beş farklı günde yüzdük. Büyük ilgi gördü ve seneye de çok katılımcı bekliyoruz. 2020 yılında Datça’da açık su yüzme kampları yaptık. Bu kamplara, Türkiye’nin her yerinden yüzlerce master sporcu aileleriyle birlikte katıldı. Yüzücülerin su altı ve su üstü teknik çekimleri yapıldı, varsa hataları belirlenerek buna özel çalışmalar gösterildi; klinik özeniyle her sporcunun dosyaları çıkartıldı. Hem kamp hem tatil yapıldı, herkes çok 

13 Kasım’da gerçekleşen Datça Masters’a 160 yüzücü katıldı.
13 Kasım’da gerçekleşen Datça Masters’a 160 yüzücü katıldı.

Datça Masters’ın ana sponsoru olan Quick Sigorta ile iş birliğiniz nasıl başladı?

Master yüzme camiasında çok sevilen sevgili Sedat Haşhaş, geçmiş yıllardaki kamplara katılan bir öğrencim. Kampları, yarışları kaçırmaz ve çok iyi bir yüzücüdür. Kendisi, organizasyondaki sponsor desteği konusunda önerilerde bulundu ve ardından Quick Sigorta ile tanıştık. Spora verdiği desteklerle bilinen Quick Sigorta’yla yolumuz kesiştiği için çok memnunuz.

Datça Masters katılımı nasıldı, nasıl geçti?

Datça Masters yarışına üç ay kala internet sitemiz üzerinden kayıt almaya başladık, sosyal medya duyuruları ve reklamlar yaptık. İlk başta, Palamutbükü Datça merkeze uzak olduğu için biraz tedirginlik yaşadık. Tedarik ve kaynaklar bakımından zorluklar oldu, katılımın nasıl olacağını bilemiyorduk. Sporcu olmanın avantajıyla tüm master yüzme camiasını tanıyorum ve sporcularla aramızda bir güven bağı var. Zannediyorum bu sebeple Türkiye’nin bu kadar uzak bir noktasına ilgi oldu ve 160 kişi kayıt yaptı.

13 Kasım sabahında; 4K Ada parkurunu nefis, dalgasız, rüzgarsız bir denizde 104 katılımcı yüzdü. Saat 16.00’da ise Palamutbükü sahile paralel olan 1,5K Quick Parkuru’nda 120 katılımcı yarıştı. Her iki parkurda da eski milli sporcular dahil Türkiye’nin en iyi yüzücüleri, amatör sporcular ve yüzme sevdalıları yarıştı. Her sporcuya anı madalyası verildi. Yarış sonrası gerçekleşen ödül töreninde; Kaymakamlık, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik, Jandarma, İlçe Spor Müdürlüğü başarılı sporculara madalya ve plaketlerini takdim etti. Yarış akşamı ise sahilde ve ateş etrafında 80’ler-90’lar partisi Dominos Pizza sponsorluğunda yapıldı.

Quick Routes ekibi de Datça Masters’taydı.
Quick Routes ekibi de Datça Masters’taydı.

14 Kasım Pazar sabahı ise iki büyük tur teknesiyle Knidos’a gittik. Yolda, çift girişli mağara olan bir koyda mola vererek yüzdük. Knidos Antik Kenti, bölgedeki bir arkeolog eşliğinde gezdik ve değerli bilgiler aldık. Knidos güney limanına bakan bir restoranda balık yedik. Quick Routes ekibindeki arkadaşlarımız, drone’la müthiş videolar çekti. Ayrıca Rusya’dan gelen spor fotoğrafçısı Anton Bogomolov, harika fotoğraflar çekti ve hepsini www.marathon-masters.com web sayfamızda paylaştık.

Yakın zamanda planlanan diğer etkinliklerinizi de öğrenebilir miyiz?

2018 ve 2019’da Kış Kupası yarışlarını yapmıştık fakat geçen sene pandemi nedeniyle yarış düzenleyemedik. Üçüncü Kış Kupası yarışını, bu yılbaşı öncesi yapmayı planlamıştık ama Özdere’de tüm oteller o dönemde yine kapalı olacak. Alternatif olarak Aralık ayında Marmaris’te bir yüzme kampımız olacak. 2022 yılında; bu sene yapılan yarışları, kampları ve rally organizasyonlarını tekrar edeceğiz ve ek faaliyetleri Kulüp Genel Kurul Toplantısı’nda belirleyeceğiz.

Açık su yüzme sporunun ülkemizde daha da gelişmesi için neler yapılabilir, ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz?

Bir sporun lokomotifi, yarışlardır. Spor kulüpleri gibi sivil toplum örgütlerine düşen görev, idealist amaçlar çerçevesinde ve gönülden çalışarak bu ortamların hazırlanmasını sağlamak. Bu organizasyonlar ve bilgi paylaşımları; rekabet, sağlık, beslenme, antrenman teknikleri ve yeni hedeflerin belirlenmesi gibi konularda mükemmel ortamı hazırlar. Aynı bir fuar mantığıyla camiayı bir araya getirir, geliştirir, daha yüksek seviyelere çıkarır. Açık su yüzme sporunun gelişimindeki en önemli rol federasyondadır. Türkiye’de yeni gelişen açık su yüzme yarışlarına, sadece Dünya Yüzme Federasyonu FINA’nın sert kuralları çerçevesinde izin veriliyor. Avrupa’nın her şehrinde yaz boyunda yüzlerce eğlence amaçlı yarışlar yapılıyor. Fakat Türkiye’de yıl boyunca sadece birkaç yarış düzenleniyor. Sporcu anketlerimizde, FINA haricindeki eğlence amaçlı yarışların yapılması yönünde çok büyük talep var.

Fakat yarış düzenlemenin; federasyonun yönetmelik gereği aldığı organizasyon ücreti, 30 hakemin yol yemek ve günlük harcırahları, ambulans, eşlik teknesi ücretleri gibi yüksek giderleri bulunuyor. Bu giderler nedeniyle, katılımın 300 kişi altında olan yarışlar sponsor desteği olmadan düzenlenemez hale geliyor. 

Yüzme, her yaşta yapılabilen en uygun sporlardan biri.
Yüzme, her yaşta yapılabilen en uygun sporlardan biri.

Yüzme ve suda yaşam, insanoğlunun genetik olarak gelişim göstermediği bir alan. Bu nedenle su içerisindeki uyum ve yüzme alışkanlığı, uzun yıllar gerektiren öğrenme süreci sonrası kazanılıyor. İnsanoğluna bu kadar yabancı bir ortamda yapılan sporun, büyük ölçüde fiziksel ve ruhsal kazanım sağlaması gerçek bir fenomen. Gençlere, yaşlılıkta bile yapabilecekleri en uygun spor yüzmeye devam etmelerini ve yüzerek sağlıklarını korumalarını tavsiye ediyorum. Yüzmenin yayılması için herkese örnek teşkil etmelerini rica ediyorum.

Detaylı bilgi için: marathon-masters.com/datca-masters