Karting nedir, nasıl yapılır?

Karting nedir, nasıl yapılır?

Adrenalin tutkunlarını buluşturan motor sporlarından biri olan karting, motor sporlarına yeni başlayanlara pistlerde ısınma turları attırıyor. Son zamanlarda giderek popülerliğini attıran karting, düzenlenen şampiyonalarda da nefes kesen mücadelelere sahne oluyor. 9-10 Nisan tarihlerinde TOSFED Körfez Karting Pisti’nde 45 sporcunun katılımıyla düzenlenen ilk ayağıyla başlayan Motul 2022 Türkiye Karting Şampiyonası da bunlardan biri. Büyük çekişmeye sahne olan şampiyona farklı illerde 4 ayağını tamamladı. 5. ayak yarışları ise 17-18 Eylül tarihlerinde İstanbul Tuzla Karting Park’ta düzenlenecek. Şampiyonanın 2 gün boyunca oldukça heyecanlı yarışlara sahne olması bekleniyor. 

Herkes karting yapabilir mi?

Herkesin yapabileceği bir motor sporu olan kartingin bugün motor sporları dünyasının başarılı aktörleri açısından kıymeti hayli büyük. Çünkü karting, Formula 1’den Ralli’ye, motosiklet yarışlarından kapalı çamurluk otomobil yarışlarının tümünün başlangıç seviyesini oluşturuyor. Küçük ve hafif araçlarla yapılması, risk seviyesi ve maliyeti düşük olması nedeniyle karting, her yaştan yarışseverin rahatlıkla yapabileceği bir spor. Ancak uluslararası müsabakalara katılmak için 8 yaşından büyük olmak gerekiyor. Profesyonel sporcular da antrenmanları sırasında sıklıkla karting pistlerinin tozunu attırıyor. Çünkü araçların seri ve hafif oluşları pilotların çevikliğini artırıyor. Çok önemli yarışlara hazırlanan pilotlar antrenman takvimine mutlaka kartingi de ekliyor. Formula 1 Dünya Şampiyonları Michael Schumacher ile Fernando Alonso’nun başarılarla dolu kariyerinin başlangıç noktasını karting oluşturuyor.

Deneyimli deneyimsiz herkes güvenlik önlemleri alarak karting yapabilir
Deneyimli deneyimsiz herkes güvenlik önlemleri alarak karting yapabilir

Karting araçları özellikleri nelerdir?

Karting, kart ya da go-kart adı verilen küçük, hafif, arkadan itişli 4 tekerlekli araçlarla küçültülmüş pistlerde yapılıyor. Araçlar 188 cm uzunluğa, 130 cm genişliğe ve 105 cm yüksekliğe, 116 kg ağırlığa sahip. Araçlar hız açısından farklılık gösterebiliyor. Süperkart araçların hızı saatte 206 km’ye ulaşabilirken tecrübesizler için ideal olan araçlarda ise bu rakam 25 km’ye inebiliyor. Başta İstanbul olmak üzere İzmir, Bursa, Kastamonu, Uşak gibi Türkiye’nin farklı illerinde karting pistleri yer alıyor.

Karting nasıl ortaya çıktı?

Kartingin ortaya çıkışı öyle çok eskilere değil 1950’lere dayanıyor. Amerika’da eski çim biçme makinelerinin motorlarının tamir edilmesi sırasında tesadüfen ortaya çıkan kart araçları, izleyen yıllarda tasarımcı dokunuşlarıyla kendi tarzına kavuştu. Amerikalı yarışçı ve yarış mühendisi Art Ingels, ilk profesyonel kart aracına imza attı. Amerikalı Go Kart Manufacturing Corporation, 1958 yılında seri üretime başladı. Ertesi yıl McCulloch ise kart araçları için motor üreterek kart araçları endüstrisini hızlandırdı. Kart araçları Amerika’nın ardından İngiltere, Avustralya ve Japonya’da düzenlenen şampiyonalarda pistlerin tozunu attırmaya başladı. 

Karting 1950’li yıllarda Amerika’da ortaya çıktı
Karting 1950’li yıllarda Amerika’da ortaya çıktı

Dikkat edilmesi gereken kurallar neler?

Karting pistleri tecrübeli ya da tecrübesiz herkes için heyecan ve adrenalin dolu anlar vadediyor. 8 yaşındaki bir çocuğun bile deneyimleyebileceği bu spor türü keyifli ve güvenli bir sürüş yaşatıyor. Tabi gerekli güvenlik önlemleri alındığında! Motor sporlarının tümünde birinci öncelik olan güvenlik, karting için de olmazsa olmaz! Karting tecrübesi olmayanların da bazı teknik bilgilere hakim olması gerekiyor. Emniyet kemeri tüm araçlarda olduğu gibi kartingde de temel güvenlik önlemi. Açık ya da kapalı her türlü karting aracında kask takılması hayati öneme sahip. Araçların üzerinde pilotun kafasını koruyan hayali bir çizgi olarak tanımlanan takla barı mutlaka bulunmalı. Bu çizgi aşırı hız sırasında yaşanabilecek çarpışmalara karşı pilotun darbe almasını önlüyor. Sürüş sırasında giysilerden sarkan parçalar, arka tekerleklere dolanıp ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Çünkü karting araçları arkadan itişli. Oldukça küçük olduğu için de ip, atkı, kolye gibi aksesuarların arka tekerleklere takılma şansı yüksek! Sürüş sırasında düz ve kaymayan bir spor ayakkabı tercih edilmesi önemli!

Sürücü kriterleri nelerdir?

12-18 yaş arasındakiler, uygun fiziksel koşulları taşıdıkları takdirde ebeveynlerinin yazılı onayıyla karting pistine çıkabiliyor. 18 yaşın üstündekiler için ebeveyn onayı aranmıyor. İlk kez deneyecekler gruplar halinde araç kullanamıyor. Eğitmenler tarafından kısa süreli bir eğitimden geçtikten sonra tek başına piste çıkabiliyor. Epilepsi, panikatak, anksiyete gibi sağlık sorunları yaşayanlar ile hamileler için sakıncalı bulunuyor. Alkol ve uyuşturucu gibi odaklanmayı etkileyen madde ve ilaçlar kullananların araç koltuğuna oturmaları bile yasak!

Kart aracı nasıl kullanılır?

Sürücüler görevlilerin direktiflerine uyarak sürüşe hazırlanıyor ve yine görevlilerin talimatıyla piste çıkabiliyor. Kart araçlarında gaz ve fren diğer araçlardaki gibi konumlanmış. Gaza ve frene aynı anda basmamak önemli. Fren pedalının gazdan daha sert olduğunu da hatırlatalım. Bu nedenle aracın hızlanması istendiğinde gaza hafifçe dokunmak yeterli. Durmak için ise firene büyük bir güç uygulamak gerekiyor. Viraj girişlerinde ise kontrollü fren uygulamak çok önemli. Kartingte aşırı hız ciddi tehlikeler yaratabiliyor. Bununla birlikte diğer araçları sıkıştırmak, çarpışma yaratmak, yolun kapanmasına neden olmak, virajlarda aşırı hızlanmak daha da kötüsü aracı ters yöne sürmek kesinlikle yasak! Bu kural ihlalini yapanlar pistten çıkarılıyor ya da bir noktada belirli bir süre bekleme cezası alıyor. Sürüş sırasında yaşanabilecek aksilikler söz konusu olduğunda paniğe kapılmadan aracın içinde görevlileri beklemek altın kural. Bu gibi durumlarda araçtan inmek yapılabilecek en büyük hatalardan biri! Yine aynı şekilde sürüş tamamlandığında da görevlilerin talimatlarına uymak ve görevliler söylemeden araçtan inmemek gerekiyor.

Karting epilepsi, panikatak, anksiyete gibi sağlık sorunları yaşayanlar ile hamileler için sakıncalı
Karting epilepsi, panikatak, anksiyete gibi sağlık sorunları yaşayanlar ile hamileler için sakıncalı