Dünyanın en pahalı sanat eserleri

Dünyanın en pahalı sanat eserleri

Amerikalı sanatçı Jeff Koons’un 1986 yılında yaptığı paslanmaz çelikten Tavşan heykeli, 91.1 milyon dolara alıcı buldu ve “yaşayan bir sanatçıya ait en pahalı eser” rekorunu kırdı. Pahalı sanat eserleri denince akla birçok farklı sanat dalında eserler geliyor. Bunlar arasından en yüksek paha biçilenleri sizin için derledik.

En pahalı sanat eseri kavramı bugün birçok farklı alandaki eserleri kapsıyor da olsa bu tür listelerde karşımıza genellikle heykeller ve tablolar çıkıyor. Sanat eserlerinin değeri, koleksiyonerlerin (dolayısıyla talebin) artması ve eserlerin bir anlamda yaşlanarak değer kazanması sebebiyle sürekli artıyor. Kasım 2017’de düzenlenen bir Christie’s açık artırmasında satılan eser, yukarıda bahsedilen fiyatı birkaç defa katlayarak geçti. Leonardo da Vinci’ye ait Salvator Mundi (Dünya’nın Kurtarıcısı) isimli tabloya biçilen değer 450 milyon dolar oldu ve Bader bin Abdullah bin Muhammed bin Farhan al Saud isimli Suudi prensi tarafından satın alındı. Fakat ilginç şekilde, Suudi kraliyet ailesinin haberlerde daha sevimsiz sebeplerle boy göstermesiyle paralellik gösteren bir zamanda tablo ortadan kayboldu. Tam da Abu Dhabi Louvre müzesindeki ilk sergilenmesinin hemen ardından…

Tabii dudak uçuklatan fiyatlar ve hikayeleri bunlarla sınırlı değil. Biz de buradan yola çıkarak dünyanın en pahalı sanat eserlerini sıraladık. İşte öne çıkanlar!

Picasso’nun Cezayirli Kadınlar tablosu: 179.4 milyon dolar

Kübizm’in önde gelen temsilcilerinden Pablo Picasso’nun bu listede bulunmaması şaşırtıcı olurdu.
Kübizm’in önde gelen temsilcilerinden Pablo Picasso’nun bu listede bulunmaması şaşırtıcı olurdu.

1954’ten 1955’e kadar Pablo Picasso on beş tablodan oluşan bir seri üretti. Bu tablolar Delacroix’nın Les Femmes d’Alger eserinden esinlenilmiş ve Picasso’nun hem arkadaşı hem de sanat alanındaki rakibi Henri Matisse’in ölümünden sonra onun anısına yapılmıştı. 15 tablo A’dan O’ya kadar isimlendirilmişti. O kodlu tablo, 179.4 milyon dolar fiyatlık ile zamanının rekorunu kırarak el değiştirdiğinde takvimler Mayıs 2015’i gösteriyordu.

Modigliani'nin Uzanmış Çıplak tablosu: 170.4 milyon dolar

Dünyanın en çok tanınan nü pozlarından bir tanesi bu resim olabilir.
Dünyanın en çok tanınan nü pozlarından bir tanesi bu resim olabilir.

Kasım 2015’te Christie’s tarafından gerçekleştirilen müzayedede yedi potansiyel alıcının yarıştığı ve dokuz dakika süren hararetli artırmalardan sonra Çin’den telefonla katılan kişiye giden tablo 1917-1918’te yapılmıştı. Polis dışarıda biriken kalabalığı görünce mekanı güvenlik çemberine alıp sergiyi kapatmıştı.

İtalyan sanatçı, Modigliani'nin Uzanmış Çıplak tablosunu ilk defa Paris’te sergiledi ve 1917’de tartışmalara konu olduğu için galeri polis tarafından kapatıldı. Aynı tablo, 2018 yılında New York Sotheby’s’de satılan en pahalı eser oldu.

Van Gogh'un Dr. Gachet Portresi: 149.7 milyon dolar

Van Gogh’a has çizgileri farklı bir boyayla bir araya getiren eser.
Van Gogh’a has çizgileri farklı bir boyayla bir araya getiren eser.

Van Gogh’un kendisi hakkında “benden daha hastaydı” dediği iddia edilen homeopat “doktor” Gachet’in 1890’da yaptığı tablosu, en pahalı sanat eserleri arasında yer alıyor. 1990’da Japonya’nın ikinci en büyük kağıt üreticisi Ryoei Saito’ya satıldığında ödenen miktar 82,5 milyon dolardı. Bugünün parasına çevirdiğimizde karşımızda 149.7 milyon dolar çıkıyor.

Bacon'ın Lucian Freud’un Üç Taslağı eseri: 142.4 milyon dolar

Üç kanattan oluşan eser Lucian Freud’u çalışırken gösteriyor.
Üç kanattan oluşan eser Lucian Freud’u çalışırken gösteriyor.

1969 yılında üretilmiş bu üç kanatlı eserde Britanyalı ressam Francis Bacon, kendisi de ressam olan arkadaşı Lucian Freud'u resmetmiştir. 2013 yılında satıldığında o zamana kadar en yüksek fiyata satılmış sanat eseriydi.

Klimt'in Altınlı Kadın tablosu: 135 milyon dolar

Bu eser, kendi “altın” çağını temsil eden eden iyi eserlerden biri.
Bu eser, kendi “altın” çağını temsil eden eden iyi eserlerden biri.

Gustav Klimt’in 1907 tarihli eseri, kendi “altın” çağını da en iyi şekilde temsil eden eserlerden biri. Christie’s tarafından aracılık edilen özel bir satışta, 135 milyon dolar fiyat biçilmesi de bu nedenle garip değil. Aynı yıl Jackson Pollock'’ın bir klasiği olan No. 5 1948, aynı rekoru 140 milyon dolarlık fiyatıyla kırmıştı.

Damien Hirst’ün Tanrı Aşkına eseri: 100 milyon dolar

Gerçek bir kafatasını özgün dişleri de koruyarak bir sanat eserine çevirmek yürek gerektiriyor.
Gerçek bir kafatasını özgün dişleri de koruyarak bir sanat eserine çevirmek yürek gerektiriyor.

Listedeki diğer eserlerden epey farklı olan Tanrı Aşkına, 18 yüzyılda yaşamış Avrupalı 35 yaşındaki birine ait bir kafatası. Üstelik orijinal dişleri bile yerinde duruyor. Göz alıcı bu eser, biri büyük ve pembe olmak üzere tam 8601 pırlanta ile kaplanmış. Ortadaki büyük pırlanta tek başına en az 4 milyon pound ediyor. Damien Hirst hâlâ bu eser üzerindeki maddi haklarının bir kısmını saklıyor ve eserin teşhiriyle ilgili çalışmalar yürütüyor. Eser ilk kez Londra’nın merkezindeki White Cube galerisinde gösterilmişti.