Çikolatalı Kek Günü’ne özel, 5 lezzetli tarif

Çikolatalı Kek Günü’ne özel, 5 lezzetli tarif

Bugün, mutfağı çikolata kokusuyla doldurup kendinizi mutlu etmeye var mısınız? 27 Ocak Dünya Çikolatalı Kek Günü’ne özel; farklı damak tatlarına göre birbirinden lezzetli beş tarif!

Vişneli çikolatalı kek

Malzemeler:

2 + 1/4 su bardağı şeker

2 yemek kaşığı kirsch veya kiraz likörü veya kiraz özü

1 yemek kaşığı mısır nişastası

3 + 1/3 bardak dondurulmuş kiraz

1,5 su bardağı tuzsuz tereyağı

Yarım su bardağı elenmiş toz kakao

Yarım su bardağı sıcak su

Yarım su bardağı ekşi krema

Yarım bardak eritilmiş bitter çikolata

1,5 su bardağı elenmiş un

3/4 çay kaşığı kabartma tozu

Yarım çay kaşığı tuz

3 yumurta

2 çay kaşığı vanilya özü

1,5 su bardağı yağlı krema

1 çay kaşığı jelatin

Hazırlanışı:

Orta boy bir tencerede 1/3 su bardağı şeker, kirsch ve mısır nişastasını çırpın. Kiraz ve suyu ekleyin, sürekli karıştırarak orta ateşte koyulaşana kadar yaklaşık 4 dakika pişirin. Ateşten alın ve oda sıcaklığına soğumaya bırakın. Fırını 350 derecede ısıtın. Dikdörtgen şekilde bir kek kalıbı kullanın, içine pişirme kağıdı serin.

Bir kapta, kakaoyu ve sıcak suyu pürüzsüz olana kadar iyice çırpın. Ekşi kremayı ve eritilmiş çikolatayı da ekleyin, çırpın ve soğumaya bırakın. Başka bir kapta un, kabartma tozu ve tuzu karıştırın. Tereyağı ve 1 + 2/3 bardak şekeri orta hızda hafif ve kabarık olana kadar 3-4 dakika çırpın. Yumurtaları birer birer ekleyin ve her birini ekledikten sonra iyice çırpın. Vanilyayı ekleyin. Bir kaşık unlu, bir kaşık kakaolu karışım olmak üzere yavaş yavaş malzemeleri ekleyin. Her eklemede iyice karıştırın. 1 su bardağı vişne karışımı ekleyin, karıştırın, kalan vişneyi üzeri için ayırın. Hamuru tepsiye alın ve üzerini spatula ile düzleştirin. Yaklaşık 50 dakika pişirdikten sonra soğuması için tel ızgara üzerine alın. Keki tepsiden çıkarın.

Küçük bir tencereye, jelatini ve 2 yemek kaşığı suyu ekleyin. Düşük ısıda, jelatin eriyene kadar yaklaşık 3 dakika sürekli karıştırarak devam edin. Bir çırpıcı yardımıyla yağlı kremayı ve kalan 1/4 su bardağı şekeri çırpın. Kıvamı koyulaşınca yavaş yavaş jelatin karışımı ekleyin, çırpmaya devam edin. Keki, hazırladığınız krema ve kalan vişne karışımıyla servis edin.

Çikolatalı sünger kek

Malzemeler:

175 gr oda sıcaklığında tuzsuz tereyağı

175 gr pudra şekeri

3 büyük yumurta

50 gr toz kakao

100 gr un

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

1-2 çay kaşığı süt

Krema malzemeleri:

50 gr sütlü veya bitter çikolata

85 gr tuzsuz tereyağı

175 gr elenmiş pudra şekeri

Hazırlanışı:

Fırını 190 derecede ısıtın. İki ayrı yuvarlak pişime kağıdını yağlayın ve pişirme kağıdı serin. Oda sıcaklığında yumuşayan tuzsuz tereyağını ve pudra şekerini, kremsi bir kıvama gelene kadar mikserle çırpın. Karıştırmaya devam ederek bir yumurtayı ekleyin. Kakao tozu, un, kabartama tozu ve bir tutam tuzu başka bir kaba eleyin koyun. Bu toz karışımın üçte birini, daha önce hazırladığınız karışıma ekleyin ve karıştırın. Bir yumurta daha ve toz karışımının yarısını ekleyin ve iyice karıştırın. Toz karışımı ve üç yumurtayı, üç ayrı aşamada ve karıştırarak eklemek önemli. Kalan son yumurtayı ve toz karışımı ekleyin, pürüzsüz olana kadar çırpın. Çok sert olursa, bir iki çay kaşığı süt ekleyin. Karışımı iki ayrı pişirme kabına paylaştırın ve üst kısımlarını bir kaşığın tersiyle düzeltin. Süngerimsi bir doku olana kadar 20-25 dakika pişirin. 10 dakika pişirme kabında beklettikten sonra keki çıkarın ve soğuması için fırın ızgara teli üzerine koyun.

Kremayı hazırlamak için çikolatayı mikrodalgada veya benmari usulü eritin. Tereyağını ve pudra şekerini ikiye bölerek ekleyin. Hafif ve kabarık bir karışım elde edene kadar karıştırın. Sert ama sürülebilir bir kıvamda olması için buzdolabında soğumaya bırakın. Kekin bir parçasını servis tabağına alın, üzerine kenarlarda biraz boşluk kalacak şekilde kremayı sürün. Diğer kek parçasını da üzerine koyun, kalan kremayı üzerine yayın.

Pancarlı çikolatalı kek 

Malzemeler:

175 gr (yaklaşık) haşlanmış ve doğranmış pancar

200 gr un

100 gr toz kakao

1 yemek kaşığı kabartma tozu

250 gr pudra şekeri

3 yumurta

2 çay kaşığı vanilya

200 ml sıvı yağ

100 gr parçalanmış bitter çikolata

Servis için krema

Hazırlanışı:

Fırını 190 derecede ısıtın. Pancarı mutfak robotundan geçirin. Pancar püresini geniş bir kaba alın. Yağ ve çikolata hariç tüm malzemeleri ekleyin, iyice karıştırın. Ardından yavaş yavaş karıştırarak yağı ekleyin. Son olarak çikolata parçalarını ekleyip tekrar karıştırın. Karışımı fırın kabına alın ve yaklaşık 45-50 dakika pişirin. Soğuduktan sonra dilimleyin. İsteğinize göre üzerine krema ekleyerek servis yapın.

Unsuz çikolatalı kek

Malzemeler:

6 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı

225 gr bitter veya sütlü çikolata

6 yumurta (Sarısı ve beyazı ayrılmış)

Yarım su bardağı toz şeker

Servis için isteğe bağlı pudra şekeri ve krema

Hazırlanışı:

Fırını 275 derecede ısıtın. Kelepçeli kek kalıbının altını ve yanlarını yağlayın. Tereyağı ve çikolatayı mikrodalgada veya benmari usulü eritin. Ardından soğumaya bırakın. Yumurta sarılarını çırpın ve çikolataya ekleyin. Ayrı bir kapta, yumurta aklarını koyu bir krema kıvamı elde edene kadar çırpıcıyla çırpın. Yavaş yavaş toz şeker ekleyin ve çırpmaya devam edin. Yumurta aklarının 1/4'ünü çikolata karışımına ekleyin ve hafifçe karıştırın, kalan yumurta aklarını yavaşça karıştırarak ekleyin. Hamuru kalıba dökün ve üstünü spatula ile düzeltin. Keki 45-50 dakika pişirin. Fırın ızgara teli üzerinde soğutun. Kelepçeleri açarak keki kalıptan çıkartın. Pudra şekeri veya krema ile servis edin.

Çikolatalı cevizli brownie

Malzemeler:

1 su bardağı iri kıyılmış ceviz

1 su bardağı tuzsuz tereyağı

225 gr şekersiz bitter çikolata

5 yumurta

3,5 su bardağı şeker

2 çay kaşığı hazır espresso

1 paket vanilya

1 + 2/3 su bardağı elenmiş un

Yarım çay kaşığı tuz

Yarım su bardağı parçalanmış sütlü çikolata

Hazırlanışı:

Fırını 350 derecede ısıtın. Kıyılmış cevizleri bir fırın tepsisine yayın ve 5-10 dakika kavurun. Soğuması için bir kaseye alın. Fırını 400 dereceye yükseltin. Fırın tepsisini bolca yağlayın. Çikolata ve tereyağını karıştırarak benmari usulü eritin, soğumaya bırakın. Ayrı bir kapta; yumurtaları, şekeri ve espressoyu yüksek hızda 10 dakika çırpın. Erimiş çikolata ve tereyağını, vanilyayı bu kaba ekleyin, daha düşük hızda çırpın. Yavaş yavaş un ve tuzu ekleyin; çırpmaya devam edin. Son olarak çikolata parçalarını ve cevizleri ekleyerek karıştırın. Fırın tepsisine dökün ve kenarlar sert, ortası yumuşak olana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Tel ızgara üzerinde soğutun. Soğuduktan sonra kare kare dilimleyin ve servis edin.

Kaynak:

www.bbcgoodfood.com

www.marthastewart.com