Veteriner ayağınıza geldi!

Veteriner ayağınıza geldi!

Son zamanlarda popülerleşen gezici veterinerler, hem sizin için hem de evcil hayvanınız için bulunmaz bir nimet. Kendi evinizde, evcil hayvanınızın da rahat edeceği bir ortamda tedavi edilmesi işleri kolaylaştırıyor!

Veteriner ziyaretleri genellikle evcil hayvanların korkulu rüyasıdır. Veterinere gideceğini anladığı anda saklananlardan taşıma kabına girmeyi reddedenlere, agresifleşenlerden kendini veteriner masasından aşağı atmaya çalışanlara varana kadar pek çok farklı tepki patili dostlarımızın korkusunu bize anlatır. Özellikle yaşam alanına bağlı ve dış dünyaya çok güvenmeyen hayvanlar bu konuda daha da dramatik yaklaşımlar sergilemeye meyillidir.

Bu durum kendi başına bir stres kaynağı değilmiş gibi bir de pandeminin ortaya çıkmasıyla birlikte evcil hayvan sahiplerinde de veteriner korkusu baş gösterdi. Hayatlarımızı paylaştığımız patili dostlarımızı veterinere götürürken onların sağlığı için adımlar atarken bir yandan da onların sağlığı adına korkmak zorunda kalıyoruz. Güvenebildiğimiz, donanımlı bir veteriner evlerimize gelerek tüylü dostlarımızın bakımını yapsa, onlara ihtiyacı olan tedaviyi uygulasa ne kadar kolay olurdu değil mi? “Evet” diye iç çekiyorsanız size iyi bir haberimiz var! Türkiye’de gezici veterinerler az olsa da varlar ve pelerinsiz kahramanlar olarak aramızda dolaşıyorlar!

Yaşam alanına bağlı ve dış dünyaya çok güvenmeyen hayvanlar bu konuda daha da dramatik yaklaşımlar sergilemeye meyillidir.
Yaşam alanına bağlı ve dış dünyaya çok güvenmeyen hayvanlar bu konuda daha da dramatik yaklaşımlar sergilemeye meyillidir.

Hayvan psikolojisi önemli

Evcil hayvanların veterinere gitme korkusu geliştirmelerinin en yaygın nedeni, bunun onlar için travmatik bir deneyim olmasıdır. Evcil hayvanınızla birlikte tipik bir veteriner muayenehanesi ziyaretini düşünün. Kapıdan girer girmez, evcil hayvanınız garip kokular ve sesler tarafından bombardımana tutulur. Muhtemelen oradayken başka hayvanlarla da karşılaşırsınız ki bu da kesinlikle evcil hayvanınızın endişe seviyesini artırabilir.

Bu gergin bekleyişin ardından da muayene zamanı geliyor. Evcil hayvanınız bir veteriner teknisyeni tarafından zaptedilirken, veteriner hekim onu belirli yönlere doğru ittiriyor, muhtemelen aşı yapıyor ve kan alıyor. Yabancılar tarafından bu alışılmadık muamele, evcil hayvanınızın kafasının karışmasına ve korkmasına neden olabilir. Üstelik evcil hayvanınız hasta veya yaralıysa zaten kendini kötü hissediyor olacaktır. Hepsini bir araya getirirseniz tüylü dostlarımız için oldukça travmatik bir deneyim olduğunu görebilirsiniz.

Tüm bunların üstüne sizin gerginliğinizi de hissediyor olacaklarından bu deneyimin kötü bir şey olduğuna emin hale gelirler. Veterinere gitmek için evde harekete geçtiğiniz anda artan endişeniz evcil hayvanınız tarafından da algılandığında onlar da benzer şekilde tepki vermeye meyilli olurlar. Gezici veterinerlerin en büyük tercih sebeplerinden biri, bu gergin süreci yaşamamak ve evcil hayvanların bakımını güvende hissettikleri evlerinde yaptırabilmek.

Gezici veterinerler evcil hayvanların bakımını güvende hissettikleri evlerinde yapıyorlar.
Gezici veterinerler evcil hayvanların bakımını güvende hissettikleri evlerinde yapıyorlar.

Sokak hayvanları için de çalışmalar var

Gezici veterinerler ilk olarak sokak hayvanlarına yardım sağlanması amacıyla Türkiye’de ortaya çıkmaya başladı. Başı boş, bakacak kimsesi bulunmayan hayvanlara yerinde müdahale yapılması için ortaya çıkan bu girişimi Ankara Üniversitesi Veteriner Kliniği’nin gezici klinik aracı olan VetMobil ile ya da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Vetbüs ile görebiliriz.

Haberlerde de genişçe yer bulan Vetbüs, iki otobüsle 39 ilçede sokak hayvanlarına yönelik mobil klinik hizmeti sunuyor. Vetbüs projesinde "Alo 153" üzerinden gelen talepler doğrultusunda da program oluşturuluyor. Sağlık taraması, aşılama programı, iç-dış parazit uygulaması, mikroçip uygulaması, genel kontrol gibi uygulamaları üstlenen Vetbüs aracılığıyla kimi zaman hayvan sahiplendirme de yapılabiliyor.

Evcil hayvanlara sunulan gezici veteriner hizmeti sokak hayvanları için de mevcut.
Evcil hayvanlara sunulan gezici veteriner hizmeti sokak hayvanları için de mevcut.

Evcil hayvanlar için durum ne?

Evcil hayvanlar için gezici veterinerler aynı hizmetleri sunabiliyor. Düzenli aşıların yapılması, iç - dış parazit ilaçlarının verilmesi, genel kontrol, ayakta tedavi ve serum verme gibi işlemler evcil hayvan sahiplerinin evlerinde gerçekleşiyor. Ancak sokak hayvanları için olduğu gibi evcil hayvanlar için de benzer limitler söz konusu. Ameliyat gibi cerrahi̇ işlemler, ortopedi̇k operasyonlar, doğum ve ji̇nekoloji̇k uygulamalar, EMAR ve tomografi̇, yurt dışı çıkış i̇şlemleri̇, di̇ji̇tal röntgen, laboratuvar sonucu işlemleri, deri̇ ve ci̇lt hastalıkları, ultra sonografi̇, yoğun bakım, mi̇kroçi̇p uygulaması, dahi̇li̇ye işlemleri, di̇ş sağlığı ve ağız bakımı gibi müdahaleler için veteriner kliniğine gitmek gerekiyor.

Evcil hayvanlara hizmetler sunan çoğu gezici veteriner, sokak hayvanlarına hizmet sunmuyor. Aynı durum tam tersi için de geçerli. O nedenle gezici veterinerinizi seçerken bu ayrımı göz önünde bulundurmakta yarar var.