Karavan ve kamp tatilini güvenli kılacak tüyolar

Karavan ve kamp tatilini güvenli kılacak tüyolar

COVID-19 pandemisi bizi, dev otel komplekslerinden çıkıp doğanın kucağında dinlenmeye çağırıyor!

70’lerden kopup gelen bir hippi nostaljisi gibi duran kamp ve karavan tatilleri, COVID-19 pandemisinden doğan “yeni normal” ile bundan böyle tatillerin vazgeçilmezi olacağa benziyor. Filmleri aratmayacak kadar neşeli ve maceralı görünen bu mobil tatillerin de kendi içinde bazı dinamikleri ve kuralları olduğunu unutmamak gerekiyor.

Eğer siz de tatil boyunca eviniz olacak bir karavan kiralamak ya da çadırınızı alıp kendinizi doğanın kucağına bırakma hazırlığındaysanız yazımızı okumadan harekete geçmeyin!

Duraklayacağınız lokasyonları önceden belirleyin

Kamp ve karavancılığın en önemli kurallarından biri de durup geceyi geçireceğiniz ya da bir süre ortamın tadını çıkaracağınız yerleri iyi seçmektir. Spontane davranmak her ne kadar çok keyifli sonuçlar verebilse de, güvenlik ve donanım gibi gerekçelerle korunaklı kamping alanlarını tercih etmek her zaman çok daha garantici bir yaklaşım olabilir.

Diyelim ki karavanınızla İstanbul – Bodrum rotası yapmayı planlıyorsunuz ve yolda bir ya da birkaç gece konaklamayı düşünüyorsunuz. Bu durumda kamp ve karavancılık forumlarını önünüze açıp duraklamak ve duraklarken keyifli vakit geçirmek için en uygun noktaları önceden belirlemelisiniz. Örneğin; Bafa Gölü Milli Parkı göl manzaralı bir kahvaltı için ideal olabilirken yine İzmir Çandarlı tarafındaki kamping alanları geceyi geçirmek için şahane birer seçenek olabilir.

İşinizi daha da kolaylaştırmak için Google Maps üzerinde oluşturacağınız rotaya yer işaretleri koyabilirsiniz.
İşinizi daha da kolaylaştırmak için Google Maps üzerinde oluşturacağınız rotaya yer işaretleri koyabilirsiniz.

İşin güvenlik boyutunu asla atlamayın

Kamp ve karavan tatillerinde belki de en çok dikkat etmeniz gereken konu kendinizin, yakınlarınızın ve değerli eşyalarınızın güvenliğini sağlamaktır. Bunun için alacağınız / kiralayacağınız karavanın kapı kilitlerinin ve pencerelerinin sağlam olup olmadığını mutlaka kontrol etmeli ve gerekirse sonradan entegre edilebilen ekstra kilitlerle güvenlik önlemlerinizi artırmalısınız. Çadır kampı yapacaksanız, para ve telefon gibi değerli eşyalarınızı gece boyunca boynunuza asacağınız bir kesede tutmak, çadırınızın açma – kapama kısmına harekete duyarlı bir alarmlı kilit asmak ve tabii ki güvenliği olan bir kamping alanını seçmek sizi birçok tehlikeden koruyacaktır.

Güvenlik görevlisi olan bir kamp alanında konaklamak hem güvenlik hem de yeni insanlarla tanışma açısından avantajlı bir tercih olabilir.
Güvenlik görevlisi olan bir kamp alanında konaklamak hem güvenlik hem de yeni insanlarla tanışma açısından avantajlı bir tercih olabilir.

Ekipman listesini tamamlamadan yola çıkmayın

Karavan da olsa çadır kampı da olsa bu tip tatillerde keyfinizin kaçmaması için ekipman konusunda daima tedarikli olmalısınız. Karavanlarda ocak, buzdolabı, aydınlatma gibi donanımlar genelde kendiliğinden bulunduğu için bunlara ihtiyaç duymayacak olsanız da eğer çadırınızla mutfaksız kamp alanı / milli parklarda konaklamayı düşünüyorsanız yanınıza kamp ocağı, seyyar buzluk, ekstra pil / batarya ve kamp lambası gibi ekipmanları mutlaka almalısınız. Yine katlanabilir kamp sandalyeleri, portatif masa, çeşitli atıştırmalıklar, bol bol temiz su, sinek kovucu, güneş kremi, hamak, cibinlik, şişirilebilir boyun yastığı, terletmeyen örtüler, güneşten korunmak için ekstra branda ve ilk yardım çantası kamp ve karavan tatillerinde keyfinizin kaçmaması için yanınıza mutlaka almanız gereken şeyler arasında yer alır.

Doğa tatillerinin ekip işi olduğunu gözden kaçırmayın

Kamp ve karavan tatillerini daha zevkli ve kolay hale getirecek bir şey varsa o da tatili paylaşan kişilerin tıpkı bir takım oyuncusu gibi iş bölümü yapmasıdır. Örneğin, karavanlarda iki kişi dönüşümlü olarak şoförlük yaparsa yol boyunca hem güvenlik hem de keyif seviyesi önemli ölçüde korunmuş olur. Karavan / çadır kampı yaparken yemek, bulaşık, alışveriş, temizlik ve kurulum gibi işler düzenli olarak paylaşılırsa gereksiz gerginlikler ve yorgunluklar otomatik olarak bertaraf edilir. 

Kamp ve karavan tatillerinin en güzel kısımlarından biri de dayanışma ruhu ile pekişen ilişkilerdir.
Kamp ve karavan tatillerinin en güzel kısımlarından biri de dayanışma ruhu ile pekişen ilişkilerdir.

Temizliği ve düzeni bir rutine dönüştürün

Özellikle yaz mevsiminde sahil şeridi boyunca çıkılan kamp ve karavan tatilleri doğal olarak biraz “keyif odaklı”dır. Aheste aheste yapılan bir kahvaltının ardından, herkes bir an önce denizin serin sularına kavuşmak ister. Ancak unutmayın ki kendi minik mobil otelinizin temizliğini ve düzenini ihmal etmeniz deniz keyfinizin kursağınızda kalmasına bile neden olabilir! Her yemek sonrası çöplerinizi çöp poşetlerine doldurup ağzını sıkıca kapatarak toplama alanlarına bırakmamak, çadırınıza / karavanınıza yönelecek bir böcek ve fare istilasına kadar gidebilir! Ya da temizliği geciktirmenin yaratacağı kötü kokular geceyi uykusuz ve sivrisineklere teslim olmuş biçimde geçirmenize neden olabilir. Bu yüzden siz siz olun hem kamp hem karavan tatillerinde ortalığa saçılmış eşyalarınızı toplayıp çöp konusunu çözmeden keyif yapmaya başlamayın.