Karantina sonrası motosikletler yola hazır mı?

Karantina sonrası motosikletler yola hazır mı?

Hayat yavaş yavaş normale dönerken, birçok yeni duruma da adapte olmaya çalışıyoruz. Uzun süre evden çıkmadık hatta kimimiz işe bile gitmedi. Sokağa çıkma yasakları, seyahat yasakları derken motosikletlerimizi de garajlarımızda bıraktık. Şimdi ise yeniden çalıştırma zamanı. Kim bilir belki yaza yeniden uzun yolculuk planları yaparız…

Motosikletler sustu, peki yeniden çalıştığında ne ile karşılaşacağız? Uzun süre çalışmayan motosikletin her bir bölümünde farklı sorunların bizi bekliyor olma ihtimali var. Peki bunlar neler olabilir? Nasıl çözüm bulunabilir?

Paslanma

Uzun süre çalışmayan motorlarda pas oluşması olası bir durumdur.
Uzun süre çalışmayan motorlarda pas oluşması olası bir durumdur.

Kullanım sırasında yakıt deposunda biriken su, uzun bekleme sürelerinde depo içi korozyona (pas) sebep olur. Ayrıca deponun tamamen boşaltılması durumunda da depo içindeki oksijen de paslanmaya sebep olur ve tekrar yakıt doldurulduğunda pas döküntüleri direkt karbüratör veya enjeksiyon sistemini/filtresini tıkar. Bu sebeple kullanmadan önce yakıtın tamamen boşaltılması ve yeni yakıt ile kullanılması tavsiye ediliyor.

Biten akü 

Uzun süre çalışmayan motosikletin kaçınılmaz sonu: Bitmiş akü.
Uzun süre çalışmayan motosikletin kaçınılmaz sonu: Bitmiş akü.

Aküler çalışmamaktan hiç hoşlanmazlar. Bu süreçte ara ara motorunuzu hiç çalıştırmadıysanız akünüz kuvvetle muhtemel bitmiştir ve yeniden şarj edilmesi gerekir. Aslında burada yapılması gereken akünün uzun beklemelerde motosikletten sökülerek kuru ve yalıtımlı bir yerde muhafaza edilmesi, en az ay da bir sefer şarj edilmesidir. Sıvı tip aküler muhafaza edilirken özellikle akünün devrilmeyecek şekilde konumlandırılmasına dikkat edilmeli ve seviye kontrolleri yapılmalı, kutup bağlantıları iyice temizlenmeli. Ayrıca akü bağlantı kelepçeleri kontak yağlayıcı ile yağlanarak korozyondan korunmalı.

Her yağın bir ömrü var

Motorlarda kullanılan tüm yağların belli bir kullanım süresi var.
Motorlarda kullanılan tüm yağların belli bir kullanım süresi var.

Görsel Kaynağı

Motor yağı kullanılsın ya da kullanılmasın motora konulduğu andan itibaren belli bir ömre sahip. Dolayısıyla eğer kullanılmış yağ ile kalmışsa mutlaka değişmeli. Kullanılmış yağın içinde biriken yanma artıkları, su ve yakıt motor içi parçalarda korozyona sebep olur. Özellikle yanma atıklarının oluşturduğu asitli yapı hareketsiz olan yağın, bulunduğu kısımları çabucak bozar ve metale etki eder.

Frenleri kontrol ettirmek önemli

Fren bakımı her zaman çok önemli.
Fren bakımı her zaman çok önemli.

Genellikle çok az görünen bir sorun olması sebebiyle sadece yağ değişimi döneminde fren sistemine müdahale edilir. Fakat yine de çok uzun süre hareketsiz kalan motorlarda fren hidrolik yağının da değiştirilmesi gerekebilir. Çünkü fren sisteminde kullanılan hidrolik yağının en büyük özelliklerinden biri de nem tutucu (hygroscopic) özelliğidir. Uzun süre kullanılıp nem kapmış olan hidrolik yağı içindeki nem, aktif kullanımda sorun çıkarmaz iken çalışmayan motorda fren sistemi içinde pasa sebep olabilir.

Hayati önem taşıyan lastikler

Motosikletlerde şüphesiz her şey lastiklere bağlı.
Motosikletlerde şüphesiz her şey lastiklere bağlı.

Motosikletlerde, şüphesiz hayati öneme sahip parça lastikler. Frenleme, yol tutuş her şey lastikler sayesinde gerçekleşir. Uzun beklemelerde de lastikler eğer dikkat edilmezse ciddi zarar görebilirler. En önemli nokta bekleme anında lastiğe binen yükün alınması gerekliliğidir. Motoru orta sehpaya veya arka ve öne sehpalara alarak lastiklerin yerden teması kesilmelidir. Eğer yerden teması kesilemiyorsa haftada bir kere motor hareket ettirilerek lastiğin temas yerinin değiştirilmesi gerekir.

Orta sehpadaki motorumuzun sadece bir lastiği yere temas ediyorsa bu lastiğin altına bir tahta parçası koyup yere direkt temasını engelleyebiliriz. Belli aralıklarla da lastiği çevirerek yer değişimini sağlamış oluruz. Ayrıca lastiğin havası olması gereken en yüksek dereceye kadar şişirilmiş olarak bırakılmalıdır. Bunları yapmadıysanız eğer güvenliğiniz için her ihtimale karşı lastiklerinizi mutlaka değişmelisiniz.

Motosikletin nefes borusu: Egzoz

Uzun süre kullanılmayacak motosikletlerin egzozunu yağlamakta fayda var.
Uzun süre kullanılmayacak motosikletlerin egzozunu yağlamakta fayda var.

Eğer egzozunuzu yağlamadıysanız paslanmış olma ihtimali var. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, egzoz üzerinde oluşan pas tabakasını sökülebilmek için pas sökücü ürünler kullanabilirsiniz. Egzozunda pas sorunu ile karşılaşan motosiklet ve araba severlerin yaptığı ilk araştırma pas sökücü ürünler üzerine olur. Ama sıkça yapılan hata pas sökücü kullanmak yerine pas gevşetici sprey alınması ve pas tabakasının sökülmeye çalışılması. Burada şu ayrımı yapmak oldukça önemli.

Pas sökücü ürünler pasın ya da korozyonun metal üzerinden tamamen sökülmesini sağlarken, pas gevşetici ürünler paslanma sonucu sıkışmış bağlantı elemanlarının gevşetilmesinde kullanılıyor. İnternet üzerinde pas sökücü araması yapıldığında karşınıza çıkan tüp içerisindeki WD 40, Divortex, Super Slaks gibi ürünler civata, somun ve paslanmış bölgelerin çözünerek temizlenmesinde kullanılan ürünlerdir. Maalesef yeterli bilgi verilmediği için pas gevşetici ürünler pas sökücü sanılarak satın alınıyor ve tabii ki oluşan pas tabakasının sökülmesini de sağlayamıyor.

Temiz ve göz alıcı parçalar

Krom ve demir parçaların nemden korunması için ince yağlı bezle güzel bir şekilde silinmesi gerekir. Biniş günü geldiğinde iyi bir yıkama ve sonrasında kurulama ile motorunuz pırıl pırıl halde yollara hazır olacak.