40 bin kişi, İstanbul Maratonu’ndaydı

40 bin kişi, İstanbul Maratonu’ndaydı

Dünyanın kıtalararası koşulan tek maratonu olma özelliği taşıyan İstanbul Maratonu, 7 Kasım Pazar günü 43’üncü kez gerçekleşti. Maratona profesyonel atletler, amatör sporcular ve gönüllüler başta olmak üzere yaklaşık 40 bin yarışçı katıldı. 

Türkiye rekoru geldi

Maratona yaklaşık 40 bin kişi katıldı.
Maratona yaklaşık 40 bin kişi katıldı.

7 Kasım Pazar günü saat 08.45`te tekerlekli sandalye yarışı ile başlayan maraton bulutlu, sisli, ara ara da yağmurlu bir İstanbul sabahında gerçekleşti. 43. İstanbul Maratonu’nda 42K, 15K, 8K halk, paten, çocuk maratonu parkurları yer aldı ve 42K yarışı Sultanahmet Meydanı’nda, 15K yarışı Yenikapı’da, 8K Halk Koşusu Dolmabahçe’de sona erdi. Kadınlarda Sheila Jerotich, erkeklerde ise Victor Kiplangat’ın birinci olduğu maratonda Türk atletler kategorisinde en son 1985 yılında kırılan 23 yaş altı Türkiye rekoru kırıldı ve Hüseyin Can birinci oldu.

İstanbul Maraton ve Spor Fuarı ile başladı

4-6 Kasım 2021 tarihleri arasında Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen İstanbul Maraton ve Spor Fuarı’nda farklı egzersizler, dans gösterileri, interaktif oyunlar ve söyleşiler düzenlendi. Aynı zamanda 7 Kasım’da koşacak maratoncular yarış kitlerini teslim aldı. Fuar ziyaretçileri üç gün boyunca; spor markalarının stantları, sivil toplum kuruluşları ve birçok önemli sporcuyla bir araya geldi.

Yardımseverlik koşusu: İyilik Peşinde Koş

Maraton öncesi fuarda buluşan İyilik Peşinde Koş gönüllüleri.
Maraton öncesi fuarda buluşan İyilik Peşinde Koş gönüllüleri.

Görsel Kaynak: instagram.com/adim_adim

Quick Ekstrem Sporlar Sigortası

İhtiyacınız olan ekstrem spor sigortasını seçin, yeni maceralara gönül rahatlığıyla atılın.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/Ferdi-Kaza-Sigortasi-ekstrem

2008 yılından beri İstanbul Maratonu’na, AKUT, Darüşşafaka, KEDV gibi sivil toplum kuruluşları ve gönüllüleri de katılıyor. İyilik Peşinde Koş / Adım Adım ismiyle gerçekleşen yardımseverlik koşusunda, katılımcılar seçeceği bir sosyal sorumluluk projesi için koşuyor ve sayede farkındalık yaratılıyor. Bu yardımseverlik koşusunda yer alan derneklerin faaliyet alanları ve grupları arasında; çevre, eğitim, hukuk, sağlık, hayvanlar, çocuklar ve kadınlar yer alıyor.

İlk yılından bugüne kadar 100 milyon TL’yi geçen bağış toplanmasını sağlayan bu anlamlı organizasyon; 100’den fazla sivil toplum kuruluşu, 100 binden fazla gönüllü koşucu ve 800 binden fazla bağışçının katılımıyla gerçekleşiyor. 8 Kasım saat 15.00 civarında İyilik Peşinde Koş Instagram hesabında açıklanan bilgiye göre bu yıl 47 projeyle katılan dernek ve vakıflar, 10 milyon TL bağışa ulaştı bile. Geçen yıl pandemi nedeniyle sınırlı sayıda koşucunun katıldığı maratona 40 dernek ve vakıf katılmış, 10 milyon TL bağış toplanmıştı. Bağış kampanyalarına katılmak isterseniz 22 Kasım gecesine vaktiniz var. Kampanyaları incelemek için: https://ipk.adimadim.org/etkinlikler/projelistesi?id=913&etkinlik_adi=%C4%B0stanbul+M-2021

Sanal koşu ile maraton heyecanı her yerde

COVID-19 salgını nedeniyle 2020 yılında hayata geçen ve maratoncuların bulunduğu şehirden veya ülkeden bu heyecana katılımını sağlayan sanal koşu; bu yıl ikinci kez 30-31 Ekim tarihlerinde gerçekleşti. İki yıldır onlarca ülkeden katılımın olduğu İstanbul Maratonu Sanal Koşuları, 10K ve 15K olmak üzere iki parkurla düzenleniyor. Ayrıca sanal koşuya katılan herkese yarış kiti ve madalya veriliyor. Sanal koşu hakkındaki detaylı bilgi için: maraton.istanbul/sanal-kosu

Çocuklar ve patenciler renk kattı

İlk kez 2020 yılında gerçekleşen maratona katılan patenciler, bu yıl da parkurdaydı. Yarış zamanı 6 saat 20 dakika olarak belirlenen parkuru bitiren her patenci, madalya ile ödüllendirildi.

43. İstanbul Maratonu kapsamında düzenlenen Çocuk Maratonu, 6 Kasım Cumartesi günü, Yenikapı Etkinlik Alanı’nda gerçekleşti. Çocuklar; Miniminikler 4-6 yaş, Minikler 7-9 yaş, Küçükler 10-11 yaş, Yıldızlar 12-13 yaş kategorilerinde heyecanla yarıştı.

Maratonun tarihçesi

1979’da düzenlenen Asya-Avrupa Koşusu
1979’da düzenlenen Asya-Avrupa Koşusu

● Kıtalararası koşu düzenleme fikrini ilk olarak 1973 yılında Tercüman Gazetesi gündeme getirdi.

● 1979 yılında Alman turistlerin yer aldığı az sayıda kişi, Asya-Avrupa Koşusu adındaki ilk yarışı gerçekleştirdi.

● Organizasyon, 1982 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenmeye başlandı.

● 1999 Avrasya Maratonu’ndan elde edilen tüm gelir, 17 Ağustos depremzedelerine bağışlandı.

● Koşu, 2001 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Atletizm federasyonu tarafından organize edildi. Organizasyon, 2002 yılında tekrar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verildi.

● 2008 yılında, maraton kapsamında ilk kez Avrasya Maraton Fuarı düzenlendi ve Adım Adım projesi sosyal sorumluluk partneri oldu.

● Maraton, 2013 yılında İstanbul Maratonu adını aldı.

İstanbul’daki farklı güzergahlarda bir de yarı maraton düzenleniyor. Bu sene 4 Nisan’da yapılan İstanbul Yarı Maratonu’nun, seneye 27 Mart’ta gerçekleşmesi planlanıyor. Detaylar için: istanbulyarimaratonu.com

Quick Ekstrem Sporlar Sigortası

İhtiyacınız olan ekstrem spor sigortasını seçin, yeni maceralara gönül rahatlığıyla atılın.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/Ferdi-Kaza-Sigortasi-ekstrem