2020’nin trendleri neler olacak?

2020’nin trendleri neler olacak?

Hem dijitalleşme hem de globalleşme nedeniyle trendler ve dünyanın popüler gündem maddeleri çok hızlı şekilde değişiyor. Peki ya 2020’de teknolojiden modaya, tarımdan otomotiv endüstrisine kadar trendler ne olacak, neler konuşulacak, günlük hayatı en çok hangi konular etkileyecek? 

5G teknolojisi
4G ve 4.5G’nin ardından 5G hızı hayatımıza giriyor.
4G ve 4.5G’nin ardından 5G hızı hayatımıza giriyor.

2020 senesinde adından sıkça söz ettirecek 5G teknolojisi için dünyanın en ünlü teknoloji şirketleri yatırımlarını artırıyor ve hiç durmadan çalışmaya devam ediyor. İndirme hızını 1 gigabitten 10 gigabite çıkaran 5G ile ultra HD çözünürlüğündeki videoları indirmek çok daha kısa sürecek. Huawei Mate X, Samsung Galaxy S10, LG V50 THINQ, Xiaomi Mi Mix 3, Motorola Z3 ve Oppo Reno gibi cep telefonu modelleri 5G'ye hazır bile. 2020’de ise marka ve model sayısında gözle görülür artış olacak.

Oyun dünyası ve e-spor

E-spor yeni bir alan olarak hayatımıza girmiş durumda.
E-spor yeni bir alan olarak hayatımıza girmiş durumda.

Dünyanın en büyük oyun ve donanım firmalarının yatırımlarına hız kesmeden devam etmesi nedeniyle e-spor dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyümeye devam ediyor. Türkiye’de oyun sektörü yıllık 1 milyar doları geçmiş durumda. İstatistikler gösteriyor ki tüm dünyada oyun satışları kutu film satışlarının üç kat üzerinde. Hal böyle olunca oyun teknolojilerinin yanı sıra kulaklık, mouse, hoparlör, klavye gibi oyunculara özel olarak tasarlanıp oyun deneyimini mükemmelleştiren bilgisayar ekipmanlarına yapılan yatırımlar 2020’de de artacak. 2020 yılında Ori and The Will Wisps, Gods & Monsters, Final Fanstasy VII Remake, Watch Dogs Legion, Cyberpunk 2077 ve Marvel Avenger oyunları piyasaya sürülecek.

Robot asistanlar

Robotlar her alanında asistanlarımız olmaya aday.
Robotlar her alanında asistanlarımız olmaya aday.

2019 senesinin son günlerinde astronotların duygularını anlayabilen robot CIMON 2, astronotlara yardımcı olması amacıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi. Fiziksel güç gerektiren işlerde ve hizmet sektöründe kullanılmaya başlanan robot asistanlar, 2020’de daha da yaygınlaşacak hatta evlere de girecek. Robotlar, yaşam alanlarımızda kullandığımız elektronik aletlerden mutfak gereçlerine kadar gündelik hayatımızda işimizi kolaylaştıracak yardımcılar olarak yer almaya başlayacaklar.

Yapay zeka

Yapay zeka popülerliği günden güne artmakta olan bir alan.
Yapay zeka popülerliği günden güne artmakta olan bir alan.

Teknoloji dünyasında, yapay zekanın 2020 yılına damga vuracağı konuşuluyor. Yapay Zeka Endeksi 2019 Yılı Raporu gösteriyor ki 2019 senesinde yapay zeka yatırımı 70 milyar doları geçti. Yapay zeka konulu konferans gibi etkinliklere katılım oranı da yüzde 30 arttı. Tüm bu istatistiklerin ortaya koyduğu üzere belli ki şirketler özellikle iş süreçlerini iyileştirip verimliliği artırmak, müşteri deneyimini kusursuzlaştırmak ve insan kaynağını daha iyi şekilde yönetmek için yapay zekadan yararlanacak.

Sürdürülebilir moda

Sürdürülebilir moda, sektörde yeni bir çağ açıyor.
Sürdürülebilir moda, sektörde yeni bir çağ açıyor.

Hazır giyim ve moda endüstrisinin yarattığı problemler sonucu konuşulmaya başlanan sürdürülebilir moda anlayışı, 2020’de de moda sektörünü dönüştürerek hem markaların hem de müşterilerin gözündeki değerini artıracak. Sürdürülebilir moda, çevreye zarar vermeyen, çalışanlar için güvenilir bir ortam sunan, ortaya çıkan ürünlerin kaliteli ve geri dönüştürülebilir olduğu moda anlayışı olarak karşımıza çıkıyor. Yani ekonomik, sosyal, ekolojik ve etik açıdan çok daha adil bir düzeni savunuyor. Unutmayın ki dünya genelindeki su kirliliğinin yüzde 20’sinin kaynağını tekstil sektörü oluşturuyor. Türkiye’de de son yıllarda ön plana çıkan ve beğeni toplayan Reflect Studio da sürdürülebilir moda anlayışını benimseyen girişimlerden biri. Reflect Studio Kurucu Ortağı Eray Erdoğan her fırsatta manifestolarındaki üç maddenin altının çiziyor: Her satın alma bir onaylamadır, radikal şeffaflık güven inşa eder ve giydiğin şey bir hikaye anlatır.

Türetim ekonomisi

Türetim ekonomisi kavramı en popüler tartışma konularının başında geliyor.
Türetim ekonomisi kavramı en popüler tartışma konularının başında geliyor.

Good4Trust sayesinde son zamanlarda Türkiye’nin gündemine giren türetim ekonomisi kavramı, 2020 senesinde de daha adil ve ekolojik bir dünya için tartışılmaya devam edilecek. Good4Trust.org kurucusu Dr. Uygar Özesmi’ye göre türetim ekonomisi, içerisinde tüketici yerine türetici bulunduran yeni bir ekonomik sistem. Bu sistemde üreticiler, ürünlerini ekolojik ve sosyal açıdan adil bir şekilde üretip kendi aralarında bir tedarik ağı kuruyorlar. Böylece kendi aralarında, yine kendilerinin oluşturmuş oldukları değerin artmasını sağlıyorlar.

Çevre dostu elektrikli otomobiller ve şarj noktaları

Benzin, mazot ve tüplü araçlar yerini elektrikli araçlara bırakıyor.
Benzin, mazot ve tüplü araçlar yerini elektrikli araçlara bırakıyor.

Elektrikli otomobillerin hayatımızdaki yerinin artmasıyla birlikte daha çok lokasyonda şarj noktalarını görmeye başlayacağız. Elektrikli araçlar çok kısa süre içinde şarj edilebilecek. Birkaç yıl önce hayatımıza giren elektrikli taksilerin sayısında da 2020’de artış olacak. Hatta Türkiye Otomobil Girişim Grubu’nun 2022 yılında üretime başlayacağı yüzde 100 elektrikli yerli otomobil geçtiğimiz günlerde tanıtıldığında gündemde geniş yer aldı.

Marka aktivizmi ve sosyal projeler

Markalar sosyal fayda yaratmak için marka aktivizmi yapıyorlar.
Markalar sosyal fayda yaratmak için marka aktivizmi yapıyorlar.

Artık müşteriler amacı, değerleri ve savunduğu düşünceleri olan markalara yönelmeye başladı. Markaların belli bir amaç doğrultusunda ürün ve hizmet geliştirmesi 2020’de daha fazla konuşulacak ve buna uyan markalar, uzun vadede başarılarını sürdürebilecekler. 2020 senesinde de büyük şirketler kurumsal itibarlarını güçlendirmek ve sosyal fayda yaratmak için sivil toplum örgütleriyle birlikte çeşitli projelere imza atacak. 2020 yılında Body Shop gibi sosyal sorumluluk söylemleri olan aktivist ruhlu markalar, sadık müşteriler kazanacak.

İkinci el araba

İkinci el araba pazarı sürekli büyümeye devam eden bir alan.
İkinci el araba pazarı sürekli büyümeye devam eden bir alan.

İkinci el araba pazarının 2020’de daha da büyüyeceği öngörülüyor. Otomobili daha uygun fiyata almak isteyenlerin artmasıyla beraber ikinci el araba daha popüler hale gelecek. 2020’de ekonomide bir değişiklik olmazsa ikinci el pazarının 7.8 milyon adet ile kapanacağı konuşuluyor.

Gıda takviyeleri

Gıda takviyeleri ilaçların yerini almaya aday.
Gıda takviyeleri ilaçların yerini almaya aday.
2020’de gıda takviyelerinin kullanımı artacak. Klasik ilaç yerine gıda takviyeleri popüler olacak. Sporcu sağlığı ürünleri, probiyotik, balık yağı, antioksidan, doğal enzimler ve daha pek çok gıda takviyesi daha fazla kullanılacak. Pazar da aynı oranda büyüyüp gelişecek. Türkiye’de gıda takviyesi pazarı yıllık 1 milyar liraya ulaşmış durumda. Geçmişte Türkiye’de üretim yapılacak tesis olmadığı için pek çok gıda takviyesi ithal edilirken 2020 yılında çoğu gıda takviyesi Türkiye’de üretilmeye başlanacak.