2020 Tokyo Olimpiyatları'nda milli sporcularımızın başarıları!

2020 Tokyo Olimpiyatları'nda milli sporcularımızın başarıları!

2020 Tokyo Olimpiyatları, tarihimizde en çok madalya aldığımız olimpiyat oyunları oldu. Sporcularımız iki altın, iki gümüş ve dokuz bronz madalya ile toplamda on üç madalyayı ülkemize getirdi. Türkiye ülke bazında kazanılan madalya sıralamasında ise otuz beşinci sırada yer aldı. 

Busenaz Sürmeneli
Busenaz Sürmeneli

Boks tarihimizin kraliçesi: Busenaz Sürmeneli

Kadınlar 69 kiloda ülkemize altın madalya getiren Busenaz Sürmeneli, Olimpiyatlarda ve boks tarihimizde altın madalya kazanan ilk Türk kadın boksör oldu. Final maçında Çinli rakibi Hong Gu ile karşılaşarak madalyayı kazanan Sürmeneli, Trabzonspor Kulübü'nün sporcusu olarak kariyerine devam ediyor. Altın madalyayı kazandıktan sonra “Çocukluk hayalim avuçlarımın içinde” diyen Busenaz Sürmeneli, spora 10 yaşındayken Bursa’da futbol oynayarak başladı. Trabzon’a yerleştikten sonra kendine bir takım bulamayınca boksa başladığını söyleyen Sürmeneli, 17 yaşındayken Olimpiyatları hedeflediğini de sözlerine ekliyor. 

Mete Gazoz
Mete Gazoz

“Altın Adam” Mete Gazoz

Okçuluk dalında Olimpiyat tarihimize İtalyan rakibi Mauro Nespoli’yi 6-4 yenerek ilk kez madalya, hatta altın madalya kazandıran sporcu 22 yaşındaki Mete Gazoz, bu spora 11 yaşındayken başladı. İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü sporcusu olan Gazoz’un babası eski milli okçu Metin Gazoz, annesi ise İstanbul Okçuluk Kulübü başkanı Meral Gazoz. Hal böyle olunca, okçuluk sporunun bir nevi içine doğan Mete Gazoz’un uluslararası spor kariyeri de eline ok alışından tam üç sene sonra başlamış oldu.

Mete Gazoz’un Olimpiyat altınını kucaklaması elbette kolay olmadı. Uzun ve programlı bir eğitim sürecinden geçen Gazoz, bakmak ve görmenin farkını ayırabilmesi için resim kursuna, beynin hem sağ hem de sol bölgesini geliştirip algıyla düşüncenin farklı kombinasyonunu sağlaması için piyano kursuna, sırt kaslarının gelişmesi için yüzme kursuna, ellerin itiş ve çekiş yapabilmesi için de basketbola gönderildi. 

Eray Şamdan
Eray Şamdan

Japon rakibini karatede yenen sporcumuz Eray Şamdan

Ülkemize karatede gümüş madalyayı getiren Eray Şamdan’ın karateye ilgisi küçük yaşlarda başladı. Kendisi gibi karateci olan babası Adnan Şamdan’dan ilk derslerini alan Eray Şamdan, sürat ve tekniği ile “Rüzgarın Oğlu” lakabını da aldı. Şu anda Darıca Belediyesi Eğitim ve Spor Kulübü sporcusu olan Şamdan, genç yaş kategorisinde üst üste 7 kez Avrupa Şampiyonu olarak Avrupa Karate Federasyonu tarihine geçti.

12 Türkiye şampiyonluğu da bulunan Eray Şamdan, ülkemizi ilk kez Azerbaycan’da yapılan Avrupa Ümit, Genç ve 21 Yaş Altı Şampiyonası’nda temsil etti. Takip eden yıllarda ise üst üste kumite dalında altı kez Avrupa şampiyonu oldu. 2015'te Endonezya'nın başkenti Cakarta'da yapılan 9. Dünya Ümit, Genç ve 21 Yaş Altı Karate Şampiyonasını ve ilk kez yer aldığı 21 yaş altı grubunda dünya şampiyonu olarak tamamladı. 2021 Büyükler Avrupa Şampiyonu oldu. Sporcunun ulusal, uluslararası ve bölgesel turnuvalarda 200'den fazla da madalyası bulunuyor.

Buse Naz Çakıroğlu
Buse Naz Çakıroğlu

Boksta gümüş madalya Buse Naz Çakıroğlu’ndan!

Adaşı Busenaz Sürmeneli gibi boks branşında mücadele eden Buse Naz Çakıroğlu, Sinek sıklette Avrupa şampiyonluğu ve dünya ikinciliğinden sonra kariyerine Olimpiyat ikinciliği de ekledi. Bulgar rakibi Stoyka Krasteva’ya mağlup olarak ülkemize gümüş madalyayı kazandırdı. Spor hayatına küçük yaşlarda Trabzon’da başlayan Buse Naz Çakıroğlu, TRT’ye verdiği röportajda, “İlk olduğumuz için çok önemli bir başarı. Bizden sonra gelecek herkesin yolunu açtık. Ama madalyanın renginin altın olmasını çok istiyordum. Hayırlısı buymuş. Türkiye’de destekleyen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Hakan Reçber
Hakan Reçber

Hayata Tekvando ile tutundu: Hakan Reçber

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü sporcusu olan Hakan Reçber, Bosna Hersekli rakibi Nedzad Husic’i 22-13 yenerek Olimpiyatlarda bronz madalyayı ülkemize getirdi. Reçber, 2013 yılında yürümesini bile engelleyecek nörolojik bir rahatsızlık olan transvers miyelit teşhisine karşı tekvandoya daha da tutundu. İlk uluslararası başarısını 2016 yılında kazanan Hakan Reçber, Kanada’da düzenlenen Gençler Tekvando Dünya Şampiyonası’nda 59 kiloda altın madalyayı kazandı. Bronz madalya kazanan Hakan Reçber'in antrenörlüğünü eski olimpiyat şampiyonu Servet Tazegül yapıyor.

Hatice Kübra İlgün
Hatice Kübra İlgün

6-0’lık skorla bronz madalya : Hatice Kübra İlgün

Oyunlarda 57 kiloda mücadele ederek bronz madalyayı ülkemize getiren Hatice Kübra İlgün, spor kariyerine Bursa Büyükşehir Belediyespor Kulübü’nde devam ediyor. 2019 yılında Moskova’da düzenlenen Grandprix finallerindeki mücadelede Belçikalı rakibini altın vuruşla geçip ikinci turda Alman rakibi Madeline Folgmann’ı 8-0 eleyerek çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finalde Türk rakibi İrem Yaman’ı 13-10’luk bir skorla yenerek Olimpiyat kotasını garantilemişti. İlgün, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen 2021 Avrupa Tekvando Şampiyonası'nda 57 kiloda gümüş madalyanın da sahibi oldu.

Rıza Kayaalp
Rıza Kayaalp

Dört kez dünya şampiyonu oldu: Rıza Kayaalp

2020 Yaz Olimpiyatlarında İranlı rakibi Amin Mirzazadeh’i 7-2 yenerek bronz madalyayı ülkemize getiren Rıza Kayaalp, ilk tur mücadelesinde Litvanyalı Mantas Knysautas’ı 5-1 mağlup ederek çeyrek finale yükselmişti. Çeyrek finalde Alman Eduard Popp’u 6-2 yenen Kayaalp, yarı finalde Kübalı güreşçi Mijain Lopez Nunez ile karşılaştı. Maçı 2-0 ihtar puanları ile kaybettikten sonra bronz madalya mücadelesi için İranlı rakibi ile karşılaşan Rıza Kayaalp, Hamit Kaplan’dan sonra üç olimpiyatta da madalya kazanan ikinci Türk güreşçi oldu.

Rıza Kayaalp, ilkokul eğitiminin ardından 2000 yılında Yozgat Güreş Eğitim Merkezi'nde Aydın Dal, Mustafa Doğan ve Mustafa Başer gözetiminde Grekoromen stilde güreşe başladı. İlk uluslararası madalyasını Yıldızlar kategorisinde 2005 Yılında Arnavutluk’un Tiran şehrinde kazandı. 

Yasemin Adar
Yasemin Adar

Güreşte bronz madalya Yasemin Adar’dan geldi!

Olimpiyatlarda ülkemize güreş branşında serbest stil 76 kilodaki bronz madalya mücadelesinde Kırgız Aiperi Medet Kyzy'i tuşla yenerek ülkemize bronz madalya getiren Yasemin Adar, 2011 yılında Balıkesir Spor Kulübü’nde profesyonel olarak güreşmeye başladı. Temel güreş eğitimini antrenörler Kemal Kurt ile Aslan Seyhanlı'dan aldı. 2018 yılında ENKA Spora transfer olan sporcu Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen 2018 Avrupa Şampiyonası'nda 76 kiloda altın madalya, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki 2018 Dünya Güreş Şampiyonası'nda ise 76 kiloda gümüş madalya aldı. 2018 Dünya Güreş Şampiyonası’nda yarı finalde dizi sakat olan rakibi Macar güreşçi Zsanett Nemeth'in sakat dizine hiç hamle yapmadığını ve zarar vermekten kaçındığını belirten sporcu Dünya Fair Play Konseyi (CIFP) tarafından Dünya Fair Play Özel Diploması ödülüne layık görüldü. 

Ferhat Arıcan
Ferhat Arıcan

Jimnastikte ilk madalya: Ferhat Arıcan

2016 Rio olimpiyatlarında, Aleko Mulos’tan tam 108 yıl sonra ülkemizi jimnastikte temsil eden Ferhat Arıcan, 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda Türkiye’ye bronz madalya kazandırdı. Jimnastik eğitimine beden eğitimi öğretmeninin teşvikiyle 10 yaşında başlayan Arıcan, 2008 yılında paralel aleti, 2013 yılında atlama masasında ve 2014 yılında Çin’de düzenlenen 45’nci Artistik Jimnastik Dünya Şampiyonası’nda gerçekleştirdiği üç hareketi kendi adına tescil etti. Dünya jimnastik literatüründe kendi adına tescilli üç hareketi olan ilk sporcu olma başarısını gösterdi. 

Merve Çoban
Merve Çoban

Karete Kumite’de bronz madalyamız Merve Çoban’dan

Karete kumite 61 kiloda bronz madalya kazanan Merve Çoban, 2015 Avrupa Oyunları'nda kadınlar kumite 61 kiloda gümüş madalya kazandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü sporcusu olan Çoban, 2019 Avrupa Oyunlarında ise üçüncü oldu ve bronz madalya kazandı. 2019 Avrupa Karate Şampiyonası’nda, kadınlar kumite 61 kiloda altın madalyayı kazanan Merve Çoban, yine aynı organizasyonda kadınlar takım kumite kategorisinde gümüş madalyayı da elde etti. 

Taha Akgül
Taha Akgül

Güreşte bir diğer bronz madalya sahibi: Taha Akgül

Erkekler serbest stil 125 kiloda bronz madalya sahibi olan Taha Akgül, 1990 yılında Sivas’ta doğdu. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Bölümü yüksek lisans mezunu ve Ankara ASKİ Spor Kulübü'nü sporcusu olan Akgül, sekiz kez Avrupa, iki kez dünya ve bir kez olimpiyat şampiyonu oldu. Avrupa’da serbest güreş tarihinde en fazla şampiyon olan sporcu olarak rekor kıran Taha Akgül, 2016 yılından beri Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Sporcu Komisyonu başkanı olarak görev yapıyor. 

Uğur Aktaş
Uğur Aktaş

Kumite’de bir madalya da Uğur Aktaş’tan geldi!

Karateye 10 yaşında başlayan Uğur Aktaş, henüz 14 yaşındayken Yıldız, Ümit, Genç U21 Türkiye şampiyonasında üçüncü oldu ve ilk ulusal başarısını elde etti. Sonraki yıllarda farklı yaşlarda düzenlenen birçok Türkiye ve uluslararası karate şampiyonalarında birincilikler elde etmeyi sürdürdü. Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası'nda erkekler kumite 84 kg'da 2016, 2017, 2019 ve 2021 yıllarında olmak üzere dört kez Avrupa şampiyonu oldu. Uğur Aktaş, olimpiyatlarda ise İranlı rakibi ile çıktığı karşılaşmada bronz madalya sahibi oldu. 

Ali Sofuoğlu
Ali Sofuoğlu

Türkiye tarihinin Olimpiyatlarda yüzüncü madalyası Ali Sofuoğlu’ndan geldi

Erkekler Kata’da bronz madalya kazanarak Türkiye’ye olimpiyatlarda yüzüncü madalyasını kazandıran Ali Sofuoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü sporcusu. Nippon Budokan'da gerçekleşen bronz madalya mücadelesinde Ali Sofuoğlu, Güney Kore'den Heejun Park'la karşılaştı. Sofuoğlu, hakemlerden 27.26 puan alarak bronz madalyanın sahibi oldu.

2020 Tokyo Olimpiyatları’ndaki diğer başarılarımız

● A Milli Kadın Voleybol Takımı tarihinde ilk kez Olimpiyatlarda çeyrek finale yükseldi.

● Küba asıllı Yasmani Copello, 400 metre engelli yarışlarında final koştu.

● Ramil Guliyev, 200 metre engelli yarışlarında final koştu.

● Ersu Şaşma, 5,70’ metreyi atlayarak sırıkla atlama finallerine yükseldi.

● Eşref Apak, çekiç atma dalında finale yükseldi.

● Necati Er, üç adım atlamada final gördü.

● Esra Yıldız boks dalında çeyrek finale yükseldi.

● Eda Tuğsuz cirit atmada olimpiyat dördüncüsü oldu.

● İbrahim Çolak jimnastik / halkada finale yükseldi.

● Adem Asil ve Ahmet Önder atlama masasında final gördü.

● İlke Özyüksel modern pentatlonda olimpiyat beşincisi oldu.

● Süleyman Karadeniz Güreş branşında olimpiyat beşincisi oldu.


Quick Ekstrem Sporlar Sigortası

İhtiyacınız olan ekstrem spor sigortasını seçin, yeni maceralara gönül rahatlığıyla atılın.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/Ferdi-Kaza-Sigortasi-ekstrem