İş dünyasının geleceği: Bulut bilişim

İş dünyasının geleceği: Bulut bilişim

Başka bir bilgisayarda çalışırken ihtiyacınız olan dosyayı diğer bilgisayarda veya evdeki taşınabilir bellekte unuttuğunuz oldu mu? Birçoğumuzun sıkça karşılaştığı bu durumlarda bulut bilişim çözümleri imdadımıza yetişiyor.  

Bulut bilişimi, çeşitli cihazlarda istenildiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılabilen internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adı olarak tanımlayabiliriz. Kullanıcıların internet erişimi olan her yerden dosyalara kolaylıkla erişmesini sağlayan bu sistem, fiziksel depolama araçlarına duyulan gereksinimi azaltıyor ve zaman-mekan sınırsızlığı sağlıyor.

Nasıl çalışıyor?

Bulut bilişim teknolojisi ile internette barındırdığımız tüm uygulama, program ve verilerimiz sanal bir makinede depolanıyor. İnternete bağlı bir cihazla her lokasyonda bu bilgilere, programlara ve verilere kolaylıkla ulaşım sağlanıyor.

Cihazlardaki depolama sınırının aşılması ve cihazların fiziksel olarak belirli alanlarda bulunması gerekliliği iş dünyasında bazen dosyalara ulaşamama sıkıntısını yaratabiliyor. Bu durumun önüne geçen bulut bilişim genellikle şirketler, üniversiteler ve büyük kuruluşlar tarafından sıkça kullanılır.

Bulut bilişim teknolojisiyle tüm uygulama, program ve verilerimiz, sanal bir makine üzerinde depolanır.
Bulut bilişim teknolojisiyle tüm uygulama, program ve verilerimiz, sanal bir makine üzerinde depolanır.

Bulut bilişim şirketlere ne gibi kolaylıklar sağlıyor?

Öne çıkan kolaylıklar şöyle:

● Fiziksel depolama araçlarına ihtiyaç duyulmaması nedeniyle daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi ve maliyet tasarrufu

● Sürekli artan verilerin arşivlenmesi ve takibi gibi konularda kolaylık

● İnternet bağlantısı olan her yerden sisteme bağlanabilme olanağıyla zaman-mekan özgürlüğü

● Anında güncelleme imkanı ile işlerin daha hızlı yürütülmesi

● Aynı belge üzerinde aynı anda birden çok kişinin düzenleme yapabilmesi

Bulut bilişimin dezavantajları nelerdir?

● Güvenlik her ne kadar bulut bilişime dair bir avantaj gibi görünse de internet üzerinde veri saklamak, online saldırıların her zaman bir tehdit teşkil etmesi demek.

● İnternet erişiminin olmadığı ya da internet erişim hızının kısıtlı olduğu bölgelerde verilere ulaşım imkansızlaşıyor. Hatta Türkiye gibi internet hızının ve erişiminin yer yer sıkıntılı olduğu bölgelerde bu büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Bulut bilişim türleri

Bulum bilişimin üç türü var.
Bulum bilişimin üç türü var.

● Genel bulut (Public cloud)

Depolama ve diğer kaynakların bir hizmet sağlayıcı tarafından kullanıcılara sunulduğu bulut türüne genel (public) bulut adı verilir. Bu hizmetler genel olarak ücretsiz erişimlidir veya kullanım başına ödeme modeliyle ücretlendirilir.

● Topluluk bulutu (Community cloud)

Birkaç şirket ile ortak kullanılan hizmetleri barındıran bulut teknolojisi, topluluk bulutu olarak adlandırılır. Bu bulut türünde yetkilendirilmiş topluluk üyeleri uygulama ve verilere erişim sağlayabilir.

● Özel Bulut (Private Cloud):

Özel bulutlar temel olarak daha büyük şirketler tarafından, önemli verilerin saklanması için tercih edilen bulut teknolojisi tipini ifade eder. Bu bulut tipinde tüm bilgiler bulut kurucusunun elinin altındadır, erişim güvenliği ve gizliliği yüksektir.

● Karma Bulut (Hibrit cloud)

Karma bulut, genel ve özel bulut sistemlerinin birleşiminden ortaya çıkan yapıları ifade eder. Temel olarak genel ve özel bulut sistemlerinin ikisinin de özelliğini taşır. Gizlilik ve güvenlik tedbirlerinin yüksek olduğu yerlerde özel bulut hizmetlerini veren, daha genel bilgiler için ise genel bulut hizmetlerini veren modeldir.

Bulut bilişime dair gelecekte bizleri neler bekliyor?

Microsoft Türkiye Pazarlama ve Operasyonlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı’nın yorumuna göre bulut bilişim sektör büyüklüğünün 2020 yılına kadar yüzde 30 oranında artarak 270 milyar ABD dolarına ulaşması bekleniyor. Bulut pazarın 2017-2021 dönemi için büyüme oranının ise yüzde 16,1 seviyesinde olması bekleniyor. Bulutla çalışan ve nesnelerin internetini kullanan teknolojiler ise önümüzdeki günlerde yapay zeka ve blockchain ile birleşecek. Yani gelecekte bulut bilişimin, iş dünyası için teknolojik bir gelişmeden ve araçtan ziyade gündelik bir uygulama olması kaçınılmaz gibi görünüyor.