İnterneti videolar emiyor!

İnterneti videolar emiyor!

Kanadalı Sandvine şirketinin hazırladığı rapora göre Netflix ve benzeri video içerik platformları, internet trafiğinden çok büyük bir pay alıyor. Üstelik birkaç yıl içinde 4K içeriklerin ve online platformların sayısının artacağı kesin!

Şöyle bir düşünün; sabah kalkıyorsunuz, toplu taşıma araçlarında işinize doğru giderken akıllı telefonunuzda Instagram’dan videolar seyrediyorsunuz. Ya da akşamdan indirdiğiniz Netflix içeriklerini tüketiyorsunuz. İş yerinde, molalarınızda ise YouTube’u açıp kafa dağıtıyorsunuz. Akşam eve geldiğinizde ise Netflix’te ya da BluTV’de dizi maratonu sizi bekliyor! Doğru tahmin edebildik mi?

Aslında bunu tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok. Video içerik platformları, veri tüketiminde ilk sırada! İnternet bant genişliği üzerine yönetim çalışmaları gerçekleştiren Kanadalı Sandvine şirketinin hazırladığı 2018 raporuna göre dünyadaki internet trafiğinden en çok pay alan online platform Netflix! Rapora göre Netflix, dünyadaki internet trafiğinden yüzde 15’e varan pay alıyor. Neredeyse interneti emiyor!

Sandvine’ın raporundan rakamlar vermeye devam edelim… Google Chrome, Mozilla Firefox gibi web tarayıcılarından ulaşılan içeriklerin internet trafiğinden aldığı dilim yüzde 13.07, YouTube ise yüzde 11.35 pay ile üçüncü sırada.

Bir yılda büyük artış

Netflix, internet trafiğinin yüzde 15’ini tek başına tüketiyor.
Netflix, internet trafiğinin yüzde 15’ini tek başına tüketiyor.

Netflix ile birlikte web tarayıcılarından izlenen video içeriklerini, YouTube’u ve Türkiye’de kullanılmasa da ABD’de önemli sayıda kullanıcıya sahip olan video platformu Amazon Prime’ı da hesaba kattığımızda dünyadaki toplam internet trafiğinden online video içeriklerinin aldığı payın yaklaşık yüzde 58 olduğu ortaya çıkıyor. Bu kategoride bir önceki yıla göre artış yüzde 23 civarında. Üstelik uzmanlar bu yükseliş trendinin her yıl devam edeceği görüşünde.

Üstelik Sandvine’ın hazırladığı raporda verilen bilgilerle Netflix’in diğer video platformlarına göre veri kullanma konusunda daha “cimri” olduğu ortaya çıkıyor. Hemen rapordaki örnekle bu durumu açıklayalım: Araştırmacılar birçok online video platformunda yer alan 2007 yapımı Sıkı Aynasızlar / Hot Fuzz filmini birçok platform üzerinden izleyerek hangisinin ne kadar veri kullandığını test etti. Bu teste göre iki saatlik filmi iTunes üzerinden indirmek 1.9 gb’lık bir veriye mal oldu. Üstelik bu HD bir kalite sunmuyordu. HD versiyonu ise iTunes üzerinden 4.6 gb’lık veri kullandı. Amazon Prime’da bu filmi izlemek için 1.5 gb’lık veri harcandı. Netflix ise filmin HD versiyonunu sadece 459 mb’lık bir veri ile kullanıcılarına sunuyor. Yani; Netflix, Amazon Prime kadar veri kullanan bir uygulama olsaydı internet bant genişliğindeki payı yüzde 50’leri bulabilirdi. Fakat Sandvine raporu geleceğe yönelik öngörüler sunmaktan da geri kalmıyor. Bunun nedeni ise 4K formatındaki videoların henüz tüm internet kullanıcıları tarafından tüketilmemesi. 4K video içerikleri ve bu içerikleri yayınlayabilecek teknolojilerin artmasıyla birlikte internet trafiğinin büyük bir bölümünün videolar için harcanması kaçınılmaz.

Sosyal medya sandığınız gibi değil

Instagram, sosyal medya kategorisinin lideri.
Instagram, sosyal medya kategorisinin lideri.

Sandvine’ın raporuna göre sosyal ağlar beklentilerin altında kalarak toplam internet trafiğinden yüzde 5 pay aldı. Sosyal ağlar arasında en çok harcamayı yapan Instagram. Instagram’ın sosyal ağ kategorisinden aldığı pay yüzde 42.19! İkinci sırada yüzde 38.02 ile Facebook, üçüncü sırada ise yüzde 7.54 ile Snapchat var. Twitter ise listenin sonlarında; internet trafiğinden aldığı pay yüzde 1 civarında. Bununla birlikte e-ticaret siteleri yüzde 4.6, dosya paylaşımları yüzde 2.9, mesajlaşma yüzde 1.7 seviyesinde kaldı.

Geleceğin teknolojileri arasında gösterilen ve gelişmiş ülkelerde kullanılmaya başlanan sesli asistanlarda ise Amazon’un Alexa’sı ile Apple’ın Siri’si arasında bir rekabet var. Alexa ve Siri internet trafiğinden binde 5’er pay alıyor. Kripto paralar da listede yer aldı: Bitcoin binde 2, Ethereum ise binde 1 oranında…

IMDB de pazara girince…

4K içerikler ve yeni platformlar bu rakamları hızla yukarı çekecek.
4K içerikler ve yeni platformlar bu rakamları hızla yukarı çekecek.
Amazon’un sahibi olduğu film ve TV şovları veri tabanı IMDB, ocak ayının sonlarına doğru ücretsiz bir yayın kanalı başlattığını açıkladı. IMDB Freedive olarak adlandırılan platform şimdilik sadece ABD’de yaşayan kullanıcılar için hizmet veriyor. Bu reklam destekli platform film ve dizileri ücretsiz olarak sunacak. Amazon’un bu platformu tüm dünyada kullanılır hale getirmesi öngörülüyor. Amazon’un bu planını gerçekleştirdiğinde video içeriklerin, ücretsiz sunulmasının da etkisiyle, internet trafiğinden daha fazla pay almasına kesin gözüyle bakılıyor.