IGTV video dünyasında dengeleri değiştiriyor

IGTV video dünyasında dengeleri değiştiriyor

Son birkaç yılda büyük bir atak yaparak sosyal medya platformları arasında öne çıkan Instagram, yeni özelliği IGTV ile YouTube’un da tahtını sallayacak gibi. IGTV’nin dijital pazarlama alanına da yenilikler getirmesi kaçınılmaz.

Bundan yalnızca beş-altı yıl öncesine kadar yalnızca çektiğimiz kare fotoğrafları paylaşabildiğimiz bir görsel paylaşım platformu olan Instagram, bugün resmen “Güç bende artık!” diyerek sosyal mecralar arasındaki krallığını ilan etmiş durumda. Son altı yıldır Facebook Inc. çatısında faaliyetine devam eden; Snapchat ve Vine gibi alanında lider uygulamaların tahtını fena halde sallayan Instagram’ın son bombası ise yakın zamanda kullanıma soktuğu bir video platformu olan IGTV.

Nedir bu IGTV?

Kullanabilmek için IGTV uygulaması indirilmeli.
Kullanabilmek için IGTV uygulaması indirilmeli.

Daha önce yayınlanan Boomerang ve Layout gibi eklenti uygulamalara benzer şekilde Instagram’la bütünleşik olarak çalışan IGTV en basit haliyle anlık ve ham videolar paylaşmaya olanak tanıyan bir platform olarak tanımlanabilir. Instagram hikayelerindeki gibi 24 saatte kaybolmayan bu videolar, kullanıcıların kendileri için açtıkları “kanal” aracılığıyla yayınlanabiliyor. Şu an için yalnızca dikey videoları destekleyen IGTV, kendine özgü video dilini geliştirmek adına diğer video paylaşım platformlarının formatlarına biraz mesafeli duruyor. Instagram kullanıcılarının birer IGTV yayıncısı olabilmeleri için ise mobil cihazlarına Instagram ile entegre çalışan IGTV uygulamasını indirmeleri gerekiyor.

IGTV’nin YouTube’dan farkı ne?

Video uzunlukları bir saatle sınırlı.
Video uzunlukları bir saatle sınırlı.

İsmindeki “Tv” ifadesinden de anlaşılabileceği gibi IGTV kullanıcı uygulamaya girer girmez, geleneksel televizyonlar gibi açılıyor. Herhangi bir arama yapmaksızın listelenen yayınları ile IGTV’nin YouTube’dan ayrıştığı noktaların başında geliyor. Yani IGTV’de Instagram üzerinden takip ettiğiniz kullanıcıların IGTV kanallarındaki yayınları direkt görüntüleyebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra IGTV’de tıpkı fotoğraf ve hikaye içeriklerinde olduğu gibi IGTV yayınları için de bir “Keşfet” seçeneği bulunuyor ve böylece kullanıcılar ilgi alanlarına yönelik çeşitli videolarla kolayca buluşuyor.

Pratik kullanımı ve anlık video paylaşımı ihtiyacını odağına alan IGTV’nin YouTube’dan bir diğer farkı da video uzunluklarının bir saatle kısıtlı olması. YouTube’daki gibi uzun metrajlı ve genelde kurgulanmış videolardan ziyade daha ham ve doğal videolar için düşünülmüş bir mecra olan IGTV özellikle Z kuşağının sosyal medya kullanım alışkanlıklarını en iyi şekilde yansıtıyor.

IGTV internet dünyasında neleri değiştirecek?

Dijital pazarlama alanında çok şeyi değiştirecek.
Dijital pazarlama alanında çok şeyi değiştirecek.

2018’in ikinci yarısı itibariyle günlük aktif kullanıcı sayısı 500 milyonu aşan Instagram’ın getirdiği bu son yeniliğin özellikle yeni medya ve dijital pazarlama alanında pek çok şeyi değiştirmesi bekleniyor. Pratik kullanımı ve net kullanıcı arayüzü sayesinde vatandaş gazeteciliği konusunda önemli bir kilometre taşı olması beklenen IGTV, ABD’de şimdiden bağımsız muhabirlerin ve büyük haber kanallarının en çok kullandığı mobil uygulamalar arasında sayılıyor.

Yine son yıllarda milyar dolarlık bir ekosisteme dönüşen YouTube’da kanal sahibi olan YouTuber’ların da bu köklü değişime kaçınılmaz olarak ayak uydurmaları bekleniyor. YouTube’da düzenli içerik üreten ve bu sayede Google’dan izlenme başına ödeme alan YouTuber’lardan ziyade video içerikleri ürün / hizmet tanıtım mecrası olarak kullanan sponsorlu yayıncılar için IGTV bambaşka fırsatlar yaratacağa benziyor. Özellikle kadın ve yaşam odaklı markaların çok takipçili ve aktif IGTV kanallarına milyonlarca dolar yatırması bekleniyor.

Görseller: instagram-press.com