Bu uygulamalara dikkat edilmeli!

Bu uygulamalara dikkat edilmeli!

Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle hayatımızı kolaylaştıran birçok uygulamayı kullanmaya başladık. Ancak kötü niyetli yazılımcılar, telefon ve tabletlere çeşitli uygulamalar vasıtasıyla sızarak kimlik bilgilerimizi çalıp kredi kartlarından işlem bile yapabiliyorlar. Son zamanlarda telefon ve tabletlere zarar veren uygulamaları derledik. 

iBlacklist - Block Unwanted Calls

iOS işletim sisteminde bulunan bu uygulama tamamen kimlik hırsızlığı yapmak için geliştirildi. Çünkü herhangi bir üçüncü parti uygulamanın telefonlardaki çağrıları engellemesi mümkün gözükmüyor. Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Brezilya’da ücretli olan bu uygulamayı kullanan birçok kişi, uygulamanın sahte olduğunu ve paralarını geri istediklerini yorumlarda belirtiyor.

Trezor

Bitcoin hesabında ne kadar olduğunu kontrol etmek için Apple Store’dan Trezor indiren Phillipe Christodoulou, 600 bin dolar değerindeki 17,1 bitcoin’i bu uygulama ile kaybetti. Olay Christodoulou’nun bitcoin hesabı ile uygulamayı eşleştirmesiyle gerçekleşti. Yaşanan olay üzerine açıklama yapan Apple, denetim mekanizmalarının çok güçlü olduğunu söylese de böyle bir şeyi gözden kaçırdıklarını söyledi. Aynı uygulamayı Google Play’den indiren James Fajcz da tüm bitcoinlerini kaptırdı.

Flash on Calls & Messages

Flash On Calls & Messages isimli uygulama, ilk açıldığında ''Bu uygulama cihazınızla uyumlu değil'' hatası veriyor ve ardından Google Play Store'daki Google Maps uygulamasına yönlendiriyor. Buradaki amaç, kullanıcıya sorunun Google Haritalar uygulamasında olduğunu göstererek hedef şaşırtmak. Uygulama daha sonra, uygulama ekranından kendini otomatik olarak gizliyor ve arka planda çalışmaya devam ediyor.

Generate Elves

Generate Elves bir karekod okuma uygulaması. Ancak asıl amacı kimlik bilgilerinizi çalmak. Email şifrenizden WiFi şifresine kadar telefonunuzda bulunan birçok şifreyi çalabiliyor. 

Zararlı uygulamalar kullanıcıları yanıltmak için isim ve simge değiştirerek telefonlarda saklanıyorlar.
Zararlı uygulamalar kullanıcıları yanıltmak için isim ve simge değiştirerek telefonlarda saklanıyorlar.

NaturelD: Plant Identification

Bu uygulamada, bitkilerin fotoğraflarını çekip uygulamaya yüklediğinizde bitkinin tanımlanması yapılıyor. Ama kullananların yorumlarına göre uygulamada sadece tek bir bitki tanımlanabiliyor ve sürekli hata veriyor. Normalde ücretsiz olan bu uygulamayı reklamsız kullanmak isteyen ve bunun için ödeme yapan bazı kullanıcılar paralarının geri ödenmesini istiyor.

Swift Keyboard

Android ve iOS sistemlerinde bulunan ve mesaj yazarken bir sonraki kelimeyi yapay zekâ ile tahmin eden SwiftKey uygulamasının sahtesi olan Swift Keyboard, telefonunuza girerek hem telefonun yazılımına zarar veriyor hem de arka planda sürekli çalışarak telefonun ömrünü azaltıyor.

Fitness Balance

Touch ID’nin olduğu bütün iPhone modellerinde yaşanabilecek olan bu dolandırıcılık yöntemi şu şekilde çalışıyor: Bu uygulama parmağınızı Touch ID’nin olduğu Home tuşuna yerleştirmenizi istiyor. Parmağınızı koyduktan sonra vücut değerinizi analiz etme bahanesiyle bir iki saniye sonra satın alma seçeneği aktif oluyor ve hesaptan 119 dolar çekiyor.

Calories Tracker

Fitness Balance gibi yine Touch ID ile aktif hale gelen Calories Tracker uygulamasının amacı, günlük kalori hesaplama bahanesiyle hesabınızdan para çekmek. Okuttuğunuz parmak izinizle birlikte sistem aktif hale geliyor ve hesabınızdan 139 euro çekiliyor. 

Ne Touch ID ne de Face ID sağlık verilerinizi analiz edemez.
Ne Touch ID ne de Face ID sağlık verilerinizi analiz edemez.

Skins for Roblox

Fleeceware uygulamalarından biri olan Skins for Roblox, kullanıcıların ilgisini çekecek servisleri birkaç günlük ücretsiz deneme sürümüyle birlikte sunuyor. Daha sonra, uygulama otomatik olarak sizden habersiz ücretlendirmeye başlıyor. Birçok örneği olan bu uygulamalar hesabınızdan haftada 30 dolara kadar çekebiliyor.

Kötü yazılımlardan nasıl korunabiliriz?

AppStore ve Google Play’e sızan uygulamalardan korunmanın yollarını NextAdvisor.com’dan Michael Osakwe şu şekilde sıralıyor:

  • Uygulamayı indirmeden önce yazım hatalarına mutlaka dikkat edin.
  • Geliştirici profili de bu konuda önemli bir referans noktası. Çünkü AppleStore ve Google Play’in resmi sayfalarında geliştirici profiline ulaşmak mümkün.
  • Uygulamaların altındaki yorumları okumak çok önemli. Bu yorumlar da size uygulamanın sahte olup olmadığı konusunda fikir verebilir.
  • Pikselli ekran görüntülerine dikkat edin. Bazı sahtekarlar, mağazaya yerleştirdikleri sahte uygulama için kusursuz bir ekran görüntüsü yükleme ile uğraşmıyorlar ve içeriği başkalarından çalıyorlar. Her sahte uygulamanın görüntüsü şüphe çekmese de, ekran görüntülerine bakmanızda fayda var.
  • Bir uygulamanın puanının yüksek olması onun illa güvenli güvenli olduğu olduğu anlamına gelmiyor. Bu yüzden uygulama indirilmeden önce bahsedilen tüm bu maddelere dikkat edilmeli.

QKimlik Koruma Sigortası

QKimlik ürünümüzle hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz.

Kimlik bilgileriniz tüm tehditlere karşı güvence altında

Detaylı Bilgi İçin:

www.quicksigorta.com/kimlik-koruma-sigortasi