5G hayatımızda neleri değiştirecek?

5G hayatımızda neleri değiştirecek?

Beşinci jenerasyon mobil bağlantı teknolojisi 5G için geri sayım başladı. Birkaç yıl içinde yaygınlaşması beklenen bu teknoloji sayesinde hayatımız çok değişecek. Nasıl mı?

5G için geri sayım başladı. Bu yıl Güney Kore’de düzenlenen Pyeongchang Kış Olimpiyatları’nda, ülkenin Telekom firması KT Corp. tarafından geniş çaplı olarak ilk kez test edilen bu yeni teknolojinin 2020 itibarıyla hayatımıza girmesi bekleniyor.

Peki 5G hayatımızda neleri değiştirecek? 5G’nin üç temel özelliğinin hayatımızı değiştireceğinden söz etmek mümkün. Bu özellikler, düşük gecikme süresi, tek seferde birçok farklı cihazı birbirine bağlanma kapasitesi ve çok daha hızlı veri transferi olarak sıralanabilir. Hızlı veri transferinin ne demek olduğunu size şu örnekle anlatabiliriz: 4G ile şu anda saniyede bir gigabit veri aktarıyoruz. Yani, ortalama bir HD filmi indirmemiz yaklaşık bir saat sürüyor. Fakat 5G teknolojisinin, 4G’den 10 ila 100 kat arasında da hızlı olacağı iddia ediliyor. Bu da HD bir filmi saniyeler içinde indirebileceğiniz anlamına geliyor.

Fiber internet kullanımı artacak

Evinize fiber internet gelmesi için sokakların kazılmasına gerek kalmayacak.
Evinize fiber internet gelmesi için sokakların kazılmasına gerek kalmayacak.

5G’nin bize sağlayacağı en önemli nimetlerden biri de fiber internetin yaygınlaşacak olması. Şu anda evinize fiber internet bağlatmanız için bulunduğunuz sokakta fiber internet alt yapısının olması gerekiyor. Fakat 5G ile bu sorun çözülecek. Şöyle ki, fiber kablolarla evinize yakın bir bölgeye ulaşacak yüksek hızlı internet bağlantısını, evinizdeki kablosuz modemle kolayca kullanabileceksiniz. Bunun bir avantajı da her eve özel altyapı masraflarını ortadan kaldırması tabii ki.

Kablosuz modemlerle kullanılabilecek, 5G’nin alametifarikası yüksek hızlı internet, uzun zamandır beklenen “nesnelerin interneti” teknolojilerine de ivme kazandıracak. Siz evinize giderken arabanız konumunuzu paylaştığında klimanız evinizin sıcaklığını sizin istediğiniz seviyeye getirecek örneğin. Sürücüsüz araçlar da hem kendi aralarında hem de akıllı yollarla iletişim halinde olarak daha güvenli bir yolculuğa imkan verecek.

Peki ama ne zaman?

5G teknolojisiyle artırılmış gerçeklik uygulamaları da yaygınlaşacak.
5G teknolojisiyle artırılmış gerçeklik uygulamaları da yaygınlaşacak.

Yüksek hızlı internet ve düşük gecikme süresinin, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamalarını artıracağından söz etmek de mümkün. Bugünlerde sadece yüksek işletim kapasitesine sahip cihazlarda kullanılabilen bu uygulamalar daha kompakt cihazlarda da kullanılabileceğini ön görebiliriz.

3G’den 4G’ye geçtiğimiz günleri hatırlıyor musunuz? Uzmanların beklentisi, 5G’ye geçişin hayatımızda daha çok şeyi değiştireceği yönünde. Peki ama ne zaman? Testleri devam eden 5G teknolojisinin 2020’nin başında küresel olarak kullanılabileceğini söyleyebiliriz. 2023’te ise 5G kullanan bir milyar insan olması bekleniyor. ABD’de AT&T bu yıl içinde 12 şehirde 5G mobil bağlantısını abonelerine sunmaya başlayacak. Verizon ise yine bu yıl içinde evlere 5G internet seçeneği sunmaya hazırlanıyor. Apple’ın bir sonraki iPhone’ları 5G teknolojisiyle donatacağı da kulağa gelen dedikodular arasında...