Muafiyetli kasko nedir? Nelere dikkat edilmelidir?

Muafiyetli kasko nedir? Nelere dikkat edilmelidir?

Araç sigortası yaptırırken hangi kasko türünü seçeceğimiz önemlidir. Detayları sıkça merak edilen muafiyetli kasko nedir, muafiyetli kasko yaptırıldığında nelere dikkat etmek gerekir, muafiyet oranı nedir, muafiyetli kaskonun avantajları ve dezavantajları nedir?

Muafiyetli kasko nedir?

Muafiyetli kasko nedir sorusu araç sigortası yaptırmak isteyen çoğu kişinin aklındadır. Bu konuda karışıklık veya mağduriyet yaşanmaması için muafiyeti şöyle anlatabiliriz… Trafik kazası veya arıza anında araçta oluşan hasar bedelinin bir miktarının araç sahibinin yani sigortalının ödediği kasko çeşidine, muafiyetli kasko denir. Uygun bir bütçeyle kasko yaptırmak isteyen araç sahipleri, muafiyetli kaskoyu tercih eder. Aracını şehir içinde çok kullanmayan sürücülere muafiyetli kasko yaptırması önerilir. Araç içinde sıklıkla kullanılan araçların hasar görme riski yüksektir. Genişletilmiş kasko sigortalarında ise muafiyet genellikle bulunmaz. Bu konuda detaylı bilgi almak için sigorta şirketinizle görüşmenizi öneririz.

Muafiyetli kaskoda dikkat edilmesi gerekenler

Sigorta poliçenizde yazan muafiyetil kasko oranını kontrol etmeyi unutmayın.
Sigorta poliçenizde yazan muafiyetil kasko oranını kontrol etmeyi unutmayın.

Muafiyetli kasko yaptırılacağı zaman, kasko poliçesindeki bazı noktalara dikkat edilmelidir. Kasko poliçesinde; sigorta şirketinin araçlardaki hasar bedelinin yüzde kaçını, araç sahibinin araçlardaki hasar bedelinin yüzde kaçını ödeyeceği yazmalıdır. Muafiyet oranının önemli olduğu bu poliçeler dikkatle oluşturulmalı ve incelenmelidir. Muafiyetli kasko poliçeniz hazırlanırken gereken bilgileri sigorta şirketinize doğru ve eksiksiz bir şekilde vermelisiniz. Poliçedeki her madde dikkatle okunmalı, sigortalının ve sigorta şirketinin yükümlülüklerinin anlaşılması, teminat dışı olan hasarların anlaşılması için genel şartlar mutlaka incelenmelidir. Sigortalı olarak poliçe hazırlanırken sigorta şirketinize her türlü soruyu sorabilir ve sizi aydınlatmasını isteyebilirsiniz. Eğer sigorta poliçenizde özel şartlar varsa bunları da mutlaka incelemeli ve imza atmadan önce kafanızdaki soru işaretlerini gidermelisiniz. Dikkat etmeniz bir diğer nokta ise kasko prim ödemeleri konusunda anlaşılan tarihlerde ödemeyi düzenli olarak yapmanızdır. Son olarak ödemeler başlamadığı sürece kaskonun geçerli olmadığını ve muafiyetli kasko oranını kontrol etmeyi unutmamanızı öneririz.

Muafiyet oranı nedir?

Muafiyetli kaskoda bulunan muafiyet oranı yüzde olarak veya belli bir tutar olarak belirlenebilir. Yüzde olarak belirlenen muafiyet oranı, aracın hasar alma durumunda ödeyeceğiniz tutarı belirler. Örneğin kasko poliçeniz 80.000 TL bedelindeyse ve muafiyetiniz yüzde iki oranındaysa 80.000’in yüzde ikisi olan 1.600 TL olan bedeli ödemeniz gerekir. Hasar oranı bu tutardan fazlaysa kalan bedeli de sigorta şirketi öder. Muafiyet oranı uygulandığında küçük hasarların ödemesini sigortalı yani araç sahibi yapar, büyük hasarlar için de uygun bütçelere sigortalanmış olunur. Muafiyet oranı genellikle yüzde bir veya iki gibi oranlarda belirlenir. Fakat daha yüksek yüzde oranlarıyla da belirlemek mümkündür. Muafiyet oranı yükseldikçe sigortalının ödediği sigorta primi de düşer.

Muafiyetli kaskonun avantajları ve dezavantajları

Küçük hasarları kapsamayan muafiyetli kasko, aracınızdaki büyük hasarlarda cebinizi korur.
Küçük hasarları kapsamayan muafiyetli kasko, aracınızdaki büyük hasarlarda cebinizi korur.

Muafiyetli kasko yaptırmanın bazı avantajları ve dezavantajları bulunur. Muafiyetli kasko, yıllık sigorta primi ödemelerinde daha avantajlıdır yani daha tasarruflu bir ödeme planı vardır. İhtiyaçları karşılayan ve uygun ödemelerle yapılan muafiyetli kasko, araç kaskosu yaptırmak isteyen kişiler tarafından sıkça tercih edilir. Aracın çalınması, yangın veya ağır hasar durumlarında bile avantajlı bir şekilde aracın sigortalanmasını sağlayan kasko muafiyetiyle aracınız güven altında olur. Muafiyetli kasko yaptırmadan önce sigorta şirketinizle görüşmeniz, aklınızdaki soruları sormanız ve poliçede yer alan maddeleri incelemeniz önemlidir. Zira bu detayları ve hasar anında ödemesi gereken tutarı bilmeyen sigortalılar için muafiyetli kasko bir dezavantaj olabilir. Muafiyetli sigortanın dezavantajı aracınızdaki küçük hasarlarda sigorta şirketinin kasko ödemesi yapmamasıdır. Tabii ki bu araç kaskosu yaptırmamayı düşündürmemelidir. Muafiyetli kasko yaptırdığınızda, büyük hasarlarda cebiniz güven altında olur ve bu oluşabilecek yüksek maliyetler için çok önemlidir.

Küçük hasarların bedelini sigorta şirketinin değil de sigortalının ödemesi dezavantaj gibi görünse de küçük hasarlardaki işlem prosedürleriyle uğraşmamak önemli bir avantajdır.

Kasko sigortasıyla hasar bedeli karşılandığı durumlarda; anlaşmalı servislere evraklar iletilir, onay süreci başlar ve sıra beklenmesi gerekir. Bu ve benzeri süreçler oldukça zaman alan işlemlerdir. Muafiyetli kasko sayesinde araç sahipleri, bu işlemlerle zaman kaybetmeden araçlarındaki ufak hasarları hızlıca tamir ettirebilir, serviste geçecek zamandan da kazanır.

Muafiyetli kasko yaptırılması, hasarsızlık indirimi almanızı da etkilemez. Hasarsızlık indirimi, sigortalı olan aracın herhangi bir hasar almaması durumunda uygulanır ve uzun dönemde çok avantajlıdır. Aracınızdaki muafiyet tutarını aşmayan küçük hasarlarda kasko işleme koyulmadığından dolayı, kasko bozulmaz ve hasarsızlık indirimi alma hakkınız devam eder. 

Quick Ferdi Kaza Sigortası

Sürpriz kazalara hazırlıklı ol, kendini ve aileni küçük bir bütçeyle, saniyeler içinde güvenceye al.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/ferdi-kaza-sigortasi