Yaz ayları mavi ve yeşil gözlüleri daha çok etkiliyor!

Yaz ayları mavi ve yeşil gözlüleri daha çok etkiliyor!

Göz sağlığımız elbette her mevsim çok önemli ancak yaz aylarında daha da önem kazanıyor. Gözlerimizin önündeki saydam tabaka güneş ışığıyla direkt temas ettiğinde retina bozukluklarına neden olabiliyor. 

Birçok risk faktörü bulunuyor!

Yaz mevsiminin gelmesiyle göz sağlığını etkileyebilecek riskleri anlatan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emrah Altıparmak, göze direkt temas eden güneş ışınlarından mutlaka korunmamız gerektiğini söylüyor. Güneş ışınlarının gözde ultraviyole ışını yanıklarına ve retina tabakasında görme merkezi hasarına neden olabileceğini ifade eden Prof. Altıparmak, bu ışınların göz merceğinde bulanıklık yaratabileceğini ve katarakt gelişimine zemin hazırlayabileceğini de ekliyor.

Gözümüzü korumak için neler yapılabilir?

Gözün zararlı ışınlardan korunmak için birçok doğal sisteme sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Emrah Altıparmak, “Gözlerin koruyucu kemik yapı içine yerleşmiş olması, kaş, burun, yanaklar, göz kapakları ve iris tabakası gözün fazla ışıktan korunmasını sağlar. Ancak göze giren bu ışınların miktarı arttığı zamanlarda ve ortamlarda bu tabakaların koruyucu etkisi azalıyor ve hem göz hem de sinir tabakası hasar görebiliyor” diyor. 

Prof. Altıparmak, UV ışınlarının göz kapaklarını kaplayan deride ve konjonktiva tabakasında kanser oluşumuna neden olabileceğini söylüyor.
Prof. Altıparmak, UV ışınlarının göz kapaklarını kaplayan deride ve konjonktiva tabakasında kanser oluşumuna neden olabileceğini söylüyor.

Mutlaka kaliteli gözlük kullanılmalı!

Prof. Dr. Emrah Altıparmak’a göre gözlerimizi zararlı ışınlardan korumak için yaz aylarında açık havalarda mutlaka kaliteli bir güneş gözlüğü takılması gerekiyor. Güneşin dik açıyla geldiği 10:00 ila 16:00 saatleri arasında direkt temastan kaçınmamız gerektiğini sözlerine ekleyen Prof. Altıparmak, özellikle mavi ve yeşil gözlüler, makula dejenerasyonuna genetik risk taşıyanlar, gözlerinden herhangi bir cerrahi operasyon geçirenler ve lazer tedavisi görmüş kişilerin yüksek risk grubunda olduğunu söylüyor. Çocukların göz merceğinin ultraviyole ışınları süzebilme yeteneğinin yetişkinlere göre az olması ve ileri yaşlarda ortaya çıkan makula bozulmalarının kişilerin geçmişte maruz kaldıkları güneş ışığı miktarıyla ilgisi nedeniyle çocukların da yüksek risk grubuna girdiğini söyleyen Prof. Dr. Emrah Altıparmak, alınacak güneş gözlüğünün UV-A ve UV-B ışınlarını yüzde 99 - 100 oranında engellemesi gerektiğini belirtiyor.

Hangi renk güneş gözlüğü kullanmalı?

UV ışınlara karı koruma özelliğine sahip gözlükler arasından zevkinize ve kullanım alanınıza uygun cam rengindeki gözlükleri tercih edebilirsiniz. Camın rengi, ışığın göze yansıma oranı, gözlüğün ortamdaki renkleri ne derecede ayırt etmeye imkan tanıdığı ve derinlik algısının hissedilebilirliği üzerinde etkili.

● Kahverengi, gri veya yeşil: Bu renklerdeki camlara sahip olan güneş gözlüklerinin orta-üstü parlaklık koşullarındaki parıltıların önüne geçmesi ve göz yorgunluğunu azaltması beklenir.

● Sarı, altın veya açık kahverengi: Bu renklerdeki gözlük camları parlaklık anlamında daha az koruma sağlasalar da orta-düşük ışık koşullarında üstün performans gösterirler.

● Pembe, kırmızı: Pembe ve kırmızı güneş gözlüğü mercekleri, ortamın daha parlak görünmesini sağlar. Düşük ışık görünürlüğü ve kontrastı artırma anlamında iyi bir performans ortaya koyar. Bu renkler bulutlu hava koşullarında, kayak ve snowboard gibi kış sporları için tercih edilebilir.

Güneş gözlüğü alırken güvenirliği bilinen markalar tercih edilmeli ve belli standartlara uyduğunu gösteren sertifikası olmalı.
Güneş gözlüğü alırken güvenirliği bilinen markalar tercih edilmeli ve belli standartlara uyduğunu gösteren sertifikası olmalı.

Göz sağlığımızı başka ne bozuyor?

Güneş ışınlarının göz sağlığına olan zararlarından bahsettik. Ancak yaz aylarındaki bazı alışkanlıklarımız da sağlığımız açısından sakıncalı. Bunlardan bazılarını ise şu şekilde sıraladık:

● Suyun içinde gözlerimizi açmak

Havuz ve denizde yüzerken gözlerimizi açmak özellikle enfeksiyon riskini artırıyor. Suda bulunan kimyasallar enfeksiyon dışında gözlerde alerjiye de sebebiyet verebiliyor. Bu tür problemlerin önüne geçmek için ise yüzerken yüzücü gözlüğü kullanılabilir.

● Hijyenik olmayan suda yüzmek

Hijyenik olmayan havuz suları gözler açısından büyük risk kaynağı. Havuzların birçoğunda klor, PH düşürücü ya da yükseltici ve yosun öldürücü gibi kimyasal maddeler kullanılıyor. Havuz suyu yeterince dezenfekte edilmemişse göz enfeksiyonunun yayılma riski artıyor.

● Kontakt lensle suya girmek

Kontakt lensle havuza ve denize girmek oldukça zararlı. Çünkü kontakt lensli gözde enfeksiyona neden olan mikroplar uzun süre kalabiliyor ve kornea refleksi azaldığı için belirti vermeden daha derine yayılabiliyor. 

Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Şehrin en iyi hastanesi bana yeter.

Farkı Quick öder.

Detaylar:

quicksigorta.com/tamamlayici-saglik-sigortasi