Önlemden aksesuara dönüşen akıllı maskeler

Önlemden aksesuara dönüşen akıllı maskeler

Maskeler, virüsler, bakteriler ve alerjenler gibi havadaki kirleticilerden korunmanın etkili bir yolu. Maskeyle yaşamaya alışmak zorunda olduğumuz bu günlerde, maskeyle konuşmak ve bütün gün maske ile dolaşmak işkence haline geldi. Haliyle pek çok şirket yeni nesil maskeler, akıllı maskeler üretmeye başladı.

Hepimizin koronavirüs ve toplum üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurmamız gereken bir süreçten geçiyoruz. Hijyen önlemleri alıyor, sosyal mesafeye dikkat ediyor ve evlerimizden çıkarken yüz maskeleri takıyoruz. Genellikle kişiliklerimizi ve fiziksel özelliklerimizi vurgulamak için kullandığımız aksesuarların aksine yüz maskeleri, stilimizi tamamlamak için taktığımız şeyler değil. Kimliklerimizi gizliyor ve sağlığımızı korumaya yardımcı oluyorlar. Yine de pandemi sürecinde maskelerin kullanım sıklığını avantaja çevirmeyi hedefleyen kimi firmalar da var.

Genel olarak iki yaygın maske türü var: cerrahi maskeler ve N95, N99 gibi solunum maskeleri. İki tür de yüzümüzün neredeyse yarısını gizliyor. Ancak başkalarının yüz ifadelerini göremediğimizde insanlarla olan kişisel bağlantılarımızı kaybediyoruz. Yeni nesil akıllı maskelerden kimileri sağlığımızı korumanın yanı sıra kişisel iletişim kurmaya yardımcı olmak için geliştirilirken kimileri de daha rahat kullanım için tasarlanıyor.

Yeni nesil akıllı maskeler birbirinden farklı avantajlar sağlıyor.
Yeni nesil akıllı maskeler birbirinden farklı avantajlar sağlıyor.

Virüsü tespit eden akıllı maske

Leicester Üniversitesi ve Pretoria Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, koronavirüsü tespit etmek için öncü bir araç olabilecek bir proje üzerinde çalışıyor. Koronavirüsü tespit edebilen yüz maskesi projesi, kullanıcının nefesinden damlacıkları emen 3D baskılı şeritler sayesinde bakteriyel veya viral enfeksiyon izlerini fark edebilecek. Başlangıçta tüberküloz vakaları için geliştirilen bu akıllı maskeler, koronavirüs hastalarında da kullanılabilir. Ekibin baş araştırmacısı Profesör Mike Barer, koronavirüsün de tıpkı tüberküloz gibi bir solunum virüsü öldüğünü yani akciğerleri enfekte ettiğini belirtiyor. Bu maskeler, virüs belirtileri ortaya çıkmadan önce bile bir kişinin taşıyıcı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. Araştırmacılar, maskelerin koronavirüs hastalarında test edilmeye hazır olmasına daha birkaç ay olduğunu düşünüyor.

İletişimi kolaylaştıran akıllı maske

LEAF, dünyanın ilk FDA tescilli açık maskesi.
LEAF, dünyanın ilk FDA tescilli açık maskesi.

Görsel Kaynağı

Yüz maskesi takmak, koronavirüs salgını dünyayı kasıp kavururken kendimizi ve çevremizdeki insanları sağlıklı tutmanın en etkili yollarından biri. Ancak insanlarla etkileşim kurma şeklimizi sınırlandırdığı da bir gerçek. Bir firma, sağlıktan ödün vermeden açık ve “akıllı” bir maske ile insanların etkileyici gülümsemelerini onlara geri vermek istiyor. Michigan'da Redcliffe Healthcare tarafından yaratılan LEAF maske, transparan tasarımı ile mimiklerin ve yüz ifadelerinin görünür olmasını sağlıyor. Ayrıca daha iyi hava akışı sağlayan HEPA filtreleri kullanıyor ve kumaş filtrelerden daha fazla yüzey alanına sahip.

Dünyanın ilk FDA tescilli açık maskesi olan LEAF, kendi kendini temizleyebiliyor ve bu sayede bir kez kullanılıp atılan geleneksel maskeye kıyasla bir aya kadar kullanım sağlıyor. LEAF HEPA, LEAF UV ve LEAF Pro olmak üzere üç modeli bulunan ürünün LEAF UV ve LEAF Pro seçenekleri, mikro düzeyde patojenleri yok ettiği klinik olarak kanıtlanmış olan UV-C ışıktan yararlanıyor. Çocukların yanı sıra yetişkinlere de uygun dört farklı boyutu bulunan maskede buğulanmayı önleme özelliği de mevcut.

Havalandırma sistemi sunan maske

Air+ Smart Mask, dünyanın ilk mikro havalandırma sistemi sunan maskesi.
Air+ Smart Mask, dünyanın ilk mikro havalandırma sistemi sunan maskesi.

Görsel Kaynağı

Kullanıcı için üstün hava akışı konforu sunan, ergonomik ve yenilikçi Air+ Smart Mask, STUCK ile Innosparks firmalarının iş birliği sonucu ortaya çıktı. Mikro Ventilatörler Sistemi ile geliştirilen bu yenilikçi tasarım, dünyanın ilk mikro havalandırma sistemi sunan maskesi oldu. “Kullanıcısı için nefes alan maske” olarak tasarlanan ürün, yeni bir solunum konsepti sunuyor. Maske kullanımında yaşanan rahatsızlıkları önlemeyi hedefleyen ürün, bu rahatsızlıklar yüzünden maske takmayı reddedenleri ikna etmeyi planlıyor.

Geleneksel solunum maskelerimiz verdiğimiz nefesi içeride hapsediyor ve yüksek iç sıcaklık, nem ve karbondioksit seviyelerine neden oluyor. Air+ Smart Mask ise maskenin içindeki nemi yüzde 40'a kadar, karbondioksit seviyelerini ise yüzde 5’ten yüzde 1,5’e kadar azaltıyor. Maske içi sıcaklığı da dört dereceye kadar düşürebiliyor. AIR+ Professional ve AIR+ Family olarak iki gruba ayrılan ürün, profesyonel kullanım için üretilen seçeneği ile uzun dönemli kullanım sağlıyor.

Telefona bağlanan akıllı maske

C-Mask akıllı telefonlara bağlanabiliyor.
C-Mask akıllı telefonlara bağlanabiliyor.

Görsel Kaynağı

Bir Japon şirketi, akıllı telefonlara bağlanan ve kullanıcıların doğrudan cep telefonlarına dokunmadan, uzaktan arama yapmalarına olanak tanıyan akıllı bir yüz maskesi projesini duyurdu. Konuşma yoluyla metin mesajları gönderebilen maskenin geliştiricisi Donut Robotics, bunu koronavirüs döneminde iletişim halinde kalmanın bir yolu olarak pazarlıyor. “C-Mask” olarak adlandırılan ürün, normal, kumaş bazlı maskelerin üzerine takılabiliyor.

Bluetooth aracılığıyla bir uygulamaya bağlanabilen maske, sesli konuşmayı kısa mesajlara dönüştürebiliyor ve daha sonra kullanıcının akıllı telefonu üzerinden gönderebiliyor. Ayrıca, Japonca dışında sekiz dile de çevrilebiliyor ve sesin maske sebebiyle duyulmaması durumunda kullanıcının sesini yükseltebiliyor.