Hafifleme zamanı

Hafifleme zamanı

Detoks deyince illa aç bırakan diyet listelerini düşünmemek gerek. Sıkı ve zorlayıcı programların yerine, kendi hazırlayacağınız karışımları tüketerek de arınmak mümkün.

Yaz mevsimi tüm fazlalıklardan kurtulmak ve hafiflemek istediğimiz bir zamanı işaret ediyor. İster istemez yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, hamur işlerinden kaçarak daha hafif besinlere yöneliyoruz. Doğa da bu yönlenmeye karşılık veriyor ve vişneden bamyaya, fasulyeden şeftaliye kadar kışın bulmakta zorlanacağımız antioksidan içeren birbirinden lezzetli meyve ve sebzeleri bizlere sunuyor. Artık her mevsim seralarda yetişen ürünleri bulmak mümkün olsa bile, en lezzetli domateslerin yazın yenebileceğini hepimiz biliyoruz. Bu yüzden beslenmemiz de mevsimle birlikte kolayca değişiyor. Ancak bunların yanında biraz daha hafiflemek ve vücudumuzu toksinlerden arındırmak istersek de yardımımıza bu meyve sebzelerle hazırlanabilecek, kolaylıkla her evde yapılması mümkün detoks suları yetişiyor.

Detoks basitçe “vücudun ihtiyacı olmayan ve vücutta deformasyona neden olan toksinlerin ve yabancı maddelerin atılması” olarak tanımlanabilir. Su ise elbette en temel arınma kaynağımız. Hücrelere oksijen ve besin öğelerinin taşınmasını, ayrıca atık ürünlerin taşınarak böbreklerden atılmasını da sağlayan su.

Sıcak suya atın yeter

Suya maydanoz sapları ve limon eklemek ödem atmanıza yardımcı olur.
Suya maydanoz sapları ve limon eklemek ödem atmanıza yardımcı olur.

Ancak günde 8-10 bardak su içsek de onu farklı meyvelerle ve baharatlarla renklendirmek hem oldukça faydalı hem de keyifli. Bu yöntemlerden biri sabahları kalktığımızda maydanoz saplarını sıcak suya koymak ve bir dilim limon eklemek. Böylece hem C vitamini almak hem de maydanozun etkisiyle ödem atarken bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün. Bu formülü bir süre bekletip ılık olarak içmek ya da tamamen soğutup soğuk olarak tüketmek mümkün.

Bir diğeri ise daha baharatlı bir tarif… Yine sabah 500 ml ılık suya koyacağınız yarım çay kaşığı zerdeçal ve yarım çay kaşığı zencefil hem antioksidan etkisiyle sizi arındıracak hem de kendinizi zinde ve enerjik hissetmenizi sağlayacak. Bir başka etkisi ise bu hafif lezzetli renkli suyla güne neşeyle başlayacak olmanız.

Sabaha kadar sizi beklesin

Çilek ve nane yaprakları sihirli bir karışım yaratıyor.
Çilek ve nane yaprakları sihirli bir karışım yaratıyor.

Sabah hazırlayabileceğiniz bu formüllerin yanında akşamdan hazırlayıp buzdolabında bekletip sabah soğuk olarak içebilecekleriniz de var. Nane içeren tarifler birçok insanın favorisi. Yaz ayları nane yapraklarının coştuğu ve bol bulunduğu zamanlar. Evde yetiştireceğiniz bir saksı naneden tüm yaz ihtiyacınızı karşılamanız da mümkün. Vitamin bakımından oldukça zengin olan nane yaprakları mideye ve kokusuyla ağrılara dahi iyi gelebiliyor. Nane kullanarak detoks tarifler elde etmek mümkün. Örneğin, akşam bir litre suyun içine birkaç adet çilek, yarım salatalık, yarım limon ve nane yaprakları koyarsanız sabaha hem B ve C vitaminleri bakımından zengin hem de oldukça lezzetli bir suyla güne başlayabilirsiniz.

Bir diğer tarifse hemen tüm tatlılarda severek tüketilen tarçını kullanmak. Tarçın özellikle şeker hastaları için kan şekerini düzenleyici hem de tok tutan bir etki yapıyor. Akşamdan mürdüm eriği, elma, tarçın çubuğu koyacağınız su sabah sizin için arındırıcı bir formül olarak bekliyor olacak.

Soğuk çaylar da etkili

Matcha yeşil çayını soya sütüyle hazırlamak mümkün.
Matcha yeşil çayını soya sütüyle hazırlamak mümkün.
Bir diğer detoks etkisi elde edebileceğiniz yol ise yeşil çaylı formüller. Vietnam’da hemen her lokantada soğuk yeşil çay servisi henüz yemeğinizi sipariş etmeden önünüze getirilir. Bunun sebebi yemeğin yanında bolca tüketilen yeşil çayın sıcak aylarda vücudu rahatlatması. Siz de evde yeşil çayı demleyip soğuk olarak hazırladıktan sonra içine mango, ananas ya da şeftali katarak buzdolabında bekletip oldukça hafifletici bir içeceğe kavuşabilirsiniz. Yeşil çayın en saf hali olan Matcha yeşil çayı da yine Uzak Doğu’da sıkça kullanılıyor. Sakinleşmeyi, konsantrasyonu ve rahatlamayı sağlayan bu çayı da soya sütüyle hazırlayarak toksinleri atmanız mümkün.