Bilgisayar başında çalışanlara göz sağlığı için öneriler

Bilgisayar başında çalışanlara göz sağlığı için öneriler

20-20-20 kuralı ile gözlerinizi dinlendirerek göz sağlığınızı korumak ve göz kuruluğunu önlemek mümkün! Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, 20-20-20 kuralını anlattı. 

Eğer bilgisayar başında çalışıyorsanız; 20 dakikada bir kez, 20 saniye boyunca, 20 metre ve ötesine bakarak gözlerinizi dinlendirmeniz gerekiyor. Bu yöntem, göz sağlığınızı korumanızı sağlayacak. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Atmaca ile sürekli bilgisayar başında çalışmak zorunda kalan kişilerin göz sağlığını nasıl koruyabilecekleri üzerine konuştuk.

20-20-20 kuralı nedir?

20-20-20 kuralı şu anlama geliyor: Özellikle ekran karşısında çalışmak durumunda kalan; muhasebeci, bankacı, yazılımcılar ile birlikte hepimiz ekran karşısında uzun süre kalıyoruz. Ekran karşısında çok kalanlara, gözlerini dinlendirmeleri için 20 dakikada bir kere, 20 saniye boyunca, 20 metre ve ötesine bakmalarını öneriyoruz. Bu, yakına odaklanmış göz kaslarımızın uzağı görmesine fırsat tanımak için pratik bir kuraldır.

20-20-20 kuralı ile göz sağlığımızı nasıl koruyabiliriz?

Bu kural sayesinde, ilk olarak gözlerimize dinlenme olanağı tanıyoruz. İkincisi, göz kuruluğunun önüne geçiyoruz.

Her gün daha fazla insan bilgisayar ve cep telefonu başında uzun saatler geçiriyor. Peki bu durum göz sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Bir objeye dikkatli bir şekilde baktığımızda gözlerimizi yaklaşık 10-12 defa kırparız. Normal şartlar altında ise 18 defa... Bir objeye baktığımızda göz kırpma sayımız azaldığından dolayı, yeteri kadar gözyaşı gözümüzün ön tabakasında bulunamaz. Bu nedenle gözümüzü yeteri kadar nemlendiremez. Ayrıca; bilgisayar, tablet ya da cep telefonu gibi cihazlar ısı, ışın ve radyasyon yayarak göz kuruluğunu bir kat daha artırır. O yüzden, göz kuruluğunun önüne geçmek, gözümüze dinlenme fırsatı tanımak ve ekran karşısında uzun süre kalmanın getirebileceği miyop ve astigmat gibi göz bozukluklarının derecesinin artmasını engellemek bu yöntemle mümkün.

Dr. Atmaca, ekran karşısında çalışanlarda göz bozukluğunun kaçınılmaz olduğunu söylüyor.
Dr. Atmaca, ekran karşısında çalışanlarda göz bozukluğunun kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Göz bozuklukları ve göz hastalıkları günlük yaşantımızı nasıl etkiliyor?

Ekran karşısında çok kalmak, miyop ve astigmat gibi kırma kusurlarının yani göz bozukluklarının oluşmasına sebep oluyor.

Bilgisayar ve cep telefonlarından yayılan ışınlar hangi göz hastalıklarına yol açıyor?

Göz kuruluğu da ekstra olarak bir sıkıntı. Çünkü genel olarak ofis ortamında klimalar, spot ışıklar ve açılamayan pencerelerden dolayı hava zaten kuru. Biz de sürekli olarak ekrana baktığımızda göz kuruluğu artıyor. Bu nedenle, ekran karşısında çok kalan ve çalışan insanlarda göz bozukluğu var ise derecenin artması oldukça muhtemel.

Bilgisayar ve cep telefonu ile uzun süre uğraşan kişilerin göz sağlığını koruması için neler yapması gerekiyor?

Bilgisayar ve cep telefonu ile uzun süre uğraşan kişilerin yapması gereken en önemli şey, ekran karşısında kalma sürelerini kısıtlamaktır. Eğer ekran karşısından ayrılmaları ve gözlerini dinlendirmeleri mümkün değilse, en azından 20-20-20 kuralına uyarak gözlerini dinlendirmeliler. Ayrıca, gözlerimizi arada kırparak ve sıkıca kapatarak gözyaşı salgılanmasını artırmamız muhtemel. Suni gözyaşı preparatları kullanmak da gözlerimizi epey rahatlatacaktır. Bu yöntem göz sağlığımızı korumaya yardımcı olur. Bulunduğumuz ortamın iyi havalandırılması, çalıştığımız ekranın mavi filtresinin olması, numaralı ya da dinlendirici bir gözlük kullanıyorsak mavi dalga boyunun zararlı olan kısmını süzen antirefle özelliğine sahip gözlük camlarının tercih edilmesine özen göstermeliyiz. Özellikle bilgisayar ekranından gelen ve gözümüzü yoran, gözümüze zarar veren ışınların olumsuz etkisini bu tür gözlük camları ve mavi ekran filtreleri ile bir miktar azaltmış oluruz.