Dünya'da Üzerinde Sadece İki Örneği Var; Salda Gölü

Dünya'da Üzerinde Sadece İki Örneği Var; Salda Gölü

Mars'tan sonra dünya üzerinde sadece iki örneği bulunan, dünyanın ise en temiz 5 gölünden biri Salda Gölü. Son dönemlerde adı üzücü haberlerle çok duysak da, 2000 yıllık bir varoluş hikayesi. 

2000 yıllık bir varoluşun gözlerimize cennet hissi veren yansımasına, Salda Gölü günlüğümüze hoş geldin. Uzun zamandır iki tekerimiz ile gelmenin hayalini kurduğumuz turkuaz rüyaya, Quick Routes serüvenimiz içerisinde kavuştuk. Deklanşörümüze ve muhteşem anılarımızı ezberimize bırakmadan soteleyen hafıza kartımıza binlerce teşekkürü borç biliriz. Bu çok zor sabrettiğimiz kavuşmanın ardından söyleyecek birkaç lafımız vardı o da üstümüzde kalmasın istedik.

Dünyada Sadece İki Tanecik

Araştırdığımız kaynaklar ve bölge sakinlerinin ansiklopedilerde pekte bulmayı beklemediğimiz anlattıklarıyla salda hakkında düşüncemiz ‘’yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe"den hallice.

Türkiye'nin Maldivleri
Türkiye'nin Maldivleri

Burayı çekici yapan o kadar çok özelliği var ki. Bir kere Dünya’da sadece iki örneği bulunuyor Salda’nın, bir diğeri de Kanada da. Tabi Mars’ı saymazsak J biraz hızlı mı gittik. O zaman şöyle kısaca toparlayalım. Salda Türkiye’nin en temiz, Dünyanın en temiz 5 gölünden biri. 184 metre derinliği ile Türkiye’nin en derin tatlı su gölü olma özelliğini de elinde tutuyor. Birçok endemik türün de yaşam alanı ayrıca. Yani sadece bu göle özel dünyanın hiçbir yerinde olmayan 3 balık türüne sahip.

Hayal edebiliyor musunuz; sizde bizim gibi. Koskoca Dünyadan bahsediyoruz. İşte bu sebeple Salda’ya bırakın iş makinalarının girmesini aslında bilimsel araştırmalar ve arkeolojik çalışmalar hariç kesinlikle dokunulmamalı. Bu ender türler ve suyun yapısında bulunan magnezyum mineralinin sayesinde oluşan kayaçlar ve bu kayaçların ufalanmasıyla ortaya çıkan bembeyaz görüntü burayı Türkiye’nin Maldivleri yapıyor işte.
Göl anlattığımız gibi çok derin. O sebeple bölge halkı yüzmeye girse de normalde yasak. Çünkü hem kumun içine çeken bir yapısı olduğundan hem de bir adın sonra bile derinliğin kat ve kat arttığından bahsediliyor. O efsane turkuaz rengi sizi reddedilemez bir çekicilik ile çağırsa da yüzme konusunda iki kere düşünmekte fayda var diye düşünüyoruz.

İki Milyon Yıl

1180 metre yükseklikte bir krater gölü olan Salda, mavinin ardışık tonlarıyla derinleşirken, 2 milyon yıl önce volkanik bir patlamayla oluşmuş olduğunu bilmek, onu daha çekici ve gizemli hale getiriyor doğrusu. Bir de şu az önce bahsettiğimiz Mars konusu var tabi. Şaka yaptığımızı düşünmediniz herhalde. Burası Dünya da Mars gezegeninin üzerinde bulunan kayaçlarla aynı özellikleri taşıyan iki yerinden biri . Araştırmacılar Marsta da milyonlarca yıl önce salda ya benzer bir yapı olduğunu ve suyunun buharlaşmasından dolayı şimdiki halini aldığını söylüyorlar. Bir başka ilgi çekici konu da şu ki; halen mars yüzeyinde bulunan bu benzer kayaçları oluşturan o endemik bakterilerin mars koşullarına uyum sağlayabildiğinden bilim insanlarının buraya olan ilgisi bir hayli fazla.

Burdur’a 75, Yeşilova ilçesine 4 km. mesafede bulunan Salda gölü, Türkiye de mutlaka yaşarken görülecekler listesinde yer bulmalı. Bembeyaz kıyısında bir o yana, bir buyana koşuşturmamızı ve gün batımında fotoğraf çekerken ki heyecanımızı size anlatamam.

Kamp Yapmak Yasak

Eskiden burada kamp yada bungalov tarzında konaklama şeçenekleri mevcutmuş, ancak şimdilerde yeni bir düzenleme için kaldırılmış hepsi. İşte yaprak döken yanımız tam da burada başlıyor. Salda her yıl binlerce turist ağırlıyor bu kadar hassas olduğu halde. Tabi ilgi çok yüksek olunca da bazı kurumların bazı projeleri, burası üzerinde dönen çıkar çatışmaları, köylülerin bile artık salda konusundaki ümitsiz ve üzgün bakışları kaçınılmaz oluyor..

Aslında hikaye hep aynı, güzel bir şey gördü mü insanoğlu, bu güzelliği soldurana kadar peşini bırakmıyor. Salda da şimdi tam da böyle bir mengenenin ortasında, var olma mücadelesi veriyor. Elbette bu mücadelenin salda dışında başka tarafları da var. Bir kısım salda yok olmasın diye mücadele verip, canını dişine takarken, bir kısımda tüm şartları zorlayıp bir şekilde istediğini almaya çalışıyor. Niyetler ne kadar iyi olursa olsun bazı yerler özeldir, bizce de özel kalmalı.

Şurada oturmuş Saldanın gözlerimize yansıyan, yüreğimizin hissettiği güzelliğine haksızlık etmeyelim diye seçtiğim fiyakalı kelimelerin arasında mekik dokuyoruz. Çünkü biliyoruz ki 2000 yıllık bir doğa mucizesine bakabilmek çok büyük bir ayrıcalık ve keyif.

Pamuklara saralım öyle saklayalım. SALDA ÇÖL OLMASIN !!!

Bu ayrıcalığı senin de doyasıya yaşayabilmen dileğiyle... 

Bizi Quick Routes sosyal medya hesaplarımızdan da takip etmeyi unutmayın. Unutmayın; en uzun yolculuklar, tek bir adımla başlar. 

Quick Motosiklet Kaskosu, pek çok avantaja ve teminata sahip.
Quick Motosiklet Kaskosu, pek çok avantaja ve teminata sahip.

Quick Motosiklet Kaskosu

Motosiklet dünyasının beklediği haber, şimdi Covid-19 destek paketi ile ...

quicksigorta.com/kaskomotto