Kötü kokulara savaş açın!

Kötü kokulara savaş açın!

Yaz aylarının gelmesi ve sıcaklığın artmasıyla birlikte azılı düşmanımızla bir kez daha karşı karşıyayız: Kötü kokular! Otomobilinizde, peşinizi bırakmayan kötü kokular varsa hemen önerilerimizi uygulamaya başlamalısınız.

Birçoğumuz için yaz en sevilen mevsim olsa da sıcak günler de sayısız sorunla birlikte geliyor. Bunların en başında da kötü koku sorunu var. Yaz ayları boyunca bir an olsun peşimizi bırakmayan bu sorun, toplu taşıma kullanmayıp kendi özel otomobilinizle seyahat etseniz de başınıza dert olabilir. Peki otomobilinizdeki kötü kokularla nasıl savaşacaksınız?

Dip köşe temizlik

Elektrikli süpürge ile koltuklarınızı temizleyin.
Elektrikli süpürge ile koltuklarınızı temizleyin.

Otomobilinize bindiniz ve sizi rahatsız eden bir koku var. Üstelik bu kokunun kaynağını da bulamıyorsunuz… İlk önce otomobilin içinde bir yemek artığı ya da paketi bırakıp bırakmadığınızı kontrol edin. Eğer bir yemek artığı kalmışsa sıcak havaların da etkisiyle bu artık, kötü kokuların kaynağı haline gelmiş olabilir. Eğer sorunun kaynağı bu değilse, tek çareniz otomobili dip köşe temizlemek olmalı. Size tavsiyemiz ilk önce elektrik süpürgesiyle aracınızı süpürmeniz. Bu sayede uzun zamandır koltuklara ya da otomobil içi döşemelerine yerleşen bakterilerden kurtulabilirsiniz. Bununla beraber, otomobilinizin camlarını içten ve dıştan silmeyi unutmayın. Otomobili birden fazla kişi sıkça kullanıyorsa bu temizliği daha sık aralıklarla yapmanızda fayda var.

Otomobil içinde sigara içmekten vazgeçin

Sigara, otomobilinizdeki kötü kokuların kaynağı olabilir.
Sigara, otomobilinizdeki kötü kokuların kaynağı olabilir.

Eğer içinde sigara içilen bir otomobile sahipseniz, kötü kokular hiçbir zaman peşinizi bırakmaz. Sigara kokusu otomobilinizin havalandırma ünitesine bile işlemiş olabilir. Eğer havalandırma sistemini çalıştırdığınızda bir anda söz konusu koku artıyorsa, havalandırma sisteminizi ve bu sistemin filtresini değiştirmeniz gerekebilir. Bu bakımları yaptırdıktan sonra otomobilinizde sigara içmemeniz ve içilmesine izin vermemeniz yararınıza olacaktır.

Kokulardan karbonatla kurtulun

Otomobilinize ağzı açık bir kap içinde karbonat bırakın.
Otomobilinize ağzı açık bir kap içinde karbonat bırakın.

Aracınızı dip köşe temizlettiniz, otomobil içinde sigara içilmesini de yasakladınız ancak kötü kokular devam ediyor. Bu noktada yapmanız gereken karbonatın mucizesinden yararlanmak olmalı. Karbonat, birçok kokuyu içine hapsederek ortamdan silinmesini sağlar. Bu nedenle otomobilinizde bir türlü geçmeyen bir koku varsa aracınızın içine karbonatla karıştırılmış su bırakmayı deneyin. Karbonat eklediğiniz su şişesini ağzı açık bir şekilde otomobilinizde bırakabilirsiniz. Eğer bu da sorununuza çare olmazsa karbonatı direkt paspaslara dökmeyi deneyin. Karbonat bir gün boyunca paspaslarınızda kaldıktan sonra yine bir elektrikli süpürge yardımıyla karbonatları paspastan temizleyebilirsiniz.

Kömür de işe yarar

Kömür, kötü kokuları içine hapseder.
Kömür, kötü kokuları içine hapseder.

Karbonat gibi odun kömürü (mangal kömürü) de kötü kokuları içine hapsetme özelliğine sahiptir. Eğer karbonat işe yaramazsa direkt kömür seçeneğine yönelebilirsiniz. Ağzı açık bir paket içinde kömürü otomobilinizde bir gece boyunca bırakın. Eğer kötü koku geçmemiş olursa bu süreyi uzatmak sizin elinizde. Odun kömürü ile birlikte, koltukların ya da paspasların ıslak kalmasından kaynaklı rutubet sorununuz varsa, bu sorunu da kedi kumuyla çözebilirsiniz. Nemi içine hapsetme özelliğine sahip olan kedi kumunu bir kavanoza koyarak, ağzı açık şekilde otomobilinize yerleştirin ve kedi kumunun görevini yapmasını bekleyin.

Son çare: Profesyonel destek

Tüm çabalarınıza rağmen sonuç alamazsanız sorunu profesyonellere bırakın.
Tüm çabalarınıza rağmen sonuç alamazsanız sorunu profesyonellere bırakın.

Eğer tüm çabalarınız sonuçsuz kalırsa çareyi profesyonel temizlikte arayın. Otomobilinizi profesyonel temizlikçilere teslim edin ve yaşadığınız sorunu açıkça anlatın. Bu yöntem diğerlerine göre daha pahalı olsa da sorununuzu büyük ölçüde çözecektir.