2020 Aston Martin Vantage mercek altında!

2020 Aston Martin Vantage mercek altında!

Sürüş heyecanı ve şık görünüm sunan elit spor arabalardan biri de 2020 Aston Martin Vantage. Hem sert hem de güzel görünen gövdesi ile bu model de Aston Martin'in şanlı soyağacına katıldı. 

Görsel Kaynağı

Çok az otomobil üreticisi Aston Martin kadar güçlü bir imaja sahip olduğunu iddia edebilir. Sürekli olarak dünyanın en havalı markalarından biri seçiliyor ve dünyanın en havalı ajanı 007 James Bond’un bile araba tercihi ondan yana. Ancak İngiliz markasının arabaları mükemmel görünse de Aston Martin modelleri sürüş açısından her zaman umduğunuz kadar başarılı olmuyor. Son yıllarda bu durum değişiyor. Peki Vantage, ana düşmanları Porsche 911, McLaren 540C ve Audi R8'e layık bir düşman mı?

Küçük ama etkili değişiklikler

Vantage’ın yeni güncellemesinde küçük ama etkili değişiklikler yapılmış. Yeni modelin en önemli değişikliği, güçlü bir çift turbo V-8 motor ile güçlendirilmiş olması. Ayrıca 2020 Aston Martin Vantage'da yüksek sıcaklıklara dayanması ve solmaya karşı direnmesi için karbon-seramik frenler mevcut. Standart dökme demir rotorlara karşı 53 kilo tasarruf sağlamasının yanı sıra, isteğe bağlı alınabilen yeni diskler, revize edilmiş bir ana silindir ve fren güçlendirici sağlıyor. Bu da fren pedalı hareketlerinin azaltılmasını sağlıyor.

Diğer değişiklikler arasında iç ve dış kişiselleştirme için yeni paketler yer alıyor. Diğer seçenekler arasında karbon seramik frenler, ısıtmalı ön koltuklar veya ısıtmalı ve havalandırmalı ön koltuklar bulunuyor.

Güçlü bir çift turbo V-8 ile güçlendirilmiş arkadan çekişli model, AMR modeli manuel şanzıman sunuyor.
Güçlü bir çift turbo V-8 ile güçlendirilmiş arkadan çekişli model, AMR modeli manuel şanzıman sunuyor.

Motor, şanzıman ve performans

Vantage'ın tasarımında Mercedes-AMG tarafından sağlanan çift turbo 4.0 litrelik bir V-8 motor kullanıldı. Bu motor, sekiz ileri otomatik şanzıman ile arka tekerleklere gönderilen 503 beygir gücü üretiyor. Bu güç de Vantage'ı sadece 3.5 saniyede 100 kilometre hıza çıkarabiliyor.

Otomatik şanzımanın çıkarılması ile 209 pound ağırlığın azalması da ek bir performans avantajı sağlıyor. Elektronik olarak kontrol edilen LSD (limited-slip differential) ve uyarlanabilir amortisörler tasarıma standart olarak dahil edilmiş. Vantage’in süspansiyonu, günlük sürüşler için yeterince uyumlu. Ne yazık ki, karbon-seramik frenler günlük sürüş sırasında avantajdan çok dezavantaja dönüşebilir. Yarış pisti için kullanışlı olsalar da yükseltilmiş frenler günlük kullanım için uğraştırıcı olacaktır.

2020 Vantage, güçlü V-8 motorunun düşündürebileceğinin aksine yakıt konusunda zorlayacak bir araç değil. Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı (EPA), aracın şehirde kullanımında 18 mpg ve otoyolda 24 mpg yakıt ekonomisi sağlayabileceğini belirledi. Karşılaştırma için, bu sayılar Porsche 911 Carrera S ile aynı ve Mercedes-AMG GT coupe'den iki kat daha iyi.

2020 Vantage’ın güçlü V-8 motorunun yakıt konusunda endişelerin aksine oldukça verimli.
2020 Vantage’ın güçlü V-8 motorunun yakıt konusunda endişelerin aksine oldukça verimli.

Görsel Kaynağı

Tasarım

Yeterince rahat oturamıyorsanız, bir arabanın iyi idare edilebilmesinin bir yararı yoktur. Neyse ki Vantage, sürücü koltuğu için elektrikli ayar ve manuel direksiyon simidi ayarı ile çok iyi bir sürüş pozisyonu sunuyor. Vantage’ın nispeten kompakt boyutları ve düşük pencere çizgisi, yalnızca döner kavşaklarda değil, aynı zamanda hızlı sürüş sırasında da önünüzdeki yolu oldukça iyi görebilmenize olanak sağlıyor.

Omzunuzun arkasındaki görüntü o kadar da iyi olmayabilir ancak büyük kapı aynaları ve standart arka park sensörleri de bu konuda yardımcı oluyor. DB11 gibi Aston Martin de Vantage için Mercedes-Benz’in 8.0 inç ekran ve koltuklar arasında bir döner kontrolörden oluşan bilgi-eğlence sistemini ödünç aldı. Ancak, üç katmanlı menü yapısı Audi'nin R8'de bulacağınız MMI sisteminden daha kafa karıştırıcı. Yine de, bir DAB radyo, Bluetooth, Apple CarPlay akıllı telefon yansıtma ve sat-nav standart olarak tasarıma dahil edilmiş.

Vantage iki koltuklu ancak iki uzun boylu yetişkin için de çok fazla alana sahip. Kafa veya bacak alanının miktarı hakkında herhangi bir şikayet olmayacaktır. Her iki ön koltuk da standart olarak tamamen elektrikli. Diğer detaylarda ise alan biraz sıkıntılı. Torpido gözü yok ve her kapının sadece oldukça ince bir cebi var. Öte yandan bagaj büyük bir kapağın altında yer alıyor ve erişim açısından kolaylık sağlıyor. Ancak bagaj alanı az, bu nedenle büyük bir bavul sığdırma ihtimaliniz olmayacaktır. 

Vantage iki koltuklu oturma alanı genişlik bakımından rahat gözüküyor.
Vantage iki koltuklu oturma alanı genişlik bakımından rahat gözüküyor.

Görsel Kaynağı

Fiyat performans dengesi

Vantage'ın fiyatı Porsche 911 Carrera'nınkinden çok daha yüksek olmasına rağmen, performansı 911 GTS'ye ancak yakın denilebilir. Aston Martin'e karşı adil olmak gerekirse, Vantage'ın en başından beri karşılaştırıldığı model GTS oldu. Yine de 911 GTS yaklaşık 20 bin pound daha ucuz. Vantage ise McLaren 540C'den yalnızca biraz daha ucuz. Bu spor otomobiller konusunda birincil dikkat noktası olmayabilir ancak 911'in biraz daha az masraflı oluşu ve daha temiz bir motoru olduğu dikkate değer bir nokta. Vantage'ın üç yıl sonra daha değerli olacağı öngörülse de her ikisi de değerlerini son derece hak ediyor.

Vantage pahalı bir otomobil ancak standart ekipmanıyla bunu telafi etmenin yolları var. Elektrikli, deri spor koltuklar, klima kontrolü, DAB radyo, Bluetooth, uydu navigasyon, ön ve arka park sensörleri ile anahtarsız giriş ve çalıştırma özellikleri bunlardan yalnızca birkaçı. Tabii ki kişisel olarak eklenebilecekler için de uzun bir seçenek listesi var.