Salgın döneminde kargo ve kuryeler

Salgın döneminde kargo ve kuryeler

Birkaç ay içinde tüm dünyaya yayılan corona virüs salgını, milyonlarca kişinin evlerine kapanmasına neden oldu. Ancak kargo ve kurye sektöründe çalışmalar hız kesmeden, hatta artan iş yüküyle devam ediyor. Peki şirketler ne gibi önlemler alıyor, evlerimize giren ürünler güvenli mi, uzmanlar bu konu hakkında neler söylüyor? 

Salgının merak edilen sorularından

Çin’in Wuhan kentinde başlayarak dünyanın dört bir yanına yayılan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen yeni tip koronavirüs (COVID-19), bugünlerde günlük hayatın yanı sıra iş hayatını da fazlasıyla etkiliyor. Evden çalışanların ve hayatını dışarı çıkmadan sürdürenlerin sayısı artsa da kargo ve kurye sektöründekiler artan online siparişler sebebiyle daha da yoğun çalışıyor. Öyle ki PayTR şubat ve mart verilerine göre market kategorisinde yüzde 186, sağlık kategorisinde yüzde 168, kozmetik kategorisinde ise yüzde 108’lik bir artıştan söz ediliyor.

Hal böyle olunca kargo ve kurye şirketleri de toplum sağlığı için güvenlik önlemlerini günbegün artırıyor. Evlere giren ürünlerin güvenliğine dair soru işaretleri de şirketlerin konuyla daha yakından ilgilenmesini sağlıyor. Temassız teslimat, evden teslim ve dezenfeksiyon çalışmaları öne çıkan tedbirler arasında. 

Online alışverişin artmasıyla kargo ve kurye şirketleri daha çok çalışmaya başladı.
Online alışverişin artmasıyla kargo ve kurye şirketleri daha çok çalışmaya başladı.

Kargo şirketlerinde titizlik hakim

“Sen #evdekal biz sevdiklerine kargolarını ulaştıralım” diyen MNG Kargo, tüm kargoları dağıtmadan önce özel olarak dezenfekte ediyor. Temassız hizmet politikası ile teslimatı tamamlayan ve yoğunluğun geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 20 arttığını duyuran MNG Kargo, indirimli fiyatlarıyla da müşterilerini destekliyor. Geliştirilen barkod okutma sistemiyle kuryeler el terminalleri aracılığıyla yeni kimlik kartları ya da sürücü belgesi üzerinde bulunan barkodları okutabiliyor. Ardından sisteme paket teslimiyle ilgili bilgilendirme düşüyor.

“#Sözverdiğimizgibi sizler için sahadayız” diyen Yurtiçi Kargo da düzenli olarak şube ve acentelerin dezenfekte ediyor. Şubeler ve acentelerinde aynı anda yalnızca üç müşteri kabul eden Yurtiçi Kargo, bütün kargo araçlarında da dezenfektan içerikli temizleyicileri bulundurulmasını zorunlu hale getirdi. Bunun yanı sıra e-ticaret gönderilerinde temassız teslimat modeline de geçmesiyle birlikte bütün kriz planlarını oluşturduklarını ve olası bütün krizlere karşı hazırlıklı olduklarını açıkladı. 

“Sen #evdekal biz sevdiklerine kargolarını ulaştıralım”
“Sen #evdekal biz sevdiklerine kargolarını ulaştıralım”

Görsel Kaynağı

Güvenli alışveriş için önlemler

Dünyanın önde gelen kozmetik markalarını müşterileriyle buluşturmak için 2011’de kurulan sachane.com, güvenliğe büyük önem verdiğinin altını çizerek COVID-19 eylem planını, iş ortakları ile alınan önlemleri şeffaf bir şekilde açıklıyor. Marka, tüm araçların dezenfekte edilmesinden maske kullanımına, çalışan ve müşteri bilgilendirmelerinden paketlerin teslimat öncesinde dezenfekte edilmesine kadar çok sayıda önlem almış. sachane.com, “Sosyal mesafemizi koruyarak, izolasyona önem vererek ve daha sorumlu davranmaya çalışarak görevimizin başındayız” diyor. 

“Sosyal mesafemizi koruyarak görevimizin başındayız.”
“Sosyal mesafemizi koruyarak görevimizin başındayız.”

Görsel Kaynağı

İlham veren uygulamalar

Geçtiğimiz günlerde Bulgurlu deposunda çalışan bir kuryenin corona virüs testinin pozitif çıkması üzerine tüm depo çalışanlarını ücretli izne çıkaran ve depo dezenfeksiyon işlemlerine başlayan Getir, aldığı önlemlerle en başından beri dikkati çeken markalardan biri. Siparişi kapıya bırak ve online bahşiş gibi uygulamalarıyla sektörüne ilham veren Getir, kuryelerini dinlendirebilmek için 08:00 – 01:00 saatleri arasında çalışma düzenine geçti. Depo, araba ve motorlarını düzenli olarak dezenfekte eden şirket, 65 yaş ve üzeri müşterileri ile sağlık çalışanları için de yüzde 10 indirim yapıyor.

Getir, kuryeleri için online bahşiş uygulamasıyla takdir topluyor
Getir, kuryeleri için online bahşiş uygulamasıyla takdir topluyor

Görsel Kaynağı

Doğa koşullarına çok dayanıklı bir virüs

Güncel bilgilere göre virüsün plastik yüzeylerde birkaç gün canlı kalabildiğini belirten Mikrobiyoloji Uzmanı Feyyaz Akay, kargo ve kuryelere karşı alınması gereken önlemlere dair şu sözlere yer veriyor: “Her ne kadar virüsün temel bulaşma yolu damlacık ve solunum yolu olsa da direkt temasla da bulaşabilmesi nedeniyle genel önlemler alındıktan sonra paketlerin açılması gerekiyor. Örneğin kargo açıldıktan sonra ellerin yıkanması, kargo kutusunun eve sokulmadan kapıda çöpe atılması önlemler arasında gösterilebilir. Doğa koşullarına bu denli dayanıklı bir virüsle karşı karşıya olduğumuz için paketleri genel temizlik önlemlerini alarak açmak riskleri azaltacaktır.”

Kargo paketleri açıldıktan sonra eller hemen yıkanmalı.
Kargo paketleri açıldıktan sonra eller hemen yıkanmalı.

Pişmiş ve paketlenmiş gıdalar tercih edilmeli

Karantina günlerinde siparişlerde nelere dikkat edilmesiyle ilgili açıklamada bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Melahat Cengiz, üretim dağıtım ve depolama süreçleri çok önemli olduğu için öncelikle güvenli yerlerden alışveriş yapmalısınız diyor ve ekliyor: “Pişmiş ve otomatik paketlenmiş gıdaları tercih etmeli, çiğ gıdaları dışarıdan almak yerine evde hazırlamalıyız. Paketi evimize getiren kişilerle en az bir metrelik sosyal mesafeyi korumalı, ürünün torbasını çöpe attıktan sonra ellerimizi yıkamalıyız.”

Öncelikle güvenli yerlerden alışveriş yapmalısınız.
Öncelikle güvenli yerlerden alışveriş yapmalısınız.

Kargo paketleri veya yemek siparişleriyle virüs bulaşma riski düşük

New England Tıp Dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, kargo paketleri, yemek siparişleri ya da marketlerdeki gıda ambalajları aracılığıyla corona virüsün bulaşma riski çok düşük olsa da imkansız değil. Çalışmaya göre aşağıdaki önlemlerin alınması çok düşük olan bulaşma riskini imkansıza yaklaştırıyor.

● Paketleri kapınızın önünde ya da belirlediğiniz herhangi bir noktada birkaç saat bırakarak muhtemel virüslerin büyük oranda yok olmasını sağlayabilirsiniz.

● Paketlerin dışını dezenfekte edebilir veya dış paketi çöpe attıktan sonra ellerinizi yıkayabilirsiniz.

● Aynı şekilde marketlerden satın aldığınız ürünleri de eğer hemen kullanmanız gerekmiyorsa birkaç saat beklettikten ya da dezenfekte ettikten sonra kullanabilirsiniz.